Συνταγή για κοτόπιτα

Screenshot 2023-01-09 at 15-25-50 Συνταγή για κοτόπιτα - iefimerida.gr

Μία λαχταριστή συνταγή για κοτόπιτα με λαχανικά που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι αναμφισβήτητα οι βασίλισσες της ελληνικής κουζίνας. Είτε τραγανές είτε αφράτες, με φύλλο ή χωρίς, γλυκιές ή αλμυρές, οι πίτες είναι το αγαπημένο μας φαγητό που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κάθε ώρα και στιγμή.

Οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας -είτε παραδοσιακές, είτε σε μοντέρνες παραλλαγές είναι πάντοτε λαχταριστές. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μάλιστα έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Εμείς βρήκαμε μία συνταγή για λαχταριστή κοτόπιτα με λαχανικά και κρεμώδη υφή που προτείνει ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος η οποία θα γίνει ανάρπαστη και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα.
Υλικά

2 Χ 400 γρ. φύλλα σφολιάτας
3 στήθη κοτόπουλο, σε μικρά κομμάτια
3 καρότα, σε κομμάτια
3 μέτριες πατάτες, σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
3 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλο (ή νερό + 3 κύβους ζωμό)
3 1/2 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα
χυμός από 1 λεμόνι
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο ζύμης παντού. Αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει γύρω-γύρω. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω φασόλια.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πατάτες, το θυμάρι, το ζωμό κότας και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε και κατόπιν μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Όταν το κοτόπουλό μας είναι σχεδόν έτοιμο, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι.
Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με έναν αναδευτήρα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και το βούτυρο, μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
Αφήνουμε τη σάλτσα μας να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε με όλο τον υπόλοιπο ζωμό της κατσαρόλας μας. Προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε τη σάλτσα μας, ανακατεύοντας. Όσο ζεσταίνεται η σάλτσα μας, θα πρέπει να γίνεται πιο πηχτή.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά στη σάλτσα μας. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά (δεν βράζουμε) και προσθέτουμε το 1/2 χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλατοπίπερο, εφόσον επιθυμούμε.
Βγάζουμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα από το πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τη γέμισή μας στη ζύμη σφολιάτας.
Απλώνουμε αυγό στις άκρες και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Κλείνουμε καλά τις άκρες της ζύμης μας, αλείφουμε με αβγό και με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην επιφάνεια της ζύμης μας. Ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι η πίτα μας να ροδίσει καλά.
Σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία πράσινων λαχανικών.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-gia-kotopita”>Συνταγή για κοτόπιτα – iefimerida.gr</a></p>

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *