Πρωταθλητές από… άλλο πλανήτη!

 

Πρωταθλητές από... άλλο πλανήτη!

Ο πλανήτης τους ανήκει! Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι για πέμπτη φορά στην ιστορία της και δεύτερη συνεχόμενη, Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπάσκετ μετά την επικράτησή της στον τελικό επί της Σερβίας με το εξωπραγματικό 129-92.

Οι Αμερικανοί διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα τνω Σέρβων καθώς ήταν εκπληκτικοί στην επίθεση, έχοντας 63% στα δίποντα (30/48) και 50% στα τρίποντα (15/30 με11/16 στο πρώτο μισό). Οι Σέρβοι από την πλευρά τους μπορεί να μην κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί στον τελικό όμως είναι πανάξιοι δευτεραθλητές κόσμου με την συνολική τους παρουσία στη διοργάνωση.

Το σύνολο του Μάικ Σιζέφσκι μπορεί να μην είχε στη σύνθεσή του σχεδόν κανένα πρωτοκλασάτο όνομα του ΝΒΑ όμως αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα προκειμένου να αποδείξει την εμφανή ανωτερότητά του από όλες τις υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά.

Ο τελικός ήταν παράσταση για έναν ρόλο αφού οι «πλάβι» κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί μόλις για 6′ στο ξεκίνημα του ματς. Τρομερό παιχνίδι από τους νικητές έκανε ο Ίρβινγκ έχοντας 26 πόντους με 6/6 τρίποντα ενώ από τους Σέρβους ξεχώρισε ο Μπιέλιτσα με 18 πόντους που όμως δεν ήταν δυνατόν να κάνει κάτι καλό καθώς ήταν απελπιστικά μόνος.

Πλέον οι Αμερικανοί είναι για 19 συνεχόμενα ματς αήττητοι σε Μουντομπάσκετ ενώ θα διατηρήσουν τον τίτλο των Παγκόσμιων πρωταθλητών μέχρι την επόμενη διοργάνωση το 2019.

Οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει συνολικά δέκα φορές τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή, από πέντε ο καθένας, με τους Ευρωπαίους να τους κατακτούν όλους ως Γιουγκοσλαβία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο εκ των κορυφαίων δυνάμεων μπάσκετ παγκοσμίως, βρίσκονται αντιμέτωπες σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Αμερικανούς να είναι αυτοί που αναδεικνύονται νικητές.

Το ματς

Ο τελικός ξεκίνησε με τους Σέρβους να κοιτούν κατάματα τους αντιπάλους τους, παίζοντας υποδειγματική άμυνα όπου δεν επέτρεψαν στους Αμερικάνους να πάρουν ριμπάουντ, και «χτυπόντας» τους κοντά στο καλάθι βρέθηκαν να προηγούνται 15-7 στα μέσα της πρώτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβαν δράση ο Χάρντεν με τον Ίρβινγκ επιθετικά ενώ ο Κάζινς έκλεισε τη δίοδο των Σέρβων προς το καλάθι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να τρέξουν ένα σερί 15-0 και πήραν το προβάδισμα στο σκορ με 22-15. Μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου η Team USA άνοιξε ακόμα περισσότερο τη διαφορά που έφτασε τους 14 πόντους (35-21)

Οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι δεν έδειξαν να εφυσηχάζουν όμως παρά τη διαφορά ασφαλείας που είχαν πάρει και φρόντισαν να την αυξήσουν ακόμη περισσότερο, παίζοντας απίστευτη άμυνα ενώ στην επίθεση «πετούσαν φωτιές», σκοράροντας ακατάπαυστα. Έτσι μοιραία η ψαλίδα άνοιξε κι άλλο (50-30) περίπου 5′ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το ανελέητο «σφυροκόπημα» των Αμερικανών συνεχίστηκε και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον φωτεινό πίνακα στο «Παλαθίος Ντε λος Ντεπόρτες» να γράφει 67-41, σκορ που δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους Σέρβους, οι οποίοι έμοιαζαν ανήμποροι να ακολουθήσουν το διαμονιώδη ρυθμό των σταρ του ΝΒΑ.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Αμερικανοί έμοιαζαν να είναι και πάλι… γήινοι καθώς δε σούταραν με τα ίδια απίστευτα ποσοστά ευστοχίας που είχαν στο πρώτο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να αυξήσουν κι άλλο τη διαφορά, με τον Ίρβινγκ να σκοράρει από παντού. Οι παίκτες του Σιζέφκι με το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου είχαν πετύχει 105 πόντους και το μόνο ενδιαφέρον που υπήρχε ήταν αν θα κατάφερναν να σπάσουν το ρεκόρ των 137 που είχαν πετύχει οι Αμερικανοί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994 στο Τορόντο, με αντίπαλο τη Ρωσία.

Το τελευταίο δεκάλεπτο όπως ήταν φυσικό ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με μοναδικό ενδιαφέρον να έχιε μόνο η τελική έκταση του σκορ που ήταν το 129-92 και τους Αμερικανούς να κατακτούν πανάξια τον τίτλο των Παγκόσμιων πρωταθλητών.

Δεκάλεπτα: 35-21, 67-41, 105-67, 129-92

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Κάρι 10, Τόμπσον 12, Ρόουζ, Φαρίντ 12, Γκέι 11, ΝτεΡοζάν 10, Ίρβινγκ 26, Πλαμλί 1, Κάζινς 11, Χάρντεν 23, Ντέιβις 7, Ντράμοντ 6

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 10, Σιμόνοβιτς, Γιόβιτς 6, Μπογκντάνοβιτς 15, Μπιέλιτσα 18, Μάρκοβιτς 3, Κάλινιτς 18, Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 4, Ραντούλιτσα 9, Κάτιτς 2, Στίματς 7

Κώστας Σιαμέτης

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *