Παρέμβαση Θ. Τζάκρη σε ημερίδα για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας

Θετικά τα μηνύματα για το μέλλον της καλλιέργειας

Η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη παρέστη την ημερίδα για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας που διοργάνωσε ο Σύλλογος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την Κυριακή 11-5-2014 στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

Στην παρέμβασή της η κ. Τζάκρη κατέθεσε τον προβληματισμό της που αποτελεί και τον προβληματισμό όλων των παρευρισκομένων για το τι συνέβη κι ένα πολύ σημαντικό, μέχρι πρότινος, προϊόν για την ελληνική γεωργία, το ζαχαρότευτλο, που εντάσσεται μάλιστα στον τομέα των μεγάλων καλλιεργειών, οδηγείται σε μαρασμό.

«Γιατί ενώ έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να παράγουμε ζαχαρότευτλα και κατά συνέπεια ζάχαρη δεν το κάνουμε;

Γιατί μειώνονται συνεχώς οι δυνατότητες επιλογής των παραγωγών μας;» αναρωτήθηκε η κ. Τζάκρη.

Και έδωσε η ίδια τις εξηγήσεις για την υποχώρηση της καλλιέργειας «Γνωρίζουμε όλοι πόσο έχει «ταλαιπωρηθεί» αυτή η καλλιέργεια αλλά και εσείς οι ίδιοι οι τευτλοκαλλιεργητές που βιώσατε ουσιαστικά τις συνέπειες από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς της ζάχαρης το 2005 όπου αποφασίστηκαν η σημαντική μείωση (περίπου 35%) των θεσμικών τιμών για τη ζάχαρη και τα τεύτλα, και το κλείσιμο των δύο από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ αλλά και η αποτυχία μετατροπής τους, όπως είχε εξαγγελθεί, σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.

Υποχώρησαν έτσι σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ζαχαρότευτλα στη χώρα μας, σήμερα καλλιεργούνται λιγότερο από 100.000 στρέμματα με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε η κατά 50% μειωμένη σήμερα εθνική ποσόστωση σε ζάχαρη των 158.000 τόνων ετησίως και μάλιστα η χώρα μας να εισάγει ζάχαρη από άλλες χώρες όπως τη Σερβία, το Βέλγιο, τη Γερμανία κλπ» ανέφερε η κ. Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη προχώρησε μάλιστα και στην κατάθεση της πρότασής της για την ενίσχυση της καλλιέργειας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να εξετάσει και να αναλύσει αυτά τα δεδομένα και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο στήριξης της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων αλλά και αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να αναπτύξει την καλλιέργεια, να υπάρχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ .

Και αναφέρομαι βέβαια στην ολοκλήρωση το δυνατόν συντομότερο και στην απλοποίηση των διαδικασιών του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης για παραγωγή ποιοτικής ζάχαρης προκειμένου να καταβληθεί το προβλεπόμενο ποσό στους παραγωγούς. Πρέπει να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα και οι παραγωγοί να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τα χρήματά τους που προέρχονται από την ολοκληρωμένη διαχείρισή της καλλιέργειας κατά τα έτη 2012 και 2013 . Οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει ακόμη την ενίσχυση των 30€/στρέμμα από την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Όσον αφορά στην καλλιέργεια του 2012 η συνδεδεμένη ενίσχυση πέρασε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη διαχείριση είχε αναλάβει η ΕΒΖ η οποία καθυστέρησε τις διαδικασίες, η σχετική Απόφαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2012 (από το νυν Υπουργό κ. Τσαυτάρη) και το πρόβλημα που προέκυψε ήταν η μη δυνατότητα πιστοποίησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης αναδρομικά από την άνοιξη του 2012. Για το 2013 προβλέπεται ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι (πιθανότατα πρέπει να κλείσει το θέμα των αποτελεσμάτων της ενιαίας ενίσχυσης το οποίο ολοκληρώνεται κάθε έτος στις 30/06) και στην τιμολογιακή πολιτική η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν διεθνώς, σε παραγωγή και εμπόριο των προϊόντων, ώστε να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στους παραγωγούς, για να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, είτε πρόκειται για παραδοσιακούς, είτε για παραγωγούς, που επιλέγουν την καλλιέργεια, γιατί διαπιστώνουν ότι υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα γι’ αυτούς.

Πρέπει να καταφέρουμε η εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων να είναι ζάχαρη που παράγεται στην Ελλάδα γεγονός που θα ενισχύσει την απασχόληση και την εθνική οικονομία».

Και κατέληξε λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχουν θετικά μηνύματα για το μέλλον της καλλιέργειας.

«Κι εδώ φαίνεται να υπάρχουν κάποια θετικά μηνύματα γιατί

– η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ για το 2014 φαίνεται ότι θα προσεγγίσει τις τιμές του 2013.
– μέσω του συστήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης η καλλιέργεια θα ενισχύεται με 30 ευρώ ανά στρέμμα και
– επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι από το 2015 η καλλιέργεια θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...