Συμφωνία ή παράταση στο μνημόνιο – Το κρίσιμο τετ α τετ Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Συμφωνία ή παράταση στο μνημόνιο – Το κρίσιμο τετ α τετ Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Οι δυο υπουργοί θα προετοιμάσουν τη νέα συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ την Τετάρτη
– Η Αθήνα επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας
– Ποιοι βλέπουν εξελίξεις με έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή
– Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας με τις απαιτήσεις να φτάνουν τα 6 μέσα στο επόμενο διάστημα
– Για τις 10.30 είχε προγραμματισθεί η συνάντηση
Αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα η πίεση των δανειστών για λύση εδώ και τώρα. Η συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε σήμερα θεωρείται κάτι παραπάνω από κρίσιμη καθώς θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών ως προπαρασκευαστική της νέας συνάντησης κορυφής των ηγετών Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ την ερχόμενη Τετάρτη.

Ουσιαστικά η Αθήνα βλέπει στη σημερινή συνάντηση την ευκαιρία να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις των δανειστών και να υπάρξει συμφωνία.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της Αθήνας η κυβέρνηση ελπίζει την Τετάρτη και μετά τη συνάντηση των ηγετών να υπάρξει μια πολιτική δήλωση έτσι ώστε με ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της χώρας.

Η χώρα αυτή τη στιγμή ασφυκτιά για λίγη ρευστότητα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοικονομηθούν τα χρήματα για το ΔΝΤ, αλλά και τα ποσά που απαιτούνται για μισθούς, συντάξεις και δαπάνες υγείας που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του Ιουλίου οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή χρεών φτάνουν τα 6 δισ.

Ποσά τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι η Αθήνα δεν μπορεί να εξασφαλίσει και έτσι είναι επείγουσα η εξεύρεση μιας λύσης.

Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε ό,τι αφορά στη συμφωνία είναι ωστόσο μεγάλες. Πολλοί είναι εκείνοι που
βλέπουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ακόμη τρίμηνη παράταση του προγράμματος, επέκταση δηλαδή του μνημονίου με μια ενδιάμεση συμφωνία η οποία θα επιτρέπει μια αποδέσμευση χρημάτων έτσι ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αποπληρώσει τα χρέη της ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τη γεφύρωση του χάσματος.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...