Πέφτει κι άλλο στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω του σάλου με τα ρουσφέτια συγγενών

tsipras-skyftos-8-6-2019

Εν μέσω της κατακραυγής για τα ρουσφέτια της κυβέρνησης με τοποθετήσεις και μετατάξεις «ημετέρων», ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση στις δημοσκοπήσεις.
Μετά το σοκ από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Και το κλίμα βαραίνει περισσότερο για το κυβερνών κόμμα, μετά τις αποκαλύψεις για τις μετατάξεις και τους διορισμούς.

Οι αποκαλύψεις ότι η Βουλή έμεινε ανοιχτή για τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις «ημετέρων» από την κυβέρνηση έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και σάλο στην κοινή γνώμη. Ανάμεσα σε εκείνους που ευνοήθηκαν ήταν η πρώην σύζυγος του Νίκου Βούτση, αλλά και η κόρη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Θύελλα με τις απαντήσεις για τα ρουσφέτια

Σάλο δεν προκάλεσαν όμως μόνο οι ρουσφετολογικές μετατάξεις, αλλά και το πώς υπερασπίστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης αυτές τις ενέργειές τους. Χαρακτηριστική η δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έκανε χρήση των διασυνδέσεών της.

Αλλά και ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ίχνος ενοχής και ευθύνης, όπως και ότι δεν αισθάνεται απολογούμενος. Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις αυτές όπως όλα δείχνουν ότι θα κοστίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πάρει αποστάσεις.

«Ολοι οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες με τα όσα έγιναν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες.

Εν μέσω αυτής της θύελλας για το κυβερνών κόμμα, νέα δημοσκόπηση καταγράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κι άλλο. Ενόψει της επίσημης προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών, έρευνα της Metron Analysis για τον Alpha καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ της τάξεως των 10,2 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου.
Τι δείχνει η δημοσκόπηση για την εκτίμηση

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά είναι 10,2 μονάδες μεσοσταθμικά. Η Νέα Δημοκρατία κινείται σε ένα εύρος από 37%-42,4%, και ο ΣΥΡΙΖΑ από 27-32,2%. Το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο κόμμα, κινούμενο σε ένα εύρος 6,2%-9,2%, το ΚΚΕ από 3,6-6% και η Χρυσή Αυγή 3,5-5,9. Εκπληξη αποτελεί το ΜέΡΑ25 καθώς το κόμμα Βαρουφάκη κινείται από 2,5-4,5% με σοβαρές πιθανότητες να είναι εντός Βουλής. Αντιθέτως, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κινείται από 1,6%-3,4% με οριακή είσοδο στη Βουλή στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ΝΔ 37-42,6%
ΣΥΡΙΖΑ 27-32,2%
ΚΙΝΑΛ 6,2-9,2%
ΚΚΕ 3,6-6%
Ελληνική Λύση 1,6-3,4%
ΜΕΡΑ 25 2,5-4,7%
Πλεύση Ελευθερίας 0,7-1,9%
Δημιουργία Ξανά 0,6-1,8%

Όσον αφορά τις έδρες με βάση τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 13 έδρες όπως και η Χρυσή Αυγή και η ΜΕΡΑ 25 με 10 έδρες.
Η πρόθεση ψήφου

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στις 7,7 μονάδες καθώς το 31,2% απάντησε ΝΔ και το 23,5% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,1%, το ΚΚΕ με 3,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,8% και η Ελληνική Λύση 1,7%. Στην παράσταση νίκης το 82% βκέπει νίκη της Νέας Δημοκρατία, 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ 23,5%
ΚΙΝΑΛ 6,1%
ΚΚΕ 3,8%
Χρυσή Αυγή 3,6%
ΜΕΡΑ 2,8
Ελληνική Λύση 1,7%
Πλεύση Ελευθερίας 1,1%
Δημιουργία Ξανά 1%
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...