Περιβαλλοντική καταστροφή από τον ΧΥΤΑ Έδεσσας;

Περιβαλλοντική καταστροφή από τον ΧΥΤΑ Έδεσσας;

Τι θα συνέβαινε αν η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Έδεσσας ευθύνεται για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής;

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Προσπερνούν; Ή αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές;

Συνεχίζουν τις ενέργειες τους, οι κάτοικοι της Νέας Ζωής Σκύδρας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι κι ανήσυχοι με τον τρόπο που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Έδεσσας και δημιουργεί προβλήματα όπως υποστηρίζουν. Το θέμα δεν πρόεκυψε εν μία νυκτί.

Ένα χρόνο πριν εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής είχαν παραστεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας και τόνισαν ότι ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό τους, ενδεχομένως να είναι ‘’υπεύθυνος’’ για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Τόνοι σκουπιδιών διασκορπίζονταν έξω από τον ΧΥΤΑ όπου εγκαταλείπονται κάθε μέρα από τα απορριμματοφόρα. Για καιρό ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς ότι δε λειτουργούσε τίποτα, τα σκουπίδια στοιβάζονταν έξω από τον χώρο του ΧΥΤΑ με συνέπεια τη μόλυνση του ποταμιού. Ο εργολάβος τότε ήταν απλήρωτος, υπήρχαν ζητήματα που όμως έφεραν και τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.
Στις αρχές του μήνα, αντιπροσωπεία των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Νέας Ζωής επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη εκφράζοντας τη δυσφορία σχετικά με το επίπεδο ρύπανσης που συντελείται στο ποτάμι που διέρχεται του οικισμού, του οποίου το νερό χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς.
Η αιτία της ρύπανσης, σύμφωνα με τους κατοίκους είναι η πλημμελής λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας που βρίσκεται στη θέση «Άσπρο Κεφάλι» του Δήμου Έδεσσας και η περιοδική εκφόρτωση στραγγισμάτων με τελικό αποδέκτη τον ποταμό της Ν. Ζωής. Στην περιοχή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μόλυνση των αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στις υπάρχουσες μονάδες.

Ο κ. Αντώνης Ξυλουργίδης, ένας εκ των εκπροσώπων των κατοίκων, δήλωσε στη Χριστίνα Παπαδοπούλου:

«Παρά τα όχι που έχουμε εισπράξει κάτι συμβαίνει, είναι δεδομένο. Επίσημα μας λένε ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Στην επίσκεψη που κάναμε στον Αντιπεριφερειάρχη, έδωσε εντολή να παρθούν δείγματα. Ήρθε συνεργείο από το Χημείο, όπως και από τον ΦΟΣΔΑ, που δεν έδειξαν και ιδιαίτερη προθυμία καθώς έμειναν στο αυτοκίνητο και κατέβηκαν έπειτα από την προτροπή μας. Υπάρχει καπνός σίγουρα. Τι μπαίνει μέσα στον ΧΥΤΑ; Μόνο αστικά λύματα; Ελέγχονται αυτά; Βραδινές ώρες και αργίες που δεν υπάρχει έλεγχος; Έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ της Αλμωπίας και της Νάουσας και όλα έρχονται στης Έδεσσας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος για να αντέξει 25.000 τόνους απορριμμάτων και υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 40.000 τόνους. Κάποια παιδιά που μπήκαν στο ποτάμι κατέληξαν στο νοσοκομείο με δερματοπάθεια. Κτηνοτρόφος είπε ότι ψόφησαν τα ζωντανά του… Εμείς συνεχίζουμε τις ενέργειες μας και μάλιστα εκδώσαμε ένα κείμενο, με τις υπογραφές όλων των κατοίκων, το οποίο κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα, αναφέροντας όλα τα στοιχεία και τα ερωτήματα μας. Απάντηση δεν πήραμε εδώ και ένα μήνα. Κάποια στιγμή μάθαμε ότι έγινε μία πρόταση από Γερμανούς για περισυλλογή των απορριμμάτων. Μάλιστα έγιναν και σχετικές ενημερωτικές ημερίδες για το θέμα. Οι συγκεκριμένοι θα αναλάμβαναν όλη τη διαδικασία περισυλλογής των σκουπιδιών και με τη μέθοδο της πυρόλυσης δε θα υπήρχαν όλοι αυτοί οι τόνοι που διασκορπίζονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν, οπότε η ρύπανση του περιβάλλοντος θα ελαχιστοποιούνταν.
Τώρα όμως το ζητούμενο είναι αν συντελείται περιβαλλοντική μόλυνση. Κι αν ναι, σε ποιο επίπεδο; Είναι στο κόκκινο; Υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία; Ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν μπαίνουν λύματα από σφαγεία, κλπ που μολύνουν πλήρως το περιβάλλον; Και επιπλέον, στο δήμο Σκύδρας η Νέα Ζωή είναι η μόνη χαρακτηρισμένη περιοχή Natura. Είμαστε ανυπεράσπιστοι σαν πολίτες; … περιμένουμε τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους, να σταλούν στο Τμήμα της Αντιπεριφέρειας, για να προβούμε στις επόμενες ενέργειες. Η επεξεργασία και η ανάλυση βαρέων μετάλλων μπορεί να είναι χρονοβόρα, γιατί περιμένουμε και από εκεί δείγματα. Το θέμα φυσικά δεν είναι μόνο κοινωνικό, αλλά και πολιτικό. Αν και εφόσον κάποιοι γνωρίζουν και δεν το αντιμετωπίζουν, υπάρχει αδιαφορία; Γίνονται όλα υπέρ του κέρδους»; κατέληξε ο κ. Ξυλουργίδης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
Κοινοποίηση: -Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας
– Αντιπεριφερειάρχη Περιφερ. Ενότητας
Πέλλας
– Δήμαρχο Έδεσσας
-Δήμαρχο Σκύδρας
-Τμ. Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας
Περιφ. Ενότητας Πέλλας κα Λαμπάδα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν. ΖΩΗΣ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε ΦΟΣΔΑ
Κύριε Γεράνη,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα κάτωθι: Πρώτον, ιδιαίτερα τον τελευταία ενάμισι χρόνο αντιμετωπίζουμε συνέπειες της περιοδικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης ως αιτία της πλημμελούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας στην θέση «Άσπρο Κεφάλι» λόγω της αποβολής λυμάτων με τελικό αποδέκτη τον ποταμό της Νέας Ζωής. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο καθώς πολλά αιγοπρόβατα έχουν μολυνθεί όπως επίσης έχουμε και κρούσματα δερματοπάθειας σε μικρά παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νερό των χειμάρρων και του ρέματος της Ν. Ζωής.
Δεύτερον, έχει παρατηρηθεί ότι αποβάλλονται λύματα στο ποτάμι, από τον ΧΥΤΑ μέσω του χειμάρρου που εκβάλει αμέσως μετά από αυτόν, ο οποίος και καταλήγει στο ποτάμι της Ν. Ζωής. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε ως επί τω πλείστον, αργίες και βραδινές ώρες. Σαν νέος ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας επιπρόσθετα στο γεγονός ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στην διαχείριση απορριμμάτων που έμεναν εκτός της λεκάνης του ΧΥΤΑ πριν από ένα χρόνο με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Επειδή είμαστε άμεσα θιγόμενοι, ως ο πιο κοντινός οικισμός, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ενδεχόμενη ρύπανση. Ζητούμε να επιληφθείτε σοβαρά του θέματος της διαχείρισης του ΧΥΤΑ όπως προβλέπεται από τα οριζόμενα της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ζητούμε κατανόηση των θέσεων και των προβληματισμών μας καθώς το θέμα αφορά εμάς και τις ζωές των παιδιών μας, ως εκ τούτου η αγανάκτηση περισσεύει. Επιπρόσθετα ζητούμε, όπως προχωρήσετε σε διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού σε 24ωρη βάση, ιδιαίτερα τις ΑΡΓΙΕΣ και τις βραδινές ώρες για να εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση του ΧΥΤΑ αλλά και να τηρηθεί ο διαρκής και συστηματικός έλεγχος των εισερχομένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ πριν από τη διάθεση.
Προσδοκούμε στις άμεσες ενέργειές σας και σε ενημέρωσή μας από την πλευρά του ΦΟΣΔΑ. Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτική ενημέρωση.
Ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων της Ν. Ζωής.

Σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ρύπανση του ποταμιού της ΤΚ Νέας Ζωής του Δήμου Σκύδρας ενώ η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας εξέφρασε την «απαράδεκτη ολιγωρία των Συνδέσμων Καθαριότητας των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας που δεν έχει προηγούμενο» όπως υποστηρίζει. «Όχι μόνο οδηγούν σε απαξίωση έργα που στοίχισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα και Ευρωπαίο φορολογούμενο, αλλά έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Από τις 09/05/2013 ( ημερομηνία που ο εργολάβος μονομερώς σταμάτησε την εκτέλεση των καθηκόντων του) ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ως μεγάλος ΧΑΔΑ (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια υγεία και την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων της Νέας Ζωής για μόλυνση επιφανειακών και υπόγειων νερών, για κίνδυνο για την Δημόσια υγεία και για τα ζώα τόσο μετά τις 09/05 όσο και νωρίτερα (καταγγελίες που στην καλύτερη περίπτωση αγνοήθηκαν) μαρτυρούν την απαράδεκτη ολιγωρία της Διαχειριστικής Ενότητας στην εκτέλεση των καθηκόντων της».

Ποια η άποψη των δημάρχων Σκύδρας και Έδεσσας
Ο δήμαρχος Σκύδρας Γ. Χοίδης μας είπε σχετικά πως: «Χρόνια τώρα οι κάτοικοι των περιοχών του ορεινού όγκου πετούσαν τα σκουπίδια στα σημεία αυτά. Ο εργολάβος πλέον τηρεί τη διαδικασία, όμως η περιοχή είναι επιβαρυμένη και από τους βόθρους, όπου υπήρχαν και ζητήματα κολοβακτηριδίων. Το θέμα είναι σίγουρα σημαντικό και με τη μέθοδο της πυρόλυσης που συζητήθηκε κάποια στιγμή, αν εφαρμοζόταν- και γύρω από τα χωριά όταν ακόμη πετάνε πλαστικά, λάστιχα, … όλα αυτά που επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα ήταν καύσιμη ύλη. Μόνο με τη μοριακή διάσπαση θα μειωνόταν ή θα εξαλειφόταν η μόλυνση που υπάρχει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, μας λένε ότι θα μπορούσε να γίνει, θα συνέφερε και οικονομικά, αλλά δεν υπάρχει καν στον Περιφερειακό σχεδιασμό. Και θα έπαιρναν υλικά, εκτός πλαστικών, και σίδερο και αλουμίνιο… Τα πάντα είναι κατευθυνόμενα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το νέο ΕΣΠΑ. Αν περιλαμβάνει τέτοιου είδους ενέργειες. Πάλι γενικότητες. Αντί να χρεωνόμαστε, να έχουμε και κέρδος, όμως από το ένα μπαίνει και από το άλλο βγαίνει…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, σημειώνοντας επιπλέον ότι η Σκύδρα εναποθέτει στον ΧΥΤΑ περί τους 6-7.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο και στο διπλάσιο η Έδεσσα, με τον τόνο να στοιχίζει 19,5ευρώ/τόνο μέχρι πρότινος και τους τελευταίους μήνες υπήρξε μία μείωση στα 15 ευρώ. Ακόμη, ο κ. Χοίδης ζήτησε εξέταση δύο φορές για τα ιαματικά νερά του Λουτροχωρίου και της Νέας Ζωής, μικροβιολογικές και βακτηριακές, και αναμένεται βιολογική εξέταση για ραδιενεργά στοιχεία.

Ο δήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιάννου υποστήριξε, μιλώντας στον «Λόγο» ότι: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε λόγος ανησυχίας. Ο ΧΥΤΑ στην Νέα Ζωή ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα τα οποία έχουν βγάλει το πόρισμα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε το θέμα του ΧΥΤΑ εμάς μας ενδιαφέρει απόλυτα, είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διότι τα πρόστιμα είναι τεράστια και καταλήγουν στους Δήμους». Ο κ. Γιάννου βέβαια δε διευκρίνισε για ποιου έτους πορίσματα μιλάει- πάντως όχι για τα πρόσφατα, τα οποία αναμένονται, και επιφυλάχθηκε να μας δώσει όλα τα στοιχεία από τις αναλύσεις και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, όπως και τα πρόστιμα για τα διαχείριση. Επίσης, άφησε υπονοούμενο για τον δήμαρχο Σκύδρας, λέγοντας ότι ήταν μέλος του ΧΥΤΑ, οπότε γνώριζε και φέρει τις ανάλογες ευθύνες.

Το θέμα σίγουρα θα έχει και συνέχεια και η έρευνα μας δε σταματά εδώ. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και όλοι ζητούν απαντήσεις.

Τι θα συνέβαινε αν η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Έδεσσας ευθύνεται για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής;

Θα βγουν συμπεράσματα από το Χημείο;

Θα υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα εφόσον η επιστολή ήρθε εις γνώση του εδώ και ένα μήνα;

Υπάρχει περίπτωση έρευνας από επιθεωρητές Περιβάλλοντος;

Και το πιο κρίσιμο: πολιτικές ευθύνες; Τόσα χρόνια γνωρίζουν τι συμβαίνει και αμελούν; Προσπερνούν; Ή αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές;

Χ.Π.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *