«Σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, το κομμάτι της ανακύκλωσης θα παραμείνει στο Δήμο»

«Σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, το κομμάτι της ανακύκλωσης θα παραμείνει στο Δήμο»

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μαρούλα Κατσάρα – Βλάχου: «Σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, το κομμάτι της ανακύκλωσης θα παραμείνει στο Δήμο»

– Κ. Κατσάρα, από πρόεδρος του ΕΥ ΖΗΝ, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Μιλήστε μας για τα νέα σας καθήκοντα;
Ανέλαβα την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, ανακυκλώσεις και περιβάλλον. Σ΄αυτό υπάγονται τα ποτάμια, οι κήποι , τα πάρκα και τα αδέσποτα. Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας είναι μία θέση με σημαντικό βαθμό δυσκολίας, Το αντικείμενο της καθαριότητας είναι πολύ μεγάλο. Είναι το βασικότερο στοιχείο της καθημερινότητας και οι υπηρεσίες καθαριότητας πρέπει να προσφέρονται και στην πόλη και στα χωριά και στο πιο απομακρυσμένο σημείο.

– Τι σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση να δώσετε την καθαριότητα σε ιδιώτη;
Το θέμα της καθαριότητας είναι αυτό που χωλαίνει τον Δήμο. Το προσωπικό είναι ελλιπές, έχουμε μόνο 19 άτομα εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι οδηγοί, ο ένας έχει υποβάλει τα χαρτιά του για σύνταξη και άλλος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αυτή την στιγμή ο Δήμος της Έδεσσας είναι με 2 οδηγούς. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Από τα υπόλοιπα έχουμε 2 άτομα για πράσινο, έναν αποθηκάριο, μία επιστάτρια προσωπικού, έναν υπάλληλο γραφείου, οι υπόλοιποι οποίο είναι για σκούπα και απορριμματοφόρα δηλαδή είναι εννιά άτομα στην καθαριότητα. Αυτό ήταν το σκεπτικό που μας οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας διότι μ΄αυτήν την κατάσταση δεν μπορείς να πορευτείς σε ένα Δήμο. Να σας πω ότι από τον Δήμο Βεγορίτιδας δεν είχαμε κανένα μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας. Δουλεύανε μόνο με 8μηνα, με αποτέλεσμα όταν έγινε η συνένωση δεν πήραμε κανέναν εργάτη αν συνυπολογίσει κανείς και αυτούς που θα φύγουν με σύνταξη, ακόμη τρία άτομα, δεν θα έχουμε προσωπικό. Όπως γνωρίζετε, μέχρι το 2016 δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, οπότε αναγκαζόμαστε να πάρουμε 2μηνα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και τώρα περιμένουμε τα 5μηνα του ΟΑΕΔ τα οποία όσο καθυστερούν, τόσο επιδεινώνουν την κατάσταση μέσα στον Δήμο.

– Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει κατάργηση της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας;
Σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας. Το κομμάτι της ανακύκλωσης θα παραμείνει στο Δήμο. Εμείς θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο θέμα της Ανακύκλωσης που θα πρέπει πλέον να ενταχθεί όλος ο Δήμος. Οι εργάτες επίσης δεν πρόκειται να απολυθούν. Θα τους χρειαστούμε στο κομμάτι τις ανακύκλωσης και φοβάμαι ότι δεν επαρκούν για να καλυφθεί όλος ο Δήμος Έδεσσας. Έχουμε σκοπό να πάρουμε ή να μετατρέψουμε ένα απορριμματοφόρο προκειμένου να καλύψουμε όλο τον Δήμο.

– Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση για τους Δημότες της Έδεσσας;
Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι για τρία χρόνια θα δοθεί η αποκομιδή τον απορριμμάτων και ο καθαρισμός της πόλης σε ιδιώτη. Εμείς θα έχουμε την επιστασία, θα εποπτεύομε και θα επισημαίνουμε τις τυχόν παραλείψεις. Η υποχρέωση του ιδιώτη θα είναι να φέρει τα δικά του απορριμματοφόρα και δικούς εργαζόμενους και 50 κάδους ανά χρόνο στον Δήμο , δηλαδή 150 στο σύνολο. Για το σκοπό αυτό έχει προβλεφτεί το ποσό, περίπου, των 3εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη το μισό του 2015, 2016, 2017, 2018. Θα χρησιμοποιήσει 4 σύγχρονα απορριμματοφόρα μαζί με τα πληρώματα, θα λειτουργούν 5 βάρδιες θα έχουμε πρωινές, μεσημεριανές και μια βάρδια την Κυριακή. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι 240 χιλιόμετρα για την Έδεσσα και 120 χιλιόμετρα για την Βεγορίτιδα, θα διατεθούν και 10 οδοκαθαριστές για εργασία 6 ημέρες την εβδομάδα. Το πλύσιμο θα γίνεται μια φορά το μήνα σε συνεργασία με τα συνεργία αποκομιδής.

– Οι στόχοι σας για τον δήμο το επόμενο διάστημα;
Εμείς σαν Δήμος θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της καθαριότητας και να το λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να δώσουμε στους Δημότες μια πόλη καθαρή, μια πόλη χωρίς να είναι κίνδυνος από τα αδέσποτα και τα σκουπίδια . Να ευπρεπίσουμε την πόλη ως προς το θέμα του πρασίνου, τα πάρκα μας να είναι σε καλή κατάσταση για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαύσουνε αυτά που μπορεί να τους παρέχει ο Δήμος.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *