Πιέζει η Τρόικα για Μνημόνιο και μέτρα -Οριακές διαπραγματεύσεις

Φωτογραφία: SOOC

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, αφού οι δανειστές από την πλευρά τους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω σε αυτά που ζητούν και όπως φαίνεται «σπρώχνουν» τη χώρα σε παράταση του προγράμματος.

Με το ΔΝΤ να έχει το ρόλο του «σκληρού» διαπραγματευτή η Τρόικα προσπαθεί να επιβάλει την παράταση του Μνημονίου έστω και για μερικούς μήνες. Οι τροϊκανοί επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό και ζητούν από την Ελλάδα νέα συμφωνία στην οποία υπάρχουν και σκληρά μέτρα.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός από τις συνεχείς τρικλοποδιές που βάζουν οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει μία επιτάχυνση των εξελίξεων έστω και την τελευταία στιγμή ώστε να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogoup της επόμενης Δευτέρας. Μία πιθανή λύση που βλέπει η ελληνική πλευρά είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα έχουμε παράταση τεχνική του Μνημονίου. Στόχος είναι αυτή να μην ξεπεράσει τον έναν μήνα, ωστόσο οι ψίθυροι από την Ευρώπη κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιμήκυνση της τάξεως των τριών ή και των έξι μηνών τουλάχιστον.

Στο πολιτικό κομμάτι η ελληνική πλευρά αναμένεται να συνεχίσει την επικοινωνία-διαπραγμάτευση μέσω ανταλλαγής email, παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση δνε θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Τα τρία μέτρα φωτιά που ζητάει το ΔΝΤ

  • Την κατάργηση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά και την επαναφορά της στο 100%.
  • Την αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.
  • Διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή λιγότεροι φορολογούμενοι έτσι ώστε τα ποσά των δόσεων να συνεχίσουν να είναι μεγάλα και κατά το ΔΝΤ να συνεχίσει η ροή χρήματος προς τα ταμεία. Μάλιστα τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές που δεν μπορεί να περάσει επιμένοντας στον προληπτικό χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα να ισχύσουν άμεσα.

Το EuroWorking Group μελετάει σχέδιο 6+6 μηνών

Από την πλευρά του το EuroWorking Group ετοιμάζει σχέδιο για έξι μήνες με προοπτική για ένα ακόμα εξάμηνο (6+6), χωρίς ωστόσο να μην εξετάζει και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τεχνική παράταση δύο-τριών μηνών μπορεί να βρει τους υπουργούς οικονομικών σύμφωνους αλλά με κάποιες απορίες. Πάντως στην ΕΕ θεωρούν πως μία ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος θα ήταν σχεδόν καταστροφική για την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού θα κληθεί να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή νέα επίπονα μέτρα τη στιγμή που δεν έχει βρε4ι ακόμα 180 ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *