ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπογράφουμε – Είμαστε κυβέρνηση εν αναμονή – Θα πει ονόματα απόψε ο Τσίπρας;

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπογράφουμε - Είμαστε κυβέρνηση εν αναμονή - Θα πει ονόματα απόψε ο Τσίπρας;

Απορρίπτει το σχέδιο Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας
– Αν προκληθεί απόψε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «…μπορεί να μιλήσει ακόμη και με ονόματα και διευθύνσεις»
– Συναγερμός στην Κουμουνδούρου για τις κινήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου με τους δανειστές

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και την ρύθμιση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις “κινήσεις” της συγκυβέρνησης και όχι μόνο, δίνοντας μεγάλο βάρος σε δύο από αυτές που έρχονται να αποκαλύψουν το σχέδιο Σαμαρά – Βενιζέλου σε συνεργασία πιθανότατα με τους δανειστές και επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως εκτιμά.

Από την περασμένη Κυριακή λοιπόν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο “Βήμα της Κυριακής” καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρά τα ερωτηματικά που χρησιμοποίησε έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.

Click4More Όλο το σχέδιο Σαμαρά – Διώχνει την τρόικα – Η συμφωνία για το χρέος – Η πρόσκληση του Τσίπρα στο Μαξίμου

Είπε συγκεκριμένα: “Φτάνουμε τώρα να λέγεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που είναι στον σκληρό πυρήνα της ηγετικής ομάδας, ότι “ακόμη και αν επέλθει συμφωνία για το χρέος, εμείς δεν πρόκειται να τη δεχτούμε”.

Άρα, γιατί να την κάνουν οι εταίροι τη συμφωνία; Και αν την κάνουν ζητώντας την υπογραφή του κ. Τσίπρα, δηλαδή ευρύτατη συναίνεση η οποία να δεσμεύει τη χώρα και να ομαλοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Με ποια θέση θα πει “δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θέλω να πάω σε εκλογές”, όταν θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση για το χρέος που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν φυσιολογικά και στη χώρα να είναι στην ομαλότητα;”

Χθες εξάλλου ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης αποκάλυψε ένα ακόμη σενάριο-σχέδιο στην ίδια κατεύθυνση που απεργάζονται πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι εδώ και μερικές εβδομάδες περί “κυβέρνησης ειδικού σκοπού” (..αλά Παπαδήμου) με τη συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία για το χρέος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας σήμερα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα τις…“κινήσεις” αυτές τόνισε “…Μέσω της πρότασης για μια νέα κυβέρνηση, ουσιαστικά τι εμπιστοσύνη είναι αυτή και προς ποιον; Η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Βλάχος, διάφορα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Λυκούδης εκτός, λένε, παιδιά, κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μήπως τελικά, πέραν αυτού που αναπτύσσουν ως πρόταση, μήπως στέλνουν κι ένα μήνυμα και στον κ. Σαμαρά; Μήπως πρώτα και κύρια απευθύνεται στον κ. Σαμαρά αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Μήπως είναι μια επανάληψη της υπόθεσης αμφισβήτησης Παπανδρέου που κατέληξε στον Παπαδήμο για να συνεχιστεί όμως η ίδια πολιτική;”.

Και επισήμανε: “Εμάς δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν μας αφορούν. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και θα μας βγάλει από το μνημόνιο και από την κρίση. Κατά συνέπεια δεν ψάχνουμε άλλους τρόπους για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Αυτό το κάνουν αυτοί που αισθάνονται υπεύθυνοι –και καλά κάνουν που αισθάνονται υπεύθυνοι, μακάρι να έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους- που οδήγησαν μέχρι εδώ τη χώρα και οι οποίοι καλώς ή κακώς όσο και να προσπαθούν να αναζητούν συνυπεύθυνους, δεν θα τα καταφέρουν”.

Το πλαίσιο της ομιλίας Τσίπρα

Ο κ. Σκουρλέτης με τις παραπάνω δηλώσεις έδωσε το στίγμα και της αποψινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων:

– θα επιχειρήσει να δώσει εικόνα “κυβέρνησης εν αναμονή”
– θα δώσει βάρος στο Πρόγραμμα της ΔΕΘ,
– θα αποφύγει την “τεχνητή” πόλωση,
– θα αποφύγει την “σκανδαλολογία”, εκτός κι αν προκληθεί, οπότε μπορεί να μιλήσει ακόμη και με ονόματα και διευθύνσεις

Από την μέχρι τώρα συζήτηση πάντως στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην Κουμουνδούρου κυριαρχεί η άποψη ότι συγκυβέρνηση “συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση”, και ότι “αντιπολιτεύονται την αυριανή κυβέρνηση”.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...