Προτάσεις του Επιμελητήριο Καστοριάς για τη δημιουργία Πόλου Ανταγωνιστικότητας για τον κλάδο της Γούνας
Επιμελητήριο Καστοριάς προς Ομοσπονδία Γούνας: Ως συνέχεια του υπ’αριθμ.:3257/23-06-2014 εγγράφου μας σχετικά με την χρηματοδότηση του κλάδου της Γούνας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία από το ΣΕΣ ( πρώην ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 , επισημαίνουμε τη δυνατότητα ένταξης του κλάδου στο εν λόγω πρόγραμμα και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του από το νέο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Για την επίτευξη της χρηματοδότησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Πόλου Ανταγωνιστικότητας για τον κλάδο της Γούνας, για την υλοποίηση του οποίου κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης σχεδιασμού. Η συγκεκριμένη μελέτη πρωτίστως θα προβεί στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της αλυσίδας αξίας της γούνας και την ανάδειξη προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της διεθνούς προσφοράς και ζήτησης προϊόντων γούνας, θα αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου εκτροφής ζώων και παραγωγής προϊόντων από γούνα και η ανάλυση προοπτικών του κλάδου παραγωγής γούνας στην Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στην έρευνα αποτύπωσης αναγκών και προτάσεων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης πόλου ανταγωνιστικότητας για τον κλάδο της Γούνας. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί η αποτύπωση των αναγκών του κλάδου και η κατηγοριοποίηση των παρεμβάσεων βάσει της πρωτογενούς έρευνας. Θα πραγματοποιηθούν προτάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης προτεινόμενων παρεμβάσεων και μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του κλάδου. Θα χαρτογραφηθούν και θα αξιοποιηθούν εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου ( 2014-2020) και θα προταθεί οδικός χάρτης για την προετοιμασία και την ωρίμανση παρεμβάσεων.
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καστοριάς ο Πόλος Ανταγωνιστικότητας για τον κλάδο της Γούνας προτείνεται να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Πιστοποίηση – Κατάρτιση – Εξωστρέφεια.
Συγκεκριμένα:
H Πιστοποίηση του προϊόντος της Γούνας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας περαιτέρω τον κλάδο με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών χωρών και συμβάλλοντας στη δημιουργία επώνυμου πιστοποιημένου προϊόντος που θα θωρακίσει περαιτέρω τον κλάδο και το προϊόν της γούνας από τους ανταγωνιστές του.
Η Κατάρτιση είναι ο μοχλός συνεχούς βελτίωσης του κλάδου και των δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται η κατάρτιση αποτελεί εργαλείο για την αξιοποίηση των νέων προκλήσεων και δημιουργεί τη βάση για ευρύτερη, αποτελεσματικότερη εξέλιξη του κλάδου της Γούνας. Προτείνουμε, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Σχολής Δια Βίου Μάθησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υλοποίηση προγραμμάτων εξειδίκευσης τα οποία είναι τα εξής:
- «Τεχνολογία προώθησης και προβολής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων»
- «Τεχνολογία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, βυρσοδεψίας και αντιρρύπανσης μονάδων παραγωγής»
- « Τεχνολογία σχεδιασμού και παραγωγής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων»
Και τα τρία ανωτέρω προγράμματα εξειδίκευσης αποσκοπούν στην παροχή ανταγωνιστικών δεξιοτήτων, στην χρήση των νέων τεχνολογιών, στην χρήση νέων μεθόδων μάρκετινγκ και προώθησης, και γενικότερα στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος της γούνας σε ένα συνεχόμενο απαιτητικό καταναλωτικό κοινό. Επιπρόσθετα όπως και η πιστοποίηση προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών χωρών στην προώθηση των προϊόντων της γούνας.
Η Εξωστρέφεια και Προώθηση είναι ο τρίτος πυλώνας του προτεινόμενου πόλου ανταγωνιστικότητας που αναφέρεται είτε στην ενίσχυση των υφιστάμενων είτε στο άνοιγμα νέων αγορών με στοχευόμενες επαναλαμβανόμενες ενέργειες ( εκθέσεις, επιδείξεις, επιχειρηματικές αποστολές) και παράλληλη προώθηση του προϊόντος μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων και προβολών. Ο συνεχής εξωστρεφής προσανατολισμός του κλάδου της Γούνας είναι αναγκαίος σε ένα παγκοσμιοποιημένο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Απαιτείται ωστόσο ένας συνδυασμός του προαναφερόμενου τρίπτυχου καθώς μεμονωμένες ενέργειες και παρεμβάσεις δε θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον κλάδο της Γούνας.
Κρίνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της δημιουργίας και υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου προγράμματος που ουσιαστικά βάζει τις βάσεις για την μελλοντική εξέλιξη του κλάδου είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Καστοριά, 02 Σεπτεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.4384