"Πόλεμος" με φόντο τα πετρέλαια της Κύπρου: Κλιμακώνεται η ένταση σε Ελλάδα – Τουρκία

`Πόλεμος` με φόντο τα πετρέλαια της Κύπρου: Κλιμακώνεται η ένταση σε Ελλάδα - Τουρκία

Σε πόλεμο ανακοινώσεων έχουν επιδοθεί Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα με φόντο τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή γύρω από την Κύπρο.

Η διένεξη για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με άρθρο του Guardian, έχει ενταθεί μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για προκλητικές ενέργειες.

Αυτό λόγω της αποστολής σκάφους επιτήρησης και πολεμικών πλοίων προκειμένου να ψάξουν για φυσικούς πόρους στην αποκλειστική ζώνη του νησιού.

“Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά επηρεάζουν και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και οι συνομιλίες για την επανένωση άρχισαν και πάλι νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η προοπτική τη εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών προμηθειών φαίνεται πως διεύρυνε το μεταξύ τους χάσμα.

Η απόφαση μάλιστα της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος όχι μόνο οδήγησε στη διακοπή των συνομιλιών αλλά έχει επιδεινώσει την κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα γεώτρησης.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο και προτρέπω όλους να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση”, ανέφερε ο νεοδιρισθέντας αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο νησί Espen Bard.

Οι νέες συμμαχίες όμως, όπως αυτή που υπογράφτηκε το Σάββατο στο Κάιρο, είναι απίθανο, σύμφωνα με την Helena Smithin του Guardian, να εξευμενίσουν την Τουρκία.

Μετά την ανακάλυψη των δικών τους τεράστιων αποθεματικών, το Τελ Αβίβ χρειαζόταν απεγνωσμένα ασφαλείς διαδρομές εξαγωγής μέσω αγωγών που περνούν από το νησί και έτσι αποφασίστηκε η συνεργασία.

Επισκεπτόμενος την περασμένη εβδομάδα τη Λευκωσία, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman επέκρινε την Τουρκία για προσβολή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, κριτική που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή: Guardian

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *