Ποιοι στήριξαν και ποιοι αμφισβήτησαν Σαμαρά

poioi-stiriksan-kai-poioi-amfisbitisan-samara«Πύρρειο νίκη» πέτυχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς εξήλθε από την 10ώρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αρκετά πιο αισιόδοξος, καθώς οι εσωκομματικοί αμφισβητίες και οι δελφίνοι υποχώρησαν. Όλοι σχεδόν αναδιπλώθηκαν, μη σηκώνοντας το γάντι που τους πέταξε ευθέως ο Αντ. Σαμαράς προκαλώντας τους να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με την κίνηση που έκανε εξ αρχής να τους ζητήσει «εδώ και τώρα» να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ηγεσίας, τους εγκλώβισε και δεν τους άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών

Η απάντησή τους ήταν να προβάλλουν το αίτημα για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο βεβαίως δεν συνδέεται άμεσα με την αλλαγή ηγεσίας, αν και εμμέσως οι περισσότεροι αυτό επιδιώκουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με την κίνηση που έκανε εξ αρχής να τους ζητήσει «εδώ και τώρα» να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ηγεσίας, τους εγκλώβισε και δεν τους άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς ουδείς ήταν προετοιμασμένος και αποφασισμένος να κάνει το άλμα.

Η αποκωδικοποίηση της συνεδρίασης της Κ.Ο. από τις διάφορες πλευρές είναι τελείως διαφορετική, αν και οι δελφίνοι και αμφισβητίες του κ. Σαμαρά θεωρούν πως το κόμμα εισήλθε σε περίοδο βαθιάς κρίσης και η χθεσινή διαδικασία ήταν μόνο η αρχή μιας αντιπαράθεσης που πέρασε πλέον από το παρασκήνιο στο…προσκήνιο.

Την αρχή της αμφισβήτησης έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη που έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης των αμφισβητιών, θέτοντας εμμέσως ζήτημα παραίτησης του Αντ. Σαμαρά και ζητώντας τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο απέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπροτείνοντας Εθνική Συνδιάσκεψη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τονίζοντας πως δεν θα κάνει «δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δελφίνοι και αμφισβητίες του κ. Σαμαρά θεωρούν πως το κόμμα εισήλθε σε περίοδο βαθιάς κρίσης και η χθεσινή διαδικασία ήταν μόνο η αρχή μιας αντιπαράθεσης

Η πρώτη πράξη του εσωκομματικού έργου παίχτηκε στην Κ.Ο. και όλοι τώρα οργανώνονται για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος την προσεχή Κυριακή, όπου εκεί οι συσχετισμοί είναι σαφώς ακόμα πιο καλύτεροι για τον Αντ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε από την αρχή της συνεδρίασης να θέσει ο ίδιος τους δελφίνους απέναντί του, με μια στρατηγική που έδειχνε ότι αμύνεται επιτιθέμενος, καθώς αν και ανέφερε ότι δεν είναι παντρεμένος με την καρέκλα του προέδρου, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και προκάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό.

Εάν εξαιρέσει κανείς την Ντ. Μπακογιάννη που και αυτή ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ με επίκληση της παράδοσης που θέλει τους αρχηγούς του κόμματος να παραιτούνται μετά από εκλογικές αποτυχίες, όλοι οι υπόλοιποι επικριτές του Αντ. Σαμαρά, περιορίστηκαν στην υποστήριξη του αιτήματος για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου που έθεσαν μετ’ επιτάσεως οι περισσότεροι απ’ όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως εν δυνάμει διαδόχους.

Από τους 48 βουλευτές που πήραν το λόγο στην μαραθώνια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δεν ξεπέρασαν τους 18 (σ.σ. οι δελφίνοι μιλάνε για 28) όσοι ζήτησαν έκτακτο συνέδριο, γεγονός που από την προεδρική ομάδα ερμηνεύεται ως σαφώς μειοψηφική τάση σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 80 βουλευτών (76 βουλευτές και 4 ευρωβουλευτές).

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου τάχθηκαν

1) Ντόρα Μπακογιάννη

2) Νίκος Δένδιας

3) Ευρυπίδης Στυλιανίδης

4) Νικήτας Κακλαμάνης

5) Κυριάκος Μητσοτάκης

6) Μάριος Σαλμάς

7) Μάξιμος Χαρακόπουλος

8) Κώστας Τσιάρας

9) Κώστας Γκιουλέκας

10) Γιώργος Βλάχος

11) Άννα Καραμανλή

12) Θανάσης Δαβάκης

13) Θόδωρος Καράογλου

14) Ελίζα Βόζενμπεργκ

15) Κώστας Τζαβαρας

16) Μαρία Αντωνίου

17) Κωστής Χατζηδάκης

18) Γιώργος Κουμουτσάκος

Με τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΝΔ συντάχθηκαν, υπερθεματίζοντας οι περισσότεροι τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης, οι:

1) Μάκης Βορίδης

2) Άδωνις Γεωργιάδης

3) Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

4) Σοφία Βούλτεψη

5) Δημήτρης Σταμάτης

6) Κώστας Τασουλας

7) Γιάννης Βρούτσης

8) Μανώλης Κεφαλογιάννης

9) Γεράσιμος Γιακουμάτος

10) Χαράλαμπος Αθανασίου

11) Νότης Μηταράκης

Θέση για την διεξαγωγή ή μη συνεδρίου δεν πήραν

1) Ολγα Κεφαλογιάννη

2) Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

3) Βασίλης Κικίλιας

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπρότεινε την διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης, πρόταση που απορρίπτουν οι αμφισβητίες και οι δελφίνοι με το επιχείρημα ότι δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα που έχει το κόμμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπρότεινε την διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης, πρόταση που απορρίπτουν οι αμφισβητίες και οι δελφίνοι με το επιχείρημα ότι δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα που έχει το κόμμα και συνολικά η παράταξη, αφού το συγκεκριμένο σώμα δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Η προεδρική φρουρά θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να περάσει στο κόμμα του την άποψη ότι όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει σταθερό βηματισμό και η πολιτική – οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αβέβαιη και ρευστή, κανείς δεν μπορεί, να ανακινήσει θέμα ηγεσίας γιατί το κόμμα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Υπό αυτή την εκτίμηση και με δεδομένο ότι οι δελφίνοι δεν έχουν βρει κοινό βηματισμό, είναι ασύντακτοι και δεν έχουν αποφασίσει ποιος θα βγει μπροστά έναντι του Αντ. Σαμαρά, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ αισθάνεται πιο σίγουρος.

Το θέμα είναι μέχρι ποιου σημείου οι δελφίνοι θα συνεχίσουν να πυροβολούν πλέον, καθώς από χθες το βράδυ επιμένουν ότι είναι η αρχή του τέλους για τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει άλλη άποψη και τους προκαλεί… Η χθεσινή Κ.Ο. ήταν το πρώτο επεισόδιο!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...