Πρόστιμα έως 1.500€ για οδηγούς που καπνίζουν!

kapnisma_odigisi

Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος για όσους βρίσκονται πίσω από το τιμόνι

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας χρήσης που καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αλλά και τον νέο ΚΟΚ, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα σε οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν ενώ τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Που θα απαγορεύεται το κάπνισμα

Το υπουργείο επιχειρώντας να θέσει τέλος στη κακιά συνήθεια χιλιάδων οδηγών, πρόκειται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα.

Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

Επίσης θα απαγορεύεται στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Αφαίρεση διπλώματος

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στους οδηγούς που παραβαίνουν τους κανόνες, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Μάλιστα, οι ατμιστές δε φαίνεται να εξαιρούνται από την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, από την απαγόρευση δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από αστυνομικά όργανα στους δρόμους της χώρας, ώστε να διαπιστώνεται η παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών.

Τι θα ισχύει με τον αντικαπνιστικό νόμο στα ΙΧ

Την ίδια ώρα παρόμοια είναι τα πρόστιμα και για τους οδηγούς των ΙΧ. Συγκεκριμένα για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικα (κάτω των 12 ετών) προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα εάν είναι ο οδηγός. Παράλληλα, για τους οδηγούς που δεν υπακούν στους κανόνες θα τους αφαιρείται το δίπλωμα ακόμα και εάν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά ο συνεπιβάτης.

Σημειώνεται ότι από τη νέα εγκύκλιο για τον αντικαπνιστικό νόμο δεν εξαιρούνται ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Πηγή: in.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *