Ποιος είναι ο Salt Bae που ανοίγει εστιατόριο στη Μύκονο -Μπριζόλες 300 ευρώ και σόου με τη viral κίνηση που αλατίζει [εικόνες]

salt-bae-708

Ο διάσημος Τούρκος κρεοπώλης και εστιάτορας Νουσρέτ Γκιοκτσέ, που κάνει καριέρα διεθνώς λόγω του τρόπου που αλατίζει το κρέας, γνωστός ως Salt Bae, ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο εστιατόριό του στην Ελλάδα.

Αν αναρωτιέστε πού, ο ίδιος αποκάλυψε χθες στο Survivor 2, ότι θα το ανοίξει στη Μύκονο. Αν βιάζεστε να δοκιμάσετε τις λιχουδιές του, θα πρέπει ή να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι όταν και θα είναι έτοιμο το εστιατόριό του στη Μύκονο.

Χθες, ο Νουσρέτ τάισε τους παίκτες του Survivor 2, όπως ακριβώς είχε κάνει και πέρυσι, στο Survivor 1.

Ποιος είναι ο Salt Bae

Γιος εργάτη ορυχείων από το Ερζερούμ της Τουρκίας, ο Salt Bae αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νωρίς. Στα 14 του, ξεκίνησε ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Δεν σταμάτησε, όμως, ποτέ να ονειρεύεται. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών φεύγει για την Αργεντινή όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεωπόλης.

Ενα χρόνο μετά βρέθηκε στην Αμερική. Ζήτησε να του εκδώσουν βίζα, άλλα δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος. Του αρνήθηκαν τέσσερις φορές.
Το όνομά του, παρόλο αυτά, έχει υπάρξει σε εφημερίδες, ενώ έχει δημοσιεύσει μενού στους New York Times.

Χωρίς να βρίσκει την τύχη του στην Αμερική, επέστρεψε στην Τουρκία.

Ηξερε πως ήθελε να ανοίξει ένα δικό του εστιατόριο, με τις προτάσεις να είναι πολλές. Ενας παλιός του φίλος ο Μιτάτ Ερντέμ ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε. «Δώσε μου χρήματα και θα σου δώσω μια ταμειακή μηχανή που θα μετράς χρήματα», του είχε πει, μετά από περίπου έξι μήνες έγινε η επένδυση και του πλήρωσε το μερίδιό του.

«Εβλεπα το σήμα του καταστήματος κάθε βράδυ, καθώς περνούσα από την πόρτα. Προσευχόμουν και ήμουν ευγνώμων. Ακόμα είμαι», είχε πει σχετικά με το πώς ένιωσε για την επιτυχία του.

Σπάει καρπό και αλατίζει

Αλλά δεν σταματάει εκεί.

Χάρη στο επιχειρηματικό του μυαλό κατάφερε με μια απλή ιδέα να γίνει φίρμα. Τι έκανε; Αρχισε να αλατίζει περίεργα το κρέας.

Οταν λέμε περίεργα, εννοούμε με παράξενο τρόπο, σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του. Ετσι, καθώς αλατίζει, το αλάτι κυλάει πάνω στο χέρι του και στη συνέχεια καταλήγει στο κρέας.

Οταν το ποστ του με το περίφημο αλάτισμά του ανέβηκε στο λογαριασμό του στο Instagram το Νοέμβριο του 2017 έγινε viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

13 εστιατόρια, αυτοκρατορία 1,2 δισ. δολ

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η αυτοκρατορία εστιατορίων του αξίζει 1,2 δισ. δολάρια και απασχολεί 400 εργαζόμενους.

Πέρα από την Τουρκία, ο Salt Bae έχει ανοίξει εστιατόρια στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Συνολικά έχει 13 εστιατόρια. Επόμενος σταθμός η Μύκονος.

Και ο ίδιος δηλώνει υπηρήφανος για την τεράστια επιτυχία του: «Στην Τουρκία, το να είσαι χασάπης, είναι επάγγελμα χαμηλής κοινωνικής τάξης, υποτιμητικό. Τώρα, χάρη σε μένα, όλα τα παιδιά εκεί θέλουν να γίνουν χασάπηδες», δήλωσε στους New York Times.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εστιατόριο που άνοιξε στη Νέα Υόρκη του δημιούργησε προβλήματα.

Λίγο μετά τα εγκαίνιά του, με αφορμή ένα δημοσίευμα τον επισκέφθηκε το υγειονομικό και του επέβαλε να φορά… γάντι όταν αλατίζει.

Διχασμένοι οι κριτικοί με τον Salt Bae 

Στη συνέχεια ακολούθησαν δημοσιεύματα που τον έκαναν… κομματάκια. Κατέκριναν το πανάκριβο φαγητό του, το γεγονός ότι το νερό κοστίζει 7 ευρώ και οι τηγανιτές πατάτες 12, καθώς και ότι αρχικά το μπέργκερ του σερβιριζόταν σκέτο και στη συνέχεια με… τσιπς.

Οι New York Post έγραψαν πως καλό είναι να το αποφύγετε και σημείωσαν μάλιστα πως ένα δείπνο για τρία άτομα κόστισε 415 ευρώ, με τον κριτικό Στιβ Κουόζο να φεύγει νηστικός. Το GQ ανέφερε πως η μπριζόλα ήταν σκληρή, τα κοκτέιλ απαίσια, το κάθε μπουκάλι νερό κόστιζε 7 ευρώ επειδή το εστιατόριο αρνείται να σερβίρει νερό βρύσης και οι τιμές για μια απλή μπριζόλα έφταναν τα 275 δολάρια, χωρίς καν συνοδευτικά.

Ιδαίτερη ήταν η κριτική της γευσιγνώστη του Bloomberg:

«Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν μπαίνει στο εστιατόριο είναι ένα κυκλικό μπαρ που περιβάλλεται από κόκκινα βελούδινα σχοινιά και είναι γεμάτο από μπάρμαν με δερμάτινες ποδιές. Θα μπορούσε να βρίσκεται κανείς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Από πάνω είναι μια τεράστια γελοιογραφία του σεφ που ρίχνει αλάτι στον αέρα. Στη λίστα των κοκτέιλ μπορεί να βρει κανείς το #Saltbae Old Fashioned, φτιαγμένο με σιρόπι από τζίντζερ και σκωτσέζικο ουίσκι – αρκετά καλό αλλά πανάκριβο στα 17 ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό του κόστος είναι 21 ευρώ – το εστιατόριο προσθέτει μια χρέωση υπηρεσιών 18% αλλά δε θα το γνωρίζατε αν δεν ρωτήσετε γιατί δεν φέρνει απόδειξη για κάθε είδος που θα παραγγείλετε.

Σχεδόν αμέσως μόλις καθίσετε, θα έρθει ο τύπος που περιστρέφει ένα δίσκο με «κρέας σούσι». Αν δεν είστε καλοί στο να λέτε όχι, θα βρεθείτε να παρακολουθείτε μία παράσταση μαγειρικής κρέατος που περιλαμβάνει λεπτά τυλιγμένα νωπά φιλέτα γύρω από ελάχιστα μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος με ελάχιστα καρυκευμένο ρύζι, τα οποία τα «καίει» με ένα φλόγιστρο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Είναι μια προειδοποίηση για να βγάλουν οι επισκέπτες τα κινητά τους τηλέφωνα και να τραβήξουν φωτογραφίες (και ίσως μια προειδοποίηση για να μαζέψουν τα μαλλιά τους σε αλογοουρά, αν είναι μακριά).

Αυτό, βέβαια, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα όταν κάνει την εμφάνισή του ο σεφ με το στυλ- υπογραφή του: γυμνασμένος, με ένα λευκό άσπρο μπλουζάκι με λαιμόκοψη. Είναι σαν να μπαίνει στην αίθουσα η Ριάνα. Αρχικά δεν κάνει την χαρακτηριστική του κίνηση με το αλάτι. Ο Salt Bae απλά περνά από το χώρο και χαιρετά τον κόσμο. (…) Οταν εμφανίζεται ο Salt Bae για να κόψει και να αλατίσει την μπριζόλα μας, είναι ντροπιαστικά συναρπαστικό. Ο Τούρκος σεφ ποζάρει για ατελείωτες φωτογραφίες. Εκτός από ελάχιστα λόγια που μπορεί να ανταλλάξει με τους θαμώνες, είναι μια σιωπηρή παρουσία. Δεν φαίνεται σαν να είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Είναι περισσότερο σαν ένας καλλιτέχνης που εργάζεται με εμπειρία.

Οι διάσημοι τον λατρεύουν

Οι σταρ, πάντως, λατρεύουν τον σταρ του κρέατος Salt Bae. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δειπνήσει στα εστιατόριά του είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, οΜπέκαμι , ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Μεζούτ Εζίλ αλλά και ο Αντώνης Ρέμος. Μάλιστα, ο Ελληνας τραγουδιστής τον είχε χαρακτηρίσει «τον καλύτερο του κόσμου, τον βασιλιά».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...