Παγκόσμιο SOS: Ερευνα προειδοποιεί για αύξηση των θανάτων λόγω καύσωνα ως το 2080

kausonas-ereuna708

Δραματικά θα αυξηθεί πιθανότατα ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καύσωνα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μέχρι το 2080.

Αυτό θα συμβεί εάν οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής δεν λάβουν μέτρα για το κλίμα και δεν υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

Οι θάνατοι από την υπερβολική ζέστη θα μπορούσαν να καταγράψουν κατακόρυφη άνοδο στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καταδεικνύει η μελέτη, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων για την άμβλυνση της κατάστασης με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς οι χαμηλότερες εκπομπές αερίων συνδέονται με λιγότερους θανάτους εξαιτίας του καύσωνα.

Ο Αντόνιο Γκασπαρίνι, ειδικός από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, που ηγήθηκε μεταξύ άλλων της έρευνας, σημειώνει ότι αρκετές χώρες του πλανήτη πλήττονται αυτή τη στιγμή από φονικά κύματα καύσωνα υπογραμμίζοντας ότι είναι «πολύ πιθανό» η συχνότητα και η δριμύτητα των καυσώνων να επιδεινωθούν υπό ευμετάβλητες κλιματικές συνθήκες.

«(Αλλά) τα καλά νέα είναι ότι εάν περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου… τότε ο προβλεπόμενος αντίκτυπος θα είναι πολύ μειωμένος».

Οι ερευνητές λένε πως ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα μπορέσει να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο να σχεδιάσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το μαθηματικό μοντέλο που ακολούθησαν οι ερευνητές χρησιμοποίησε διάφορα σενάρια, που περιελάμβαναν διαφορετικές διαβαθμίσεις εκπομπών αερίων, βαθμούς ετοιμότητα και στρατηγικές προσαρμογής, όπως επίσης και πληθυσμιακή πυκνότητα, προκειμένου να εκτιμήσουν τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τους καύσωνες σε 412 κοινότητες σε 20 χώρες από το 2031 έως το 2080.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε σύγκριση με την περίοδο 1971 έως το 2020 και βάσει του ακραίου σεναρίου, στις Φιλιππίνες θα καταγραφούν 12 φορές επιπλέον θάνατοι που συνδέονται με την υπερβολική ζέστη το διάστημα 2031-2080.

Βάσει του ίδιου σεναρίου, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πενταπλάσιους θανάτους με τη Βρετανία πιθανόν να καταγράψει τετραπλάσιους θανάτους από τους καύσωνες την ίδια περίοδο.

Οι προβλέψεις βελτιώνονται, όταν τα σενάρια προβλέπουν την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Βάσει του λιγότερο ακραίου σεναρίου, η έρευνα προβλέπει ότι η Βρετανία θα καταγράψει περίπου διπλάσιους θανάτους από τους καύσωνες το διάστημα 2031-2080.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η έρευνά τους έχει κάποιους περιορισμούς, καθώς μπορεί να προβάλει μονάχα σχετικά απλά υποθέσεις για τον τρόπο που οι χώρες μπορούν ή δεν μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές για το κλίμα.

Τα ευρήματα «επομένως, πρέπει να ερμηνευθούν ως ενδεχόμενες επιπτώσεις βάσει υποθετικών σεναρίων και όχι ως προβλέψεις του μέλλοντος» τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *