Πρώην εραστές και τώρα φίλοι. Τι λέει η επιστήμη (και η λογική) γι’ αυτό;

proin-kai-filoi-730x330

Χωρίσατε και σου πρότεινε να μείνετε φίλοι. Τελικά όμως, πόσο εφικτό είναι αυτό; Εξαρτάται απ’ την προσωπικότητα σου. Ορισμένοι πρώην σύντροφοι καταφέρνουν να είναι ο ένας στη ζωή του άλλου και μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Ψυχολόγοι από Πανεπιστήμιο στο Michigan ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βρουν 150 πιθανές εξηγήσεις- λόγους για τους οποίους θα παρέμεναν φιλαράκια με τους πρώην.

Στη συνέχεια βάσει των αξιολογήσεων, οι μελετητές διέκριναν επτά κύριες κατηγορίες λόγων:

  1. ρομαντική έλξη (σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται δηλώσεις όπως “έχω ακόμα συναισθήματα γι’ αυτόν»)
  2. ρεαλισμός ( δηλώσεις όπως «ήταν μια χρήσιμη κοινωνική σύνδεση» ή «είχε πολλά λεφτά»)
  3. διατήρηση κοινωνικών σχέσεων (δηλώσεις όπως «για να μην υπάρχει αμηχανία στην παρέα»)
  4. σεξουαλική πρόσβαση (δηλώσεις όπως «είναι ένας πιθανός σύντροφος»)
  5. τα παιδιά και η κοινή περιουσία (περιουσιακά στοιχεία ή χρέη)
  6. έλλειψη ρομαντικών συναισθημάτων (επομένως πιο εύκολο να μπει στην κατηγορία “φίλοι”)
  7. συναισθηματικότητα (δηλώσεις όπως “ήταν πάντα εκεί”, “υποστήριζε τους στόχους μου”)

Αλλά αυτό που είχε περισσότερο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα ήταν ότι οι συμμετέχοντες με παρόμοιες προσωπικότητες τείνουν να έχουν τους ίδιους λόγους για τους οποίους κρατάνε φιλικές σχέσεις με τους πρώην.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν το σενάριο “friends with benefits”. Εκείνοι που θεωρούνται πιο ανεκτικοί τείνουν να έχουν συναισθηματικούς λόγους για τους οποίους διατηρούν ακόμα σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που έχουν περισσότερο “σκοτεινά” χαρακτηριστικά γνωρίσματα (όπως εχθρικές ή χειραγωγικές συμπεριφορές) ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία “ρεαλιστές” και να επιδιώκουν τις φιλικές σχέσεις με πρώην συντρόφους για οικονομική υποστήριξη ή κοινωνικές συνδέσεις.

Βέβαια, όλα αυτά αποδεικνύουν πως ορισμένα άτομα μπορούν να διατηρήσουν φιλία μετά από έναν χωρισμό για διάφορους λόγους.

Απλώς, επειδή θέλεις να διατηρήσεις φιλικές σχέσεις αυτό δεν σημαίνει πως το άλλο πρόσωπο έχει τις ίδιες βλέψεις με σένα. Μερικά πρώην ζευγάρια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικούς λόγους για να παραμείνουν φίλοι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική σχέση.

Μήπως τελικά να ξανασκεφτούμε το σενάριο “από μακριά και αγαπημένοι”;

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *