Τα τρια εκλογικα σεναρια για το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό «τρίγωνο των Βερμούδων». Οι τρεις συνδυασμοί εκλογικών αποτελεσμάτων και το ψυχολογικό όριο του 6% . Γιατί ο Ευαγ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνει ένα «τελευταίο ντου»;

Με μία «λαϊκή» έκφραση απ’ αυτές που δεν συνηθίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από την Θεσσαλονίκη όπου μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη να γίνει ένα τελευταίο ντου από την ελληνική κοινωνία για να απαλλαγεί η χώρα από το Μνημόνιο στις επικείμενες εκλογές.
Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν παρασκηνιακά ως ψυχολογικό όριο το 6% για τα ποσοστά του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές

Θέτοντας ξανά το δίλημμα «ΕΛΙΑ ή περιπέτεια» ουσιαστικά ζήτησε πανστρατιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της συμπαράταξης και το κόμματος προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν παρασκηνιακά ως ψυχολογικό όριο το 6% για τα ποσοστά του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η κυβερνητική συνοχή, σε συνδυασμό όμως και με την γενικότερη εκλογική εικόνα που θα δώσει η κάλπη για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και για τις τοπικές εκλογές.

Τρία είναι όμως τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας από τα οποία εξαρτάται η κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως εκλογικό «τρίγωνο των Βερμούδων» αφού το κόμμα και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ριζικών ανακατατάξεων την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Σενάριο Πρώτο. Η ευνοϊκή εκδοχή για ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση

Οριακή διαφορά με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά μία ή δύο μονάδες και η ΕΛΙΑ με ποσοστό από 6%- 8%. Είναι το σενάριο που δεν θα επιφέρει αλλαγές στο κυβερνητικό συνασπισμό αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα υπερτερούν σε ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε και δεν προβλέπεται να τεθεί ζήτημα εκλογών.

Εάν δε, αυτό συνδυαστεί με μία θετική εικόνα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ με νίκη των στελεχών που υποστηρίζει το κόμμα στην Αττική και άλλες τρεις περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Θράκη) τότε θεωρείται δεδομένη η συνέχεια του κυβερνητικού σχήματος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να ισχυριστούν ότι το κόμμα άντεξε και ότι το δίλημμα λειτούργησε θετικά αφού συγκράτησε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του 2012

Σενάριο Δεύτερο: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ οδηγεί σε εκλογές

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτατη διαφορά 4-5 μονάδων από τη ΝΔ και καταβαράθρωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο 4-5% θα σημάνουν αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών όποια και ένα είναι τα αποτελέσματα τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα θέσει αμέσως ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης ενώ στο ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν οι δελφίνοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή της ΕΛΙΑΣ καθώς εκτιμάται ότι θα προκηρυχτούν άμεσα εκλογές οπότε το κόμμα εκτιμάται ότι θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών με την ίδια ηγεσία.

Σενάριο Τρίτο: Νίκη της ΝΔ με μία ψήφο διαφορά οδηγεί ξανά την χώρα σε κάλπες;

Σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει ακόμα και με μία ψήφο διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ με όποιο ποσοστό και αν λάβει η ΕΛΙΑ τότε η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να είναι θετικό για κόμματα της συγκυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα αυτό θα σημάνει την εκκίνηση εσωτερικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και σε αυτήν την περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει την διενέργεια βουλευτικών εκλογών προκειμένου να επιβεβαιώσει την στήριξη των ψηφοφόρων και να λάβει το μπόνους των 50 εδρών.

Μία τέτοια πολιτική κίνηση θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφού εκτιμάται ότι την επόμενη ημέρα θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα ξεκινήσουν διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου. Το σενάριο αυτό που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα φέρει και ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *