Το Πολυτεχνείο 23 χρόνια μετά: Πώς θυμάστε την ιστορία;

akroasi-gia-mia-diadilwsi-mia-performans-sti-stegi_6.w_l

«Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σε ποια ιστορική συγκυρία θα θέλατε να βρεθείτε και ποιον ρόλο θα παίζατε;» Μια παράσταση που θα αναπλάσει, ζωντανά επί σκηνής, πολιτικά γεγονότα από το παρελθόν…

Η σκηνοθέτης Λόλα Αρίας από την Αργεντινή  και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης, αύριο, 17 Νοεμβρίου, αναβιώνουν τα γεγονότα της εποχής και του Πολυτεχνείου κάνοντας μια ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο προκειμένου να μιλήσει και να σκεφτεί σχετικά με το σήμερα και το χθες.

Κάθε χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου οι πολίτες αναβιώνουν στους δρόμους το ιστορικό αυτό γεγονός με μία διαδήλωση και κάθε χρόνο η πορεία του Πολυτεχνείου παίρνει διαφορετικό νόημα. Ύστερα από ένα χρόνο, με μαζικές διαδηλώσεις, το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, την προκήρυξη νέων εκλογών, το νέο μνημόνιο, την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, θέλουμε να μάθουμε πώς αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες σχετικά με τη δύναμή τους. Είμαστε ενώπιον μιας νέας μορφής ολοκληρωτισμού; Είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην κοινωνία;

 Σημερινοί φοιτητές, φοιτητές από το 1973, άνθρωποι που βρέθηκαν τότε στο Πολυτεχνείο για να υποστηρίξουν τα αιτήματα της εξέγερσης, αλλά και άνθρωποι που παρέμειναν στα σπίτια τους, σμίγουν όλοι μαζί για να ανακατασκευάσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν προς το μέλλον.

Οι άντρες και οι γυναίκες που παίρνουν μέρος στην περφόρμανς, είναι το κοινό που θέλει να συμμετάσχει. Μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία ή να παρακολουθήσει, να ανασύρει από τη μνήμη του τα ιστορικά γεγονότα ή να θέσει ερωτήματα.

 

Η σκηνοθέτης Λόλα Αρίας λέει:

« Ήρθα για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014, για να παρουσιάσω το έργο Mi vida después (Η ζωή μου μετά), μια αργεντίνικη παράσταση σχετικά με τις επιπτώσεις της δικτατορίας στη γενιά μου. Και τη διάρκεια αυτών των παρουσιάσεων ανέπτυξα ένα εργαστήριο με Έλληνες καλλιτέχνες, πάνω στην κρίση, την πολιτική και τη μαζική αντίσταση. Η Ακρόαση για μια διαδήλωση, Αθήνα είναι μια συνέχεια αυτής της συνεργασίας με τοπικούς καλλιτέχνες.

Θα ανακατασκευάσουμε μαζί με το κοινό τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 17 Νοεμβρίου 1973. Επιλέξαμε αυτή τη διαδήλωση επειδή αποτελεί σύμβολο μαζικής εξέγερσης. Είναι μια στιγμή στην Ιστορία, όπου οι άνθρωποι μπόρεσαν να ξεπεράσουν το φόβο και να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικτατορία».

 

Επί μήνες , μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών, υπό την καθοδήγηση του Πρόδρομου Τσινικόρη και του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, έπαιρνε συνεντεύξεις από ανθρώπους που συμμετείχαν στην εξέγερση του ’73 και σήμερα είναι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, σχετικά με τις αναμνήσεις τους από τα γεγονότα εκείνα και τη σχέση τους με την πολιτική σήμερα.

Μετά από ένα χρόνο μαζικών διαδηλώσεων, δημοψηφίσματος, τραπεζικής κατάρρευσης, παραίτησης του πρωθυπουργού, νέων εκλογών, νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας διάσωσης, έκρηξης της προσφυγικής κρίσης, θέλουμε να μάθουμε πώς αισθάνονται οι Έλληνες σχετικά με τη δύναμή τους σήμερα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα δικτατορία; Είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην κοινωνία;

 

Πληροφορίες:

Η περφόρμανς θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *