Πέννες με κιμά και τυριά στο φούρνο

Tex-Mex-Ziti_Large600_ID-1088417-1-600x350

Πεντανόστιμες πέννες ή Ζίτι με κιμά και διάφορα τυριά στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή  (από εδώ) για ένα υπέροχο φαγητό για όλη την οικογένεια, για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. ζυμαρικό πέννες ή ζίτι
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό κότας
  • 3 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά εμπορίου ή φτιάξτε σπιτική (συνταγή εδώ)
  • 420 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο [*]
  • 300 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη (γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ, ένταμ)
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου.
  2. Βράζετε το ζυμαρικό σας, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2 λ λιγότερο από την ώρα που προτείνεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μεγάλο μπολ. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το ζυμαρικό σας φτιάχνετε το κιμά.
  3. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5-6 λ, ή μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, πιέζοντας τον με το πιρούνι. Προσθέτετε το 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε το κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
  4. Αποσύρετε το κιμά από τη φωτιά, τον ρίχνετε μέσα στο μπολ με το βρασμένο ζυμαρικό σας και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε στο μπολ τη σάλτσα ντομάτας, το ανθότυρο θρυμματισμένο με τα χέρια σας, το 1 φλιτζάνι από τα κίτρινα τριμμένα τυριά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  5. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο λαδωμένο πυρέξ, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 25 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και το ψήνετε για άλλα 10 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 4-5 λ να σταθεί και μετά το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε.

 

[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του θρυμματισμένου ανθότυρου με τυρί φέτα. Ποσότητα αντικατάστασης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Σημείωση: Προαιρετικά για πιο πικάντικη γεύση προσθέστε λίγο μπούκοβο ή τσίλι.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *