Παγώνουν το δώρο Πάσχα, τάζουν μέρισμα για το φθινόπωρο

tsakalotos-tsipras-kokkino-fonto_0

ΤΑΖΟΥΝ……. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΕΜΕ………

Μπορεί κάποιοι στην κυβέρνηση να… γαργαλιούνται με το περίσσευμα των 658 εκατομμυρίων που εμφανίζεται στον Προϋπολογισμό και να ανατροφοδοτούν τα σενάρια περί έκτακτης παροχής το Πάσχα, ωστόσο για ακόμη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε «φρένο» κρούοντας τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, αν δεν πάμε καλά, να μη φτάσουμε τον στόχο», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας», επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κονδύλι αυτό είχε προβλεφθεί δημοσιονομικά στον περσινό Προϋπολογισμό, άρα αν χρησιμοποιηθεί έστω μισό ευρώ για άλλο σκοπό πέρα από τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, τότε αυτή η δαπάνη θα επιβαρύνει τον φετινό Προϋπολογισμό. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή (περίπου 200 εκατ. ευρώ) υπέρβαση του στόχου για 3,5%, είναι προφανής ο κίνδυνος εκτροχιασμού.

Ο ίδιος άφησε, πάντως, ανοικτό παράθυρο για νέο μέρισμα στο τέλος του έτους, εφόσον βγαίνουν τα νούμερα, δίνοντας έτσι νέο… ενδιαφέρον στην περίοδο που θα προηγηθεί των εθνικών εκλογών, εφόσον αυτές γίνουν το φθινόπωρο. «Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια. Αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπεραπόδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη πληροφορία που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών αφορά στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις οφειλών. Ειδικά όσον αφορά στις διευκολύνσεις πληρωμών για χρέη προς την εφορία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένο πως οι Θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμα και για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών για να κάμψει αυτές τις επιφυλάξεις θα προτείνει πολύ αυστηρά κριτήρια, πιθανότατα αντίστοιχα με αυτά για την α’ κατοικία.

«Όπως με τον νέο νόμο Κατσέλη, έχουμε δύο στόχους: Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μη βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, με φόντο τις πληροφορίες για εισοδηματικά όρια στα επίπεδα των ευλόγων δαπανών διαβίωσης και όρια καταθέσεων έως 15.000 ευρώ.

Γιώργος Παππούς

Πηγή:  iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *