Σατόσι Νακαμότο: Είναι ο ιδρυτής του Bitcoin; Ζάπλουτος, μυστήριο η ζωή του

Bitcoin1

Πέπλος μυστηρίου καλύπτει την ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin, του πρώτου αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος, που έσπαγε το περασμένο διάστημα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την τιμή του να ξεπερνά την Τετάρτη ακόμη και τα 11.300$.

Κι όσο θα παραμένει ανεπιβεβαίωτη η ταυτότητα του θρυλικού Σατόσι Νακαμότο, του συγγραφέα μιας Λευκής Βίβλου που περιέγραφε το 2008 το κρυπτονόμισμα, τόσο θα συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι την έρευνα για να τον αποκαλύψουν.

Εάν ο Νακαμότο είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο – γιατί πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ψευδώνυμο- τότε μπορεί να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης, αν λάβουμε υπόψη πόσο έχει εκτοξευθεί η αξία του bitcoin από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε.

Σύμφωνα με εκείνη τη Λευκή Βίβλο, που δημοσιεύθηκε στο P2P Foundation, ο Νακαμότο είχε γεννηθεί το 1975 και ζούσε στην Ιαπωνία.

O Ντόριαν Σατόσι Νακαμότο διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin

Οι έρευνες οδήγησαν το 2014 σ’ έναν ιαπωνικής καταγωγής μηχανικό Η/Υ που ζούσε στο Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνια ονόματι Ντόριαν Σατόσι Νακαμότο. Αλλά όταν ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από το διαβόητο κρυπτονόμισμα, το ενδιαφέρον στράφηκε στον άνθρωπο που έκανε την πρώτη συναλλαγή σε Bitcoin, έναν ειδικό στην Πληροφορική, ονόματι Χαλ Φίνεϊ που ζούσε λίγα τετράγωνα μακριά απ’ τον Ντόριαν Σατόσι Νακαμότι. Μόνον που ο Φίνεϊ έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί προοδευτικά δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και εν τέλει στην αναπνοή. Ο δημοσιογράφος Άντι Γκρίνμπεργκ του Forbes προσπάθησε να του πάρει συνέντευξη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Φίνεϊ -που έδειξε να διασκεδάζει όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει τον Νακαμότο- ήταν ο πραγματικός συντάκτης της Λευκής Βίβλου του Bitcoin, που χρησιμοποίησε το όνομα του γείτονά του.

Ο Φίνεϊ, όμως, γνωρίζε και τον Νικ Ζάμπο, έναν φανατικό οπαδό των αποκεντρωμένων νομισμάτων, ο οποίος είχε συντάξει μια έκθεση για τον «ψηφιακό χρυσό» το 1998 και λάτρευε τα ψευδώνυμα. Ο Ζάμπο επιβεβαίωσε το 2011 ότι μόνον αυτός, ο Φίνεϊ, ή ο δημιουργός του B-Money -προκατόχου του Bitcoin- Γουέι Ντάι θα μπορούσε να είναι ο εγκέφαλος πίσω απ’ το κρυπτονόμισμα. Δύο χρόνια αργότερα το διέψευσε.

O Αυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ

Ένας άλλος πιθανός δημιουργός του bitcoin είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας και ειδικός στην Πληροφορική, Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψήφιους υποστήριξε ότι αυτός είναι ο Νακαμότο. Μάλιστα, πέρυσι τον Μάιο παρουσίασε «αποδείξεις» στο BBC, τον Economist και το GQ. Συγκεκριμένα υπέγραψε ηλεκτρονικά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά «κλειδιά» που δημιουργήθηκαν στις πρώτες ημέρες ανάπτυξης του bitcoin. Αλλά ο Economist υποστήριξε ότι «τέτοιες επιδείξεις μπορούν να σκηνοθετηθούν» επισημαίνοντας ότι ο Ράιτ αρνήθηκε να δημοσιοποιηθούν οι «αποδείξεις» του ή να δώσει άλλες. Ο τελευταίος με μια δήλωση συγνώμης στο ιστολόγιό του λίγες μέρες αργότερα είπε ότι δεν είχε το θάρρος να συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει ότι αυτός είναι ο εφευρέτης του bitcoin. Αλλά στη συνέχεια επανήλθε επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του σ’ ένα ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο “Banking on Bitcoin”. Μετά το ντόρο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του Ράιτ, το Bitcoin Core Project, ένα project ελεύθερα προσβάσιμων πληροφοριών γύρω από το κρυπτονόμισμα, ήλθε με μια ανάρτησή του τον Μάιο του 2016 στο Twitter να εκφράσει τις δικές του αμφιβολίες αναφέροντας: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κρυπτογραφικές αποδείξεις ότι κάποιο συγκεκριμένο άτομο είναι ο δημιουργός του Bitcoin.»

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο σύστημα «κρυπτοεικονισμού» και ψηφιακών πληρωμών που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, δεδομένου ότι λειτουργεί χωρίς κεντρικό αποθετήριο ή μοναδικό διαχειριστή. Λειτουργεί στη φιλοσοφία peer-to-peer με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συναλλασσόμενων χρηστών, χωρίς μεσάζοντες.

Από τις αρχές τους έτους, η αξία του έχει υπερδεκαπλασιαστεί, εν μέσω αυξημένης ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές για κρυπτονομίσματα καθώς διευρύνεται η χρήση τους. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι πρόκειται για μια κλασική κερδοσκοπική φούσκα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική δραστηριότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά ή την οικονομία.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *