Συνέντευξη του αντιδημάρχου Δημήτρη Κωτούλα για τα έργα στον Δήμο Καστοριάς

Traveler

Αποκλειστική συνέντευξη στη “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ”: Νέο κοιμητήριο στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους – Δημοπρατείται η παιδική  χαρά του πάρκου Ολυμπιακής  Φλόγας – Κωλύματα στη δημιουργία κυκλικών κόμβων στην πόλη της Καστοριάς

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη  δημιουργία νέου κοιμητηρίου στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους Νέας Λεύκης.

Όπως  τόνισε  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων  Δημήτρης Κωτούλας  στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή», είναι έτοιμες  οι περισσότερες από τις μελέτες που απαιτούνται και έχουν δοθεί επίσης οι  απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απομένει να δοθεί η  έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς στον χώρο που έχει προβλεφθεί να γίνει το κοιμητήριο έχουν  βρεθεί τμήματα οικοδομήματος των ρωμαϊκών  χρόνων.

«Έχουμε συνεννοηθεί με την αρχαιολογία και θα έρθει άμεσα,το σχετικό έγγραφο. Θα γίνει η  τροποποίηση του  φακέλου για το  ρυμοτομικό σχέδιο λόγω του ότι τρία από τα 40  στρέμματα της  έκτασης που έχει προβλεφθεί για το νέο νεκροταφείο,ήταν ιδιοκτησίες. Ελπίζω μέχρι τέλη του μήνα να έχει τελειώσει. Περιμένουμε από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την έγκριση οριοθέτησης  ρέματος. Αν έρθουν αυτά τα τρία έγγραφα, ολοκληρώνεται ο φάκελος και τον υποβάλουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα  37 στρέμματα ακριβώς στο κέντρο,  υπάρχει ένα ύψωμα. Εκεί,  έχουν βρεθεί τμήματα αρχαίου οικοδομήματος,  κάτι που όμως δεν είναι ανησυχητικό. Για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες συμφωνήσαμε ότι  ο  αρχαιολογικός χώρος  ο οποίος θα  είναι εντός του κοιμητηρίου, θα διατηρηθεί και θα τοποθετηθεί περίφραξη.

Εμείς σε ένα μήνα κλείνουμε τον φάκελο, τον στέλνουμε στο υπουργείο. Μόλις έρθει η έγκριση είμαστε έτοιμοι, έχουμε βάλει και κάποια χρήματα στον προϋπολογισμό, αλλά επειδή το έργο θα κοστίσει πάνω από δυο εκατομμύρια, ίσως φτάσει και τα τρία εκατομμύρια ευρώ, τρέχουμε να  βρούμε πηγές χρηματοδότησης.  Ο Δήμαρχος έχει κάνει κάποιες επαφές, έχουμε κάνει κάποιους φακέλους για να  ζητήσουμε τα χρήματα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Καστοριά με τα κοιμητήρια», τόνισε ο κ. Κωτούλας.

Ο κ. Κωτούλας ανέφερε ακόμη ότι  και άλλοι Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Τρικάλων,  επικοινωνούν με τον Δήμο Καστοριάς προκειμένου να πάρουν κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προχώρησαν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες για το νέο νεκροταφείο.

Την επόμενη εβδομάδα δημοπρατείται η παιδική  χαρά του πάρκου Ολυμπιακής  Φλόγας

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στη συνέντευξή του μίλησε για την παιδική χαρά του ΚΑΠΗ η οποία ξηλώθηκε για τις ανάγκες του θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου.

«Οι εργασίες στην παιδική χαρά του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας καθυστέρησαν για πολλούς λόγους. Υπήρξαν  το  δημοψήφισμα και  οι  βουλευτικές εκλογές ταcapitalcontrols. Όλα αυτά απετέλεσαν τροχοπέδη. Ο εργολάβος που είχε πάρει την πρώτη  δημοπρασία δεν μπορούσε να εκδώσει εγγυητική επιστολή. Το έργο πήρε παράταση. Να σημειωθεί  ότι στο θέμα της προμήθειας οργάνων η αντιπολίτευση του  Δημοτικού Συμβουλίου  μειοψήφησε. Συγκεκριμένα  στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής  για λόγους δικούς της καταψήφισε το έργο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια καθυστέρηση άλλων 15 ημερών. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατήσουμε το έργο και θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να γίνει  φέτος η παιδική χαρά», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.

Όσον αφορά στην πιστοποίηση που πρέπει να διαθέτουν οι παιδικές χαρές, ο Δήμος Καστοριάς σκοπεύει να προχωρήσεις τις διαδικασίες για τρεις από αυτές που υπάρχουν στον Δήμο και συγκεκριμένα αυτή που θα ανακατασκευαστεί στο πάρκο Ολυμπιακής  Φλόγας, την παιδική χαρά που  γίνεται στη  Χλόη και μια ακόμη στο  Σιδηροχώρι.

Για την παιδική χαρά στο Ντολτσό, όπως δήλωσε ο κ.Κωτούλας, τα χρήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν επαρκούν για να γίνει η πιστοποίησή της.

«Για να πάρει μια παιδική χαρά πιστοποίηση, απαιτούνται πολλές αδειοδοτήσεις, πρέπει να έχει ειδικές πόρτες οι οποίες θα κλείνουν αυτόματα για να μην εισέρχονται στον χώρο αδέσποτα ζώα, τοποθέτηση  ειδικού ταρτάν, συστήματα πυροπροστασίας, βρύσες με ειδικές ασφάλειες, όλα αυτά έχουν κόστος.

Θεωρούμε ότι τα χρήματα που διαθέτουμε δεν θα επαρκέσουν για να πάρει πιστοποίηση  συγκεκριμένη παιδική χαρά, αλλά θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Θα συνεχίσει ωστόσο να λειτουργεί, με απώτερο στόχο να την πιστοποιήσουμε το  2016»,επισήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε  έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών  το οποίο έχει σταλεί στις Περιφέρειες κάθε παιδική χαρά λειτουργεί πλέον με ευθύνη του οικείου Δήμου ο οποίος οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Σε περίπτωση ατυχήματος ο Δήμος δεν αποποιείται της ευθύνης με την τοποθέτηση  πινακίδας στην οποία αναγράφεται  ότι η χρήση της γίνεται με ευθύνη των  γονέων.

«Γνωρίζω το έγγραφο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα αποποίησης ευθύνης από τον κάθε φορέα. Έτσι το  βλέπω εγώ. Στην Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν πιστοποιημένες παιδικές χαρές», δήλωσε  ο κ. Κωτούλας σχολιάζοντας το συγκεκριμένο έγγραφο.

Κωλύματα στη δημιουργία κυκλικών κόμβων στην πόλη της Καστοριάς

Πριν από αρκετούς μήνες ο Δήμος Καστοριάς είχε ανακοινώσει τη δημιουργία κυκλικών  κόμβων σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σε πρώτη  φάση είχε διεξαχθεί η δημοπρασία για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στον δρόμο μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η λήψη άδειας από τη διεύθυνση Δασών καθώς ο δρόμος που  καταλήγει στο σημείο αυτό από την περιοχή της Καλλιθέας δεν υφίσταται στα έγγραφά της υπηρεσίας.

 

Βρέθηκε τρόπος  να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής, όμως  υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσουν.

Οι φωτεινοί σηματοδότες επί της Μ. Αλεξάνδρου, σε πρώτη φάση θα επισκευαστούν αφού   έγινε η προμήθεια των  κατάλληλων ανταλλακτικών.

«Για τον κόμβο έχουμε παραγγείλει τις μελέτες και περιμένουμε να ολοκληρωθούν. Αυτό θα γίνει  το 2016. Βέβαια αν προχωρήσουμε στην κατασκευή του, θα μπορούν τα ανταλλακτικά να χρησιμοποιηθούν σε άλλους φωτεινούς σηματοδότες, λχ της τράπεζας Πειραιώς. Πρέπει να συμμορφωθούμε με τις νέες νομοθεσίες. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να αλλαχτούν τα φανάρια», είπε ο κ. Κωτούλας.

Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες

Αντιδράσεις  αντιμετώπισε  η εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει ο Δήμος Καστοριάς την απομάκρυνση  των οχημάτων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους.

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες τους  δεν επέτρεψαν τα μέλη του συνεργείου να τα απομακρύνουν.  Ο Δήμος Καστοριάς, τους  έδωσε προθεσμία μερικών ημερών προκειμένου να τα αποσύρουν οι ίδιοι.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών ότι  όσο περνάει ο καιρός θα δείχνουμε λιγότερη ανοχή. Θα πηγαίνουμε και θα τα παίρνουμε», ανέφερε ο κ. Κωτούλας.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *