Το «χρυσό» υπόγειο του Ριχάρδου στη Σαρωνίδα -Εκρυβε σε καταφύγιο τον… θησαυρό του [εικόνες]

rihardos708

Αμύθητος θησαυρός κατασχέθηκε από τις δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας χρυσού, τις οποίες εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της ΕΚΑΜ, της ΔΕΕ, και με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και περιφερειακών υπηρεσιών, συνελήφθησαν 63 μέλη των οργανώσεων.

Αρχηγικό στέλεχος του ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν φέρεται να είναι ο 51χρονος Ριχάρδος, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Μετά από έρευνες σε οικίες, καταστήματα και πρόσωπα κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, πολύτιμοι λίθοι, χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου 6.000.000 ευρώ τον μήνα  από το λαθρεμπόριο, καθώς έστελνε 100 έως 500 κιλά χρυσού κάθε μέρα στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη για Κωνσταντινούπολη.

Το… χρυσό υπόγειο του Ριχάρδου

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος διατηρούσε μεγάλο μέρος του… θησαυρού του στην υπερπολυτελή έπαυλή του στη Σαρωνίδα, και μάλιστα σε κρυφό υπόγειο-καταφύγιο. Εκεί βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων αλλά και πλάκες χρυσού.

Την ίδια στιγμή, τεράστιος είναι και ο όγκος των εγγράφων που κατασχέθηκαν, καθώς, σύμφωνα με τις αστυνομικές πληροφορίες, αυτά τα έγγραφα καταδεικνύουν την εμπλοκή του συγκεκριμένου ανθρώπου στο πολυδαίδαλο κύκλωμα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, στο οποίο φέρεται ως επικεφαλής ο γνωστός ενεχυροδανειστής.

Εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους δίωξη για τα εξής κακουργήματα:

  • Εγκληματική οργάνωση.
  • Λαθρεμπορία.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Τοκογλυφία.

Τα πλημμελήματα είναι τα εξής:

  • Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
  • Παράβαση του νόμου περί όπλων.
  • Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
  • Πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες για να απολογηθούν.

Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

Με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υπήρχαν δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθ’ όσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση μεγάλα χρηματικά ποσά, που ξεπερνούσαν τα 400.000 ευρώ, η καθεμία. 

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω των πολλών των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή, αδιαφόρου προέλευσης.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία, κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Επιπλέον, και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κ.λπ., μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων-αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στα 400.000 ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς τη συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή τού μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της καθεμίας να επηρεάζει την άλλη. Αντίθετα, ανάλογα με το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων, όπως:

  • Ζάχαρη: Χρυσός.
  • Κίτρινο: Χρυσός.
  • Fine: Χρυσός 24 καρατίων.
  • Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
  • Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.
  • Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
  • Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ.
  • Χαρτιά: Χρήματα.

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: Ελληνική ΑστυνομίαΠηγή βίντεο και φωτογραφιών: Ελληνική Αστυνομία

Πηγή:  iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *