Παράσχος εμπιστευτικό, 51 χρόνια & 900 ματς σε μία συνέντευξη: «Απορώ και ‘γω με τον εαυτό μου πώς τα κατάφερα»

parasxos1

Συμπλήρωσε 51 χρόνια στα γήπεδα αλλά δεν το βάζει κάτω. «Έμαθα να ζω με το άγχος. Όταν περάσει το τρίμηνο ή το τετράμηνο και δεν δουλέψω, αρχίζει και μου λείπει. Απορώ με τον εαυτό μου και δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσω». Από τα τσικό του ΠΑΟΚ μέχρι την πρώτη ομάδα κι από εκεί στην Καστοριά. Την ομάδα και την πόλη που αγάπησε, κατακτώντας ως αρχηγός το Κύπελλο του 1980. Όταν είδε ότι 2-3 πιτσιρίκια, συμπαίκτες του στην Καστοριά, άρχισαν να τον ξεπερνούν στα τρεξίματα, αποφάσισε να σταματήσει από τη δράση. Από το 1985 μέχρι σήμερα, τα τελευταία 37 χρόνια, δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μη δούλεψε ως προπονητής.

Η βραδιά που δεν άντεξε το βάρος και έφυγε ξημερώματα για τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί δίπλα στη μητέρα του, μέχρι το εφετινό, τρίτο πέρασμα από τον Ατρόμητο. Η πίκρα της απόλυσης από τον ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη τον οποίο «δεν θέλω να ξαναδώ στα μάτια μου», όπως μας είπε κι η καριέρα του που θεωρεί πως πήγε πίσω λόγω εκείνης της απομάκρυνσής του. Η στιγμή που είδε γιο του να κλαίει και τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από τον Άρη, ο Ηρακλής από τον οποίο έφυγε γιατί είπαν ότι «χάσαμε επίτηδες», το «Οτσαλάν» που δεν τον ενόχλησε ποτέ, το επεισόδιο με τον Τζιμπούρ και η σύζυγός του Αναστασία η οποία εξαιτίας του άλλαξε 24 σπίτια. «Τί να πεις γι’ αυτή τη γυναίκα; Κι όμως υπήρχαν στιγμές που τη στεναχωρούσα».

Το Gazzetta ταξίδεψε στην Καστοριά και συνάντησε τον Γιώργο Παράσχο στη μαγευτική λίμνη της πόλης. Έναν κύριο των ελληνικών γηπέδων, ο οποίος σε μια κατάθεση ψυχής θυμήθηκε την πλούσια διαδρομή του, η οποία αριθμεί περισσότερους από 900 αγώνες ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής. «Καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς κατάφερα και επιβίωσα. Ήμουν και τυχερός μπορώ να πω…» μας είπε με περισυλλογή.

Ύστερα από τόσα χρόνια καριέρας στο χώρο ως παίκτης και προπονητής, ποια είναι γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους παράγοντες του;

«Η άποψή μου για τους παράγοντες, αν ξεκινήσουμε απ’ αυτούς, δεν είναι κι η καλύτερη δυνατή. Όταν έφταναν στο σημείο να κινδυνεύουν οι ομάδες τους, πάντα με αναζητούσαν – αν και με τους περισσότερους δεν χώριζα καλά. Δεν έφευγα και με τον καλύτερο τρόπο από τις ομάδες τους. Είμαι πολλές δεκαετίες στο ποδόσφαιρο και κάθε δεκαετία παρουσίαζε κάτι το διαφορετικό. Στο φετινό πρωτάθλημα, για παράδειγμα, οι μεγάλες ομάδες έχουν μέτρια πορεία και πολύ κακή ομάδα οι πρώτες τέσσερις (οι τρεις των Αθηνών κι ο ΠΑΟΚ, ας βάλουμε και τον Άρη μέσα σ’ αυτές). Το καλό ποδόσφαιρο και τα καλά ματς τα βλέπουμε από τις μικρομεσαίες ομάδες, τα καλύτερα παιχνίδια τα έχουν δώσει αυτές οι ομάδες. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος από κάποια από τις “μεγάλες” ομάδες. Και γι’ αυτό στην Ευρώπη βλέπετε ότι δεν έχουμε την απαραίτητη πορεία. Αμφέβαλα από την αρχή ότι θα μπορούσαν να προκριθούν κι οι δύο ελληνικές ομάδες».

Συνέχεια στο gazzetta.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *