Το άστρο του Βαρουφάκη δύει και στο Μέγαρο Μαξίμου

to-astro-tou-baroufaki-duei-kai-sto-megaro-maksimouΣτροφή την ύστατη στιγμή για την αναζήτηση λύσης και συμφωνίας με τους δανειστές προσπαθεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση μετά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Ρίγα της Λετονίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η ελληνική κυβέρνηση θα δείξει άμεσα ότι έχει την πρόθεση να συμβιβαστεί προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της έλλειψης ρευστότητας που έχει στραγγαλίσει την αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group αλλά και την ερχόμενη Τετάρτη θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα κινούνται στα όρια των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η κυβέρνησης εξ αρχής καθώς ένα από τα μέρα που συζητούνται στο ελληνικό στρατόπεδο είναι και η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι συζητείται στην ελληνική κυβέρνηση η περικοπή στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των ευγενών ταμείων, η επιβολή φόρου …διακοπών σε πολυτελή ξενοδοχεία, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου με την επιτάχυνση της αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς και η παρέμβαση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Ο στόχος της ελληνική κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση πριν από την 11η Μαΐου προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση και να πάρει ανάσα η ελληνική αγορά που έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες.

Αιχμή του δόρατος στο… σπρίντ που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας προκειμένου να γίνει σαφές στους εταίρους ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η επίτευξη λύσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης κάνει ένα βήμα πίσω μετά την μαζική επίθεση των συναδέλφων του στο τελευταίο Eurogroup.

Αιχμή του δόρατος στο… σπρίντ που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το Eurogroup της Ρίγας, ο Γ. Βαρουφάκης έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας του Μ. Μαξίμου τόσο για την στάση του στο Eurogroup όσο και για τις σχέσεις που έχει διαμορφώσει ο υπουργός Οικονομικών με τους συνάδελφούς του και τον ξένο τύπο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ρόλος του Γ. Βαρουφάκη θα περιοριστεί στο μέλλον στην «ειδική αποστολή» να συμμετέχει στα Eurogroup υπό την καθοδήγηση του Γ. Δραγασάκη. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Γ. Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών μετράει μέρες στην κυβέρνηση με πιο πιθανή έκβαση να παραιτηθεί από την θέση του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό μετά το Eurogroup της Λετονίας, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη όπου με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και με δεδομένη την διακοπή της χρηματοδότησης από τους δανειστές.

Παράλληλα του Brussels group έχει ήδη τεθεί επικεφαλής ο έμπιστος συνεργάτης του Γ. Δραγασάκη και Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επικοινώνησε χτες με τον Ντ. Κοστέλο από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις του Brussels Group.

FT:«By pass» σε Βαρουφάκη σχεδιάζει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση επιδιώκει αν παρακάμψει τον Γιάνη Βαρουφάκη στην προσπάθειά της να συνεννοηθεί με τους δανειστές και να δώσει ώθηση στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times. Το τηλεφώνημα του Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα από τη Ρίγα

Η εφημερίδα επικαλούμενη δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης αναφέρει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα από τη Ρίγα, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά το πολεμικό κλίμα στο Eurogroup.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η συνεδρίαση στη Ρίγα της Λετονίας πιθανώς να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς ο κ. Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Βαθαίνουν οι διαφορές

«Μερικοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και της Ελλάδας πιστεύουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα βαθαίνουν και ότι μια συντονισμένη έκκληση στον πρωθυπουργό, μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία στο τέλος Μαΐου» αναφέρουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη αφορά κυρίως την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σε ό,τι αφορά στην άρνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να δεχθεί την άφιξη επιθεωρητών της πρώην τρόικας στην Αθήνα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι «η νέα συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις,με τους επιθεωρητές στην Αθήνα πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για την παροχή βοήθειας αρχίσουν στο Eurogroup».

Δυσαρμονία… στην κατανόηση

«Υπάρχει ένα στοιχείο δυσαρμονίας στην κατανόηση» σχολίασε ένας αξιωματούχος, που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση ο οποίος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματεύονται όλα τα ζητήματα. Άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι «ένα πρόσωπο που είναι κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει βαρίδι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό θα σημάνει την αποπομπή του από την κυβέρνηση αμέσως: «Η στιγμή για να διώξει τον υπουργό οικονομικών θα έρθει όταν η ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές θα έχει ολοκληρωθεί και πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας».

Στροφή της κυβερνητικής πολιτικής με «σφραγίδα» Τσίπρα

Την «σφραγίδα» στην στροφή της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τους δανειστές, έβαλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθώς χτες επικοινώνησε με την Γερμανίδα ομόλογό του Αν. Μέρκελ αλλά και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάινσεμπλουμ προετοιμάζοντας την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για τον Γ. Δραγασάκη στις διαπραγματεύσεις καθώς και την τοποθέτηση του Γ. Χουλιαράκη ως επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων στην θέση του Γ. Θεοχαράκη για τον οποία η Αθήνα έχει εκφράσει την δυσφορία της για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε στο Παρίσι όπου γνωστοποιούσε το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *