ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση Σαμαρά μας γυρίζει στη δεκαετία του ‘50

Αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του 30% τηςΔΕΗ είναι η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ παρέχοντας πολιτική στήριξη και κάλυψη σε κάθε κίνηση των εργαζομένων που θα έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης.

 

“Στην Ελλάδα, είχαμε ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας και οι οποίες αφού απέτυχαν να υλοποιήσουν το ρόλο τους, ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”η που αναγνώρισε το δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού της ενέργειας και την ανάγκη αυτό να παρέχεται σε όλους τους πολίτες” τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου και επισημαίνουν: “Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρώτα χρησιμοποίησαν τη ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουν τα πελατειακά τους συμφέροντα, στη συνέχεια την απαξίωσαν και την ιδιωτικοποίησαν, ενώ τώρα θέλουν να την παραδώσουν εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί”.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα: “Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, δυνάμει εργαλείο ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ως τέτοια θα την υπερασπιστεί από τα “αρπακτικά” και υπογραμμίζει:

“Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι στις μνημονιακές υποχρεώσεις.”

Ειδικότερα γα το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε συνεδρίαση της Βουλής, απαντώντας σε σχετικής ερώτηση βουλευτή είχε πει: «Δεν το έχουμε δει σε καμία χώρα. Το έχουμε δει μόνο, εν μέρει, αυτή τη στιγμή στην Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή, τις τιμές να πηγαίνουν προς τα κάτω. Αφού ανέβηκαν αρκετά, άρχισαν να πηγαίνουν προς τα κάτω, μόνο στην Μεγάλη Βρετανία. Σε όλες τις άλλες χώρες με την απελευθέρωση έχουμε δει αύξηση τιμολογίων. Άρα, αναμένεται αύξηση των τιμολογίων και στην χώρα μας, μέσα από αυτή την διαδικασία».

Επικαλείται μάλιστα δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (17 και 18/11/2007) σύμφωνα με το οποίο «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε δεν έφερε τα πολυπόθητα αποτελέσματα της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές. Αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commission οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων έως και 89 %».

Αναφέρει επίσης ότι αλλού οι ιδιωτικοί όμιλοι εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της αγοράς και λειτούργησαν σαν καρτέλ, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου αύξησαν ταυτόχρονα τις τιμές και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Νορβηγίας όπου το 2000 ένα μέσο νοικοκυριό πλήρωνε 0.0720 Ευρώ την κιλοβατώρα, σήμερα πληρώνει 89% περισσότερο. Στη Σουηδία 71% αύξηση, στην Ιρλανδία 84%, στην Δανία 63% και στη Φινλανδία 36%.».

Για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι στη Βιέννη, στο Βερολίνο και στο Αμβούργο το 2013 έγιναν δημοψηφίσματα με αντικείμενο την επαναφορά ή διατήρηση του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υπό δημοτικό έλεγχο.

Στις 22/10/2013 μάλιστα εκδόθηκε απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της νομοθετικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης της ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στις Κάτω Χώρες, ενώ στη Γερμανία έχουμε σταδιακή επαναφορά του ενεργειακού τομέα υπό τον έλεγχο των Δήμων και των Κοινοτήτων.”

“Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι στρατηγικής σημασίας και ταυτίζονται με την εθνική κυριαρχία της κάθε χώρας” υπογραμμίζουν στερλέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται στις Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία) τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις των οποίων οι μετοχές ανήκουν είτε στο υπουργείο Οικονομικών είτε στα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων μεταφοράς είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη. Τα δίκτυα μεταφοράς είναι κρατικά στις περισσότερες Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), με ή χωρίς Συνταγματική κατοχύρωση.

Σε χώρες όπως η Γαλλία αλλά και στους δύο μεγαλύτερους διαχειριστές του γερμανικού συστήματος, τα δίκτυα ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι θυγατρικές καθετοποιημένων εταιριών και οι οποίες τελούν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο (υπουργείο οικονομικών ή τοπική Αυτοδιοίκηση) σε ποσοστό άνω του 90%.

Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά κι ενάντια στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της, το Πορτογαλικό Δημόσιο εκποίησε το 2011 μειοψηφικό μόνο πακέτο (40%) στα πλαίσια των δεσμεύσεων που επέβαλε το εκεί Μνημόνιο. Στην Ισπανία και την Ιταλία, τέλος τα δίκτυα έχουν πωληθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (Χρηματιστήριο) σε ποσοστό 60% και 80%, αντίστοιχα. Εντούτοις, το Δημόσιο κατέχει μειοψηφικά πακέτα μετοχών που με αυξημένα καταστατικά δικαιώματα.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...