Τι συμβαίνει με το Ενυδρείο Καστοριάς; Συνέντευξη Ανέστη Αγγελή

aggelisanestis58

Ακάλυπτες επιταγές υπάρχουν από το παρελθόν οι οποίες είναι άνω των 200 χιλιάδων ευρώ και αφορούν το ενυδρείο. «Επιταγές», όπως είπε «οι οποίες είναι ετεροχρονισμένες και μάλιστα με μπλάνκο!

 Της Θεοδώρας  Ζήση Κωτσοπούλου 

   Πολύς μεγάλος ντόρος έγινε το τελευταίο διάστημα για την πορεία του ενυδρείου «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», ένα γεγονός που έφερε στο προσκήνιο στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανόλης Χατζησυμεωνίδης, κατηγορώντας μάλιστα ανοικτά τον νυν δήμαρχο ότι έχει  απαξιώσει το περιβαλλοντικό αυτό κόσμημα για την περιοχή μας ενώ σκέφτεται ακόμη και να το κλείσει.

«Το ενυδρείο» , όπως είπε «είναι εντελώς παρατημένο καθώς δεν υπάρχει ανανέωση στα ψάρια. Είναι μια υποδομή που πραγματικά την στήσαμε με πολύ κόπο και πολλά χρήματα και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από το δήμαρχο», είπε χαρακτηριστικά ο κ Χατζησυμεωνίδης.

 

Υπάρχει σκοπιμότητα αλλά η δημοτική αρχή αντέχει

Την αντίδραση του εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα γίνονται για λόγους σκοπιμότητας. «Κατά καιρούς ακούγονται πάρα πολλά, ωστόσο έχω επιλέξει την σιωπή και τη δημιουργία. Υπάρχει σκοπιμότητα η όποια δεν θα περάσει γιατί   ήδη έχουμε υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο και μάλιστα σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τους συνδημότες μας αλλά και για το δήμο με δεδομένο την οικονομική κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το ενυδρείο αποτελεί μια αξιόλογη δράση για το δήμο Καστοριάς. «Το έχω», ενημέρωσε «επισκεφτεί επανειλημμένα και μπορώ να σας πω ότι λειτουργεί σε άριστη κατάσταση και ο δήμος  αντιθέτως με αυτά που ακούγονται θέλει να το αναβαθμίσει με διάφορες επιμέρους δράσεις που έχει ήδη ξεκινήσει».

 

Έχει δρομολογηθεί από την ΜΑΚΕΔΝΟΣ τις επόμενες μέρες να έρθουν ψάρια

Ο κ Αγγελής εστιάζοντας παράλληλα στις ενέργειες που έχουν προχωρήσει για το ενυδρείο, ενημέρωσε ότι το περιβαλλοντολογικό αυτό έργο, πλαισιώνεται  από επιστημονικό προσωπικό με καταρτισμένες γνώσεις ανωτάτης εκπαίδευσης. Πέρα όμως από αυτό, ήδη ευπρεπίστηκε και ο προαύλιος χώρος ο όποιος ήταν σε αθλία κατάσταση. Όσον αφορά τώρα στο θέμα που δημιουργήθηκε, όπως είπε έντεχνα, από τις τέσσερις φιάλες που είναι άδειες από τις 50 -60  φιάλες που υπάρχουν,  ήδη έχει δρομολογηθεί από το προεδρείο της ΜΑΚΕΔΝΩΣ τις επόμενες μέρες να έρθουν ψάρια και να καλυφτούν οι κενές. «Θέλω να σημειώσω ότι από τη στιγμή που υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με το ενυδρείο έχουν υποχρέωση να συντάξουν έκθεση προς το προεδρείο της ΜΑΚΕΔΝΟΣ, ο οποίος οφείλει να την φέρει στο δήμαρχο και στη συνέχεια  στο δημοτικό συμβούλιο. Αν υπάρχει θέμα βεβαίως, να γίνουν και οι απαιτούμενες δράσεις και στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνουν αλλά πράγματα που στόχο έχουν όχι τόσο την αναβάθμιση του ενυδρείου αλλά την δημιουργία ενός θορύβου τη στιγμή που υπάρχουν ήδη τόσα προβλήματα στην καθημερινότητα των συνδημοτών μας», δήλωσε ο δήμαρχος αφήνοντας έτσι  αιχμές για κάποια πρόσωπα που προφανώς δεν ήθελε να τα κατονομάσει για δικούς του φυσικά λόγους.

Πάντως σύμφωνα με το δήμαρχο το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και η επισκεψιμότητα στο ενυδρείο και αυτό επισήμανε αποδεικνύεται με στατιστικά στοιχεία μέσα από το ημερολόγιο των επισκεπτών. «Αν δείτε τα σχόλια τα όποια κάνουν οι επισκέπτες, είναι όλα θετικά και εκφράζουν την άριστη λειτουργία  του ενυδρείου και δίνουν μάλιστα  και συγχαρητήρια για την λειτουργία του».

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στις ακάλυπτες επιταγές που υπάρχουν από το παρελθόν οι οποίες είναι άνω των 200 χιλιάδων ευρώ και αφορούν το ενυδρείο. «Επιταγές», όπως είπε «οι οποίες είναι ετεροχρονισμένες και μάλιστα με μπλάνκο. Αντιλαμβάνεστε τι λέω. Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο σε αυτό το θέμα, το όποιο δεν είναι φρόνιμο». 

 

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων 

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο ενυδρείο βρίσκονται περισσότερα από 38 είδη ενδημικών και αυτόχθονων ψαριών του γλυκού νερού, όπως οι πέστροφες, οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες και οι γουλιανοί, καθώς και άλλα υδρόβια είδη όπως οι νεροχελώνες, τα χέλια και οι σαύρες Τρίτωνες.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και αρκετά από τα ενδημικά είδη που κολυμπούν ανέμελα στις δεξαμενές της εγκατάστασης, όπως τo ασπρόψαρο της Ηπείρου, o λουρογοβιός, η πελοποννησιακή και η μακεδονική μπριάνα, η βαλκανική μπριάνα, το τυλινάρι, ο ποταμοκέφαλος του Μοριά και της Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *