Τι αλλάζει στη στρατηγική της ΝΔ

ND

Μετά τη χθεσινή νεότερη κυβερνητική διαρροή περί κλεισίματος της Βουλής, σενάριο που ενδεχομένως απομακρύνει επί του παρόντος τις εκλογές, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται πως ορθώς δεν μπήκαν στη διαδικασία να απαντήσουν στην προηγούμενη διαρροή περί ψήφου εμπιστοσύνης.

“Κακώς στο παρελθόν απαντούσαμε σε κάθε παιχνίδι τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εξής θα τοποθετούμαστε μόνο απέναντι σε γεγονότα”, έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζια πηγή.

Το σενάριο εκλογών στις 13 Σεπτεμβρίου, που ορισμένοι στη ΝΔ θεωρούσαν σχεδόν σίγουρο, μοιάζει πλέον απίθανο εκ των πραγμάτων (εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση αυτή την εβδομάδα) και οι γαλάζιοι περιμένουν από Δευτέρα τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου για να δουν εάν τελικά οι κάλπες στηθούν στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή το Νοέμβριο αφού τον Οκτώβριο θα έχει γίνει η αξιολόγηση και αφού εν τω μεταξύ θα έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί νόμοι από τα θερινά τμήματα χωρίς τον “πονοκέφαλο” της Αριστερής Πλατφόρμας για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στα θερινά όμως η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει όπως στα προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο τη στήριξη της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει άλλωστε τα δικά της προβλήματα: Πρέπει να απευθυνθεί σε κοινωνικές ομάδες, τις οποίες είχε χάσει στις εκλογές του Ιανουαρίου όπως οι αγρότες και έτσι για παράδειγμα η Θεσσαλία θα είναι μία από τις περιοχές από όπου θα ξεκινήσουν περιοδείες κλπ.

Ταυτόχρονα η ΝΔ πρέπει να ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις διακυβέρνησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα ασφυκτικά όρια που θέτει η μνημονιακή πραγματικότητα: Για να προτείνει παραδείγματος χάριν μείωση φόρων, θα κληθεί να προτείνει και ισοδύναμα, με τον κίνδυνο να δυσαρεστήσει μία κοινωνική ομάδα για χατήρι κάποιας άλλης.

Στο λιγότερο από ένα μήνα που απομένει μέχρι την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (όπου το πιθανότερο είναι πως θα δώσει και συνέντευξη τύπου, σε αντίθεση με την πρακτική του Αντώνη Σαμαρά τα τελευταία χρόνια), η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως πρέπει να έχει απαντήσει σε αυτό το ζήτημα. Ο κ.Μεϊμαράκης έχει δώσει οδηγία στους τομεάρχες του κόμματος να καταθέσουν μέχρι τη Δευτέρα προτάσεις στον τομέα ευθύνης τους, ενώ θα συγκροτηθούν και ομάδες επεξεργασίας, με ισχυρή συμμετοχή της γαλάζιας νεολαίας αλλά και εμπειρότερων βουλευτών.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...