Πρότυπα ομορφιάς: Η ιστορία του ιδανικού κορμιού τα τελευταία 100 χρόνια!

protupa-omorfias-i-istoria-tou-idanikou-kormiou-ta-teleutaia-100-xroniaΤο ιδανικό κορμί έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποια πράγματα έχουν μείνει ίδια.

Δεν έχει σημασία ο χρόνος ή η δεκαετία που κοιτάμε, πάντα υπήρχε η έννοια του ιδανικού κορμιού για τις γυναίκες. Αν θέλουν να βρουν σύντροφο ή να ταιριάζουν στην κοινωνία, ή να θεωρούνται ελκυστικές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα πρότυπα ομορφιάς κάθε εποχής. 

Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στο ιδανικό σώματα τα τελευταία 100 χρόνια.

1910: Το κορίτσι του Gibson κυριαρχεί

Το όνομα της δόθηκε από τον εικονογράφο Τσάρλς Γκίμπσον, που ήταν συνεχιστής των βικτοριανών συστολών, των επικλινών πλατών και των στενών κορσέδων. Δεν σας φαίνεται επώδυνο;

1920: Το επιπόλαιο κορίτσι βγαίνει έξω

Μετά από μια δεκαετία που ο κορσές ήταν τάση στην εμφάνιση, ήρθε η στιγμή που οι γυναίκες επέλεξαν να φορέσουν πιο χαλαρές ραφές στη μέση και μεταξωτά υφάσματα. Το ιδανικό σώμα δεν είχε στήθος, ούτε γοφούς, ήταν περισσότερο αντρικό παρά γυναικείο με καμπύλες. Η δεκαετία του 20’ είναι αυτή που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και οι  τάσεις στην εμφάνιση αντανακλούσαν τις νέες ελευθερίες που είχαν.

1930: Οι καμπύλες έρχονται… και με το δίκιο τους

Η καμπύλες επιστρέφουν! Σε απάντηση στην οικονομική κρίση, η τάση ήταν χυμώδεις γυναίκες όπως η Mae West (αριστερή φωτογραφία) και η Jean Harlow. Το σύνθημα ήταν «καυτές καμπύλες» και πιο χαρακτηριστική φιγούρα της δεκαετίας ήταν η Μεξικανή σταρ Dolores del Rio (δεξιά φωτογραφία), γνωστή για το γεγονός ότι είχε όλες τις καμπύλες.

1940: Δύναμη εκ των έσω

Οι γυναίκες εργαζόμενες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκ. Πολέμου και ο ιδανικό σώμα ήταν το «υγιές» αλλά όχι κοκαλιάρικο. Η αγορά των προϊόντων για την αύξηση του βάρους άνθισε, αφού τα μηνύματα προς τις γυναίκες έλεγαν ότι πρέπει να δείχνουν ισχυρές και δυνατές. Τα ρούχα που χαρακτήρισαν την εποχή είχαν βάτες στους ώμους. Η ηθοποιός Betty Grable (φωτογραφία) ήταν γνωστή ως «το κορίτσι με τα πόδια των εκατομμυρίων δολαρίων» και συνόψιζε τη τάση για το ιδανικό σώμα σε αυτή τη δεκαετία.

1950: Χμμμ… οι καμπύλες δεν έφυγαν ποτέ

Η δεκαετία του 50’ ήταν στροφή και πάλι στις καμπύλες και στις εξαιρετικά θηλυκές φιγούρες. Οι γυναίκες τότε ξαναγύρισαν στο σπίτι και είχαν πρότυπα την Elizabeth Taylor, τη Merilyn Monroe και τη Dorothy Dandridge. Για να αυξηθεί αυτή η τάση τα εμπορικά κέντρα πωλούσαν ενισχυτικά εσώρουχα για τα επίμαχα σημεία (στήθος- γοφοί).  Βλέπετε η λατρεία για τις καμπύλες ήταν πάντα εκεί.

1960: Έρχονται τα «υποσιτισμένα πρότυπα» (μέρος πρώτο)

Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 60’ προκάλεσε τις παλαιότερες ιδέες για την ελκυστικότητα και τον τύπο του σώματος. Αντί για τις καμπύλες η επικρατούσα εικόνα για το ιδανικό σώμα ήταν ένα πρόσωπο πορσελάνινης κούκλας σε ένα κορμί χωρίς καμπύλες. Γυναίκες σαν την Twiggy, την Jean Seberg, και την Jane Birkin (από αριστερά στα δεξιά της φωτογραφίας) κυριαρχούν με μικροσκοπικά φορέματα σε Α γραμμή. Αν το καλούπι τους δεν ήταν φυσικά αδύνατο, υπήρχαν τρόποι να το επιτύχουν με αμφεταμίνες, που έδιναν οι γιατροί για απώλεια βάρους.

1970: Skinny

Οι αφίσες της Farrah Fawcett ουσιαστικά κυριαρχούσαν στα εφηβικά δωμάτια των αγοριών τη δεκαετία του 70’. Η Beverly Johnson έγινε ουσιαστικά η πρώτη Αφροαμερικανή που κόσμησε το εξώφυλλο της Vogue. Το πρότυπο για το ιδανικό σώμα ήταν ψηλόλιγνο και λίγο αθλητικό. Δεδομένου ότι τα ρούχα της δεκαετίας ήταν συνθετικά και από πολυεστέρα, οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι αρκετά λεπτές για να τα αναδεικνύουν.

1980: «Ας γίνουμε πιο αθλητικές»

Η επιτομή της δεκαετίας του 80’ ήταν η άνοδος του supermodeling (βλ. Christie Brinkley, Kathy Ireland και Iman) και η μάστιγα της γυμναστικής, του αερόμπικ και του τζόκινγκ. Οι πολιτιστικές αντιλήψεις μετατοπίζονται στην υγεία και την ευεξία (γυμναστήρια ξεφυτρώνουν παντού). Οι γυναίκες πρέπει πια να είναι αθλητικές,  πολύ αδύνατες και με πολύ μακριά πόδια.

1990: Έρχονται τα «υποσιτισμένα πρότυπα» (μέρος δεύτερο)

Η μουσική βιομηχανία προώθησε τα νέα πρότυπα όπου ιδανικό σώμα είναι το σούπερ αδύνατο και ψηλόλιγνο. Η Kate Moss κυριαρχεί στις πασαρέλες και στα εξώφυλλα περιοδικών τη δεκαετία του 90’, αλλά υπήρχε και ο αντίποδας. Ο ράπερ Sir Mix-A-Lot έδωσε το σύνθημα με το τραγούδι “Baby Got Back” για να γιορτάσει τις καμπύλες.

2000: Σπορ και αθλητική

Οι γυναίκες της δεκαετίας του 00’ έπρεπε να είναι δυνατές, ισχυρές, να δείχνουν κούκλες στο μπικίνι αλλά να μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν άνδρα σε μπραντ εφέρ. Σέξι, κομψές αλλά και λυγερές, ήταν η γραμμή απέναντι στα «υποσιτισμένα πρότυπα» της δεκαετίας του 90’. Έπρεπε να είναι αδύνατες όμως.

2010: Καμπύλες… καμπύλες παντού!

Και να που επανήλθαν οι καμπύλες. Το ιδανικό γυναικείο σώμα πρέπει να έχει καμπύλες, καμπύλες, καμπύλες και επίπεδους κοιλιακούς. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τις τρελές δίαιτες που κυκλοφορούν και όλα τα είδη γυμναστικής, μην αγχώνεστε, υπάρχουν και οι πλαστικές επεμβάσεις!

Ποιο είναι το μάθημα;

Τα πρότυπα για το ιδανικό σώμα είναι ασυνεπή, διαρκώς μεταβαλλόμενα και γενικά μη ρεαλιστικά για την πλειονότητα των γυναικών. Είναι εξαιρετικά εκνευριστικά και δεν θα πρέπει να τους δίνετε και πολύ σημασία!

Πηγή: buzzfeed.com

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *