Προϋπολογισμός του 2015 στον Δήμο Καστοριάς (ρεπορτάζ)

DIMOTIKOSUMVOULIO-1«Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολλά, ας προχωρήσουμε μπροστά»

 

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

 

           Με εντάσεις, διαξιφισμούς και βαριές κουβέντες πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός  του  Δήμου Καστοριάς.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, άναψε τα αίματα και τις κόντρες και ειδικά με την παράταξη του κ Xατζησιμεωνίδη, που τόσο  ο κ Στεργιόπουλος όσο και ο κ Τέρψης τον κατηγόρησαν ανοιχτά για απευθείας αναθέσεις που γινόταν επί δημαρχίας του. Μάλιστα, χρειάστηκε να διακοπεί αρκετές φόρες η συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, στο τέλος, τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πάντως, η συζήτηση είχε πολλές αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις καθώς η νέα δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με το μέλλον του τόπου αλλά  επέρριπτε  ευθύνες  για μια ακόμη φορά  στην προηγουμένη δημοτική αρχή για την απενταξη έργων και την κακο-διαχείριση στο δήμο Καστοριάς. Ένα γεγονός που πυροδότησε τα πνεύματα καθώς ο κ Χατζησυμεωνίδης ρώτησε  με έντονη την αγανάκτηση του τι έκανε η νέα δημοτική αρχή για τη διάσωση τους. Ωστόσο, δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, κ. Βαγγέλη Στεργιόπουλο μέσα από την εισήγηση του, διευκρινίσεις και απαντήσεις, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες για το νέο προϋπολογισμό του 2015. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ Στεργιόπουλος, δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για την προηγουμένη δημοτική αρχή για εξαγορά ψήφων .

 

Έχετε στην ομάδα σας ανθρώπους που ήταν πρωταθλητές των αναθέσεων

Στην αναφορά του ο κ Χατζησυμεωνίδης τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με το δεδομένο των στενών οικονομικών συνθηκών που υπάρχουν στους ΟΤΑ αφού, όπως είπε, τα στοιχεία ήταν ίδια με αυτά των προηγούμενων ετών, ενώ επέκρινε τον κ. Στεργιόπουλο για τις φράσεις που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του όπως οι λέξεις εξαγορά ψήφων και λασπολογίες, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες. Υποστήριξε παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα έργα που κατάφερε να εντάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή στο ΕΣΠΑ, ενώ απαντώντας για το θέμα των απευθείας αναθέσεων δε δίστασε να στρέψει τα βέλη του κατά του πρώην δημάρχου Βιτσίου και νυν αντιδημάρχου κ Αθανάσιου Τέρψη.

Ο Πρώην δήμαρχος παραδέχτηκε ότι έγιναν επί Δημαρχίας του απευθείας αναθέσεις αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν είμαστε οι πρωταθλητές των απευθείας αναθέσεων.  Έχετε στην ομάδα σας ανθρώπους που ήταν πρωταθλητές των αναθέσεων. Είχαμε απευθείας αναθέσεις στο δήμο Βιτσίου της τάξης 1.500.000 ευρώ. Σε ένα δήμο δηλαδή που έχει 2.000 πληθυσμό. Οι δικές μας 100.000 σας πείραξαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησυμεωνίδης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση.

 

Ο  προϋπολογισμός του 2015 είναι ρεαλιστικός και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου

Στην τοποθέτηση του πάντως, ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της νέας δημοτικής αρχής για θέματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου, για την κοινωνική πολιτική, για την τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο. Ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα και προσέθεσε ότι «εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε και θα καταφέρουμε με πραγματικά στοιχεία, να τον αυξήσουμε με νέα έργα προς όφελος των δημοτών».

.

 

Μέσω της ΣΑΤΑ να αναπτυχθεί και η περιφερειακή ενότητα του δήμου Καστοριάς

           Ο δήμαρχος Καστοριάς, μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός προσεγγίζει την καθημερινότητα, ένα  πρωταρχικό, όπως είπε στοιχείο της δημοτικής αρχής. Υποστήριξε ωστόσο ότι η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και κληρονόμησε μια δημοτική αρχή με διαφορετική αντίληψη την οποία σέβεται, «αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αποτυπώσουμε τα πράγματα όπως έχουν. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα την αλληλέγγυα στάση της νέας δημοτικής αρχής, ευαισθητοποιεί τις ομάδες ειδικών κατηγοριών, αντιμετωπίζει την καθημερινότητα και δημιουργεί μια προοπτική σε σταθερές βάσεις. Δεν αεροβατούμε. Λέμε τα πράγματα ως έχουν μέσα από τον προϋπολογισμό και αυτό είναι εμφανές» , εξηγεί ο δήμαρχος Καστοριάς.

    Στόχος του δήμου σύμφωνα με τον κ Αγγελή είναι μέσω της ΣΑΤΑ να αναπτυχθεί και η περιφερειακή ενότητα του δήμου Καστοριάς. «Είμαι αισιόδοξος ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικός και βεβαίως αυτό θα πρέπει να το προσεγγίσουμε όλοι, έχοντας διάθεση εθελοντισμού, να μη χρεώνουμε τα λάθη στους δήμους αλλά να δούμε και εμείς τι πρέπει να κάνουμε υπέρ του δήμου. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να εμφανίσουμε τον εαυτό μας ως έχει. Δεν μπαίνουμε στη λογική των υψηλών αριθμών και της μηδενικής δουλειάς. Μπαίνουμε στη λογική ότι με αυτά που έχουμε, θα κάνουμε πολλά. Και αυτό πρέπει να κυριαρχήσει ως κοινή αντίληψη στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.

Ο κ Αγγελής σχολίασε και το γεγονός ότι ο κ. Χατζησυμεωνίδης ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, δεν περιλαμβάνει καινούρια έργα για το δήμο της Καστοριάς και τα έργα που αναφερθήκαν έχουν να κάνουν με την πρώην δημοτική αρχή. «Ο κ. Χατζησυμεωνίδης αν είχε ξεκάθαρο βλέμμα, θα έβλεπε την πραγματικότητα. Εξυπηρετεί τον εαυτό του. Το θέμα είναι πως εξυπηρετεί την κοινωνία. Σαν καλός γνώστης  των πραγμάτων, θα τον παρακαλούσα να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει όσο αφορά τον προϋπολογισμό» , δήλωσε ο κ Αγγελής για να καταλήξει με μια λακωνική απάντηση «Θα έρθει η ώρα για τον καθένα μας».

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...