Πνευματικό Κέντρο ζήτησε ο Δήμος Καστοριάς από τα αντοποδοτικά του TAP (ρεπορτάζ)

765436543Το θέμα των “ανταποδοτικών τελών” και τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο, από την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς.

Στην ενημέρωση που έγινε από τον Δήμαρχο Ανέστη Αγγελή, αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή, με κυριότερο το αίτημα της παροχής αερίου στην ευρύτερη περιοχή του.
Το κρίσιμο σημείο κατά τον Δήμαρχο στην απάντηση του ΤΑΡ, είναι ότι θα υπάρχουν αναμονές ανά 30
χιλιόμετρα και εφόσον υπάρξει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, απ΄ οποιονδήποτε φορέα, μπορεί να δοθεί παροχή φυσικού αερίου.
Στην συνέχεια ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στον κύκλο των διαβουλεύσεων, που άνοιξε με την Περιφέρεια,για την κατανομή των ανταποδοτικών τελών, λέγοντας ότι: “Μας ζητήθηκε να αποσταλούν προτάσεις έργων, με προτεραιότητα στον πολιτισμό. Κρίναμε σκόπιμο και σωστό να μην απαντήσουμε άμεσα γιατί δεν ήταν ξεκάθαρος ο προϋπολογισμός των έργων για το πόσα από τα 6 εκατ. αναλογούν στον Δήμο Καστοριάς και απευθύναμε το ανάλογο ερώτημα  προς την Περιφέρεια μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής”.
Στην πορεία στάλθηκε έγγραφο του Δήμου, με πρόταση που αφορούσε την κατασκευή πνευματικού κέντρου, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών, σύμφωνα με προμελέτη που υπήρχε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης τέθηκε και θέμα “πόρου διέλευσης” του αγωγού, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία του ΤΑΡ.
Ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα στην ΕΔΗΚΑ από τους εκπροσώπους της εταιρείας προς τους πολίτες, για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σ΄αυτούς που θίγονται οι περιουσίες τους από την διέλευση του αγωγού.
Εν συνεχεία έγινε διαβούλευση στην Περιφέρεια, όπου τον Δήμο Καστοριάς εκπροσώπησαν οι δύο αντιδήμαρχοι Μιχάλης Μπινιάκος και Δημήτρης Κωτούλας και τους ανακοινώθηκε ότι τα 6 εκατ. έγιναν 5 εκατομμύρια! Εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στο Επιμελητήριο.
“Κατά συνέπεια είχαμε απόλυτο δίκαιο ως προς την απαίτησή μας για τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό”, υπογράμμισε ο κ. Αγγελής.
Μετά από αυτό, οι Δημαρχοι Καστοριάς, Νεστορίου, Άργους Ορεστικού, Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου, που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.
Η επόμενη κίνηση των Δημάρχων, είναι, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο, να διεκδικήσουν την καθιέρωση “πόρου διέλευσης” από τον αγωγό, σε συνεργασία με την περιφέρεια και την ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος ο κ. Αγγελής, κάλεσε την αντιπολίτευση, αν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, να τις καταθέσει, έτσι ώστε να αξιολογηθούν και να συζητηθούν στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, στην δική του τοποθέτηση τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός.
Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι θέμα καθαρά τοπικό και δεν πρέπει να εμπλακεί καθόλου η Περιφέρεια, γιατί αυτά τα κονδύλια δίνονται εφ΄ άπαξ και δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα δομή, που θα την διαχειρίζεται η Περιφέρεια”.
Για το θέμα των αναμονών ο Μ. Χατζησυμεωνίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι: “Δεν προβλέπεται δεύτερη αναμονή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από μία στηνπεριοχή του Αμυνταίου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για ενεργειακούς σκοπούς”.
Επίσης ανάφερε ότι στην υπογραφή της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης για τους Δήμους, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία για επενδυτικές κινήσεις αυτού του μεγέθους.

 

 

kastoriani-estia.blogspot.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *