Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας από το Επιμελητήριο Καστοριάς

epimelitirioΘα ήθελα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καστοριάς να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή σας και ειδικότερα για την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Κατ’ αρχήν, χαιρετίζουμε τη θεσμοθέτηση των νέων σας καθηκόντων καθώς διαφαίνεται η έμφαση που δίνεται στις επιχειρήσεις γεγονός που μας χαροποιηθεί ιδιαίτερα και μας βρίσκει αρωγούς και συνοδοιπόρους.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις του Νομού με αποτελέσματα ορατά στην καθημερινότητα μας πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις αυτής κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για τη συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το γεγονός να υλοποιούνται ίδιες δράσεις όπως για παράδειγμα επιχειρηματικές αποστολές στις ίδιες χώρες για το ίδιο προϊόν από διαφορετικούς φορείς. Τέτοιου είδους ενέργειες οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά για τις επιχειρήσεις προκαλώντας σύγχυση και προβληματισμό. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι κρίνεται αναγκαία η κατάρτιση ενός κοινού πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Νομό μας. Η συνεργασία των φορέων αποτελεί ένα από τα μοναδικό ισχυρά εργαλεία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης,

Έχοντας ως οδηγό την αναγκαιότητα για συνεργασία, προτείνουμε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων βασιζόμενοι σε τέσσερις πυλώνες οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Στήριξη της τοπικής αγοράς. Στο μητρώο του Επιμελητηρίου Καστοριάς υφίστανται εγγεγραμμένες 1700 επιχειρήσεις του Νομού μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας και της παροχής υπηρεσιών γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών και της τοπικής μας αγοράς γενικότερα.
  2. Δράσεις εξωστρέφειας για τον Τουρισμό. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να αποτελέσει ένα πιο δυναμικό πόλο προσέλκυσης τουριστών προβάλλοντας τις δυνατότητες ύπαρξης και εναλλακτικών μορφών τουρισμού ( εκκλησιαστικό, συνεδριακό, ορειβατικό ).
  3. Διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον κλάδο της Γούνας. Ο Νομός μας αποτελεί παγκόσμιο κέντρο παραγωγής της Γούνας και η διασύνδεση τουριστικού προϊόντος με το προϊόν της Γούνας αποτελεί ένα σημείο αναφοράς που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλυθούν.
  4. Παράλληλες δράσεις με ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις. Στην πόλη μας πρα­γματοποιούνται εκδηλώσεις όπως τα φημισμένα Ραγκουτσάρια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και για την προβολή παραδοσιακών προϊόντων του Νομού μας.

Η επίτευξη των στόχων από την υιοθέτηση των ανωτέρω πυλώνων θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα είναι οι εξής:

  1. Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε συγκεκριμένες αγορές στόχους.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς διοργανώνει επιχειρηματικές αποστολές για τις επιχειρήσεις του Νομού Καστοριάς και γενικότερα της Μακεδονίας σε αγορές που επιλέχθηκαν μετά από λεπτομερή διερεύνηση των δυνατοτήτων για διείσδυση των επιχειρήσεων σε αυτές. Ο ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων που απαιτείται είναι 15 ενώ οι συναντήσεις (B2B) πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες αίθουσες κυρίως ξενοδοχείων.

  1. Δημιουργία διαφημιστικού για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση εκτός των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Στο Νομό Καστοριάς δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως φασόλια, μήλα, μανιτάρια, στην οινοποιία στα παραδοσιακά προϊόντα κ.α. . Ωστόσο υφίσταται έλλειψη διαφημιστικής προβολής των επιχειρήσεων αυτών που να αναδεικνύει τα προϊόντα ενώ παρατηρήθηκε ακόμη και άγνοια ύπαρξης των προϊόντων αυτών από το ίδιο το αγοραστικό κοινό της πόλης μας. Η δημιουργία του διαφημιστικού θα τονώσει γενικότερα και την αγοραστική δύναμη του τόπου μας.

  1. Προβολή παραδοσιακών και παραγόμενων προϊόντων.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς έχει δημιουργήσει κατά τα ραγκουτσάρια την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων σε χώρο στεγαζόμενο επί της Μητροπόλεως. Εκτιμούμε ότι Δήμος μπορεί να ενισχύσει την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας, παραχωρώντας ένα πιο ευρύ χώρο προβολής των παραδοσιακών προϊόντων ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο τη συγκεκριμένη δράση.

Επίσης η συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς σε εκθέσεις του εξωτερικού για την προβολή του τουρισμού μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη προβολή των παραδοσιακών προϊόντων του Νομού μας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Η προβολή των παραδοσιακών προϊόντων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των εκθέσεων γούνας που πραγματοποιούνται στην Καστοριάς, στην Αθήνα και στο Hong Kong όπου την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Επιμελητήριο Καστοριάς.

  1. Μνημόνια Συνεργασίας με τις αδελφοποιημένες πόλεις του Δήμου Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς έχει αδελφοποιηθεί με πόλεις του Εξωτερικού για την τουριστική και πολιτισμική προώθηση της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου μας με τα αντίστοιχα επιμελητήρια των πόλεων θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας.

  1. Στήριξη της τοπικής αγοράς του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Μια μικρή αλλαγή νοοτροπίας στις καταναλωτικές μας συνήθειες, όπως να πάψουμε να αναζητούμε τα ξένα προϊόντα, αλλά και να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις τους συντοπίτες μας μπορεί να κάνει πολλά. «Καταναλώνω τοπικά. Επιλέγω την τοπική αγορά. Βοηθώ τον τόπο μου. Στηρίζω την Πόλη μου». Υγειές τοπικό εμπόριο και υπηρεσίες σημαίνει θέσεις εργασίας, ενοίκια, ευημερία ζωντάνια για την πόλη.

Το επιμελητήριο έχει ξεκινήσει την προσπάθεια με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κυρίως για τις περιόδους των εορτών. Επίσης για τους ίδιους σκοπούς έχει προβεί σε δράσεις εκπτωτικών κουπονιών και κληρώσεις δωροεπιταγών για την επιβράβευση των καταναλωτών που προτιμούν την τοπική αγορά. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται εντονότερους ρυθμούς οι οποίοι μπορούν ν επιτευχθούν με την στήριξη και με ομαδική προσπάθεια και από άλλους φορείς

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονιστεί ότι ο κλάδος της Γουνοποιίας δεν αναφέρεται στην παρούσα εισήγηση καθώς πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ιδιαιτερότητες και απαιτείται εξειδικευμένο πλάνο υπό την ευρύτερη συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Γούνας.

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε στην συνεργασία και στην συνεννόηση και ευελπιστούμε οι παρούσες προτάσεις να γίνουν η αφετηρία μίας εποικοδομητικής συνεργασίας προς όφελος των επιχειρήσεων του Νομού μας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *