Πέθανε ο Κρίστοφερ Λι στα 93 – Νοσηλευόταν 3 εβδομάδες

Man with the golden gunO Sir Κρίστοφερ Λι πέθανε στα 93 του χρόνια. Την είδηση έδωσε αποκλειστικά η Telegraph πριν από λίγα λεπτά. Ο θρύλος του σινεμά, ο διάσημος για τους ρόλους του ως Κόμης Δράκουλα και στις ταινίες Lord of the Rings και Star Wars, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, ενώ υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα.  

Ο βετεράνος ηθοποιός πέθανε στις 8.30 το πρωί της Κυριακής στο London’s Chelsea and Westminster Hospital, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της οικογένειάς του.

Βρισκόταν σε συνεχή παρακολούθηση, αλλά η καρδιά του τον πρόδωσε. Ο Κρίστοφερ Λι έκλεισε τα 93 του χρόνια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του χιλιάδες θαυμαστές του τον αποχαιρετούν στα social media και εκφράζουν τον θαυμασμό τους στο πρόσωπό του και τη λύπη τους για τον θάνατό του.

Η σύζυγός του Lady Λι επέλεξε να καθυστερήσει τη δημόσια ανακοίνωση του θανάτου του, γιατί ήθελε πρώτα να ενημερώσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για πάνω από 50 χρόνια. Ο Κρίστοφερ Λι παντρεύτηκε τη Μπριζίτ, γνωστή ως Γκίτε, το 1961 και απέκτησαν μία κόρη την Κριστίνα. Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό του μακρόχρονου γάμου απάντησε: «Παντρέψου κάποιον υπέροχο».

Ο διάσημος Κόμης Δράκουλα
Ο διάσημος Κόμης Δράκουλα

Ο ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του ως σταρ του Hammer Horror στη δεκαετία του ’50, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια ήταν για εκείνο εξαιρετικά γόνιμα. Ήταν το πρόσωπο που κατάφερε να αποκτήσει περίοπτη θέση ακόμα και στη νέα γενιά των σταρ, αφού οι ρόλοι του σφράγισαν μεγάλες παραγωγές: ήταν ο Count Dooku στις ταινίες Star Wars, ο Saruman στο The Lord of the Rings and The Hobbit. Επίσης, έκανε επιτυχημένες συνεργασίες με τον Τιμ Μπάρτον, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (Alice in Wonderland) και της ταινίας Sleepy Hollow.

Στο Sleepy Hollow
Στο Sleepy Hollow

Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του ’40, αλλά η ταινία του 1958 Dracula Has Risen From The Grave τον έστεψε σταρ. Εκείνος υποδυόταν τον Κόμη Δράκουλα και ο Sir Πίτερ Κάσινγκ τον Van Helsing. Οι δυο τους παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος της ζωή τους Κάσινγκ το 1994.

The lord of the rings
The lord of the rings

Περισσότερες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Δράκουλα, ακολούθησαν τη δεκαετία του ’60, αλλά εκείνος ήθελε να αποδεσμευτεί και ουσιαστικά να διαχωρίσει το όνομά του, επεκτείνοντας το ρεπερτόριό του και σε άλλους ρόλους. Το 2011, σε συνέντευξή του στην Telegraph, είπε: «Σας παρακαλώ μην με περιγράφετε ως «θρύλο του τρόμου». Έφυγα από αυτό το ρεπερτόριο».

Οι αξέχαστοι ρόλοι του, συμπεριλαμβανομένων του Lord Summerisle στην ταινία The Wicker Man (1973) και του Scaramanga στην ταινία The Man With The Golden Gun (1974), τον έκαναν να συνδεθεί με τον δημιουργό του πράκτορα James Bond:, τον Ίαν Φλέμινγκ, με τον οποίο ήταν και ξαδέλφια.

Man with the golden gun
Man with the golden gun

Χρίστηκε ιππότης το 2009 και δόθηκε ως φόρος τιμής το όνομά του σε μία υποτροφία των βραβείων Bafta fellowship το 2011. Τότε είπε:  «Σιχαίνομαι την ιδέα της συνταξιοδότησης. Όπως συνήθιζε να λέει ο αγαπητός Μπόρις Καρλόφ, όταν πεθάνω θέλω να πεθάνω με τις μπότες μου». Πρόσφατα υπέγραψε για μία καινούρια ταινία, την ενδέκατή του, ένα αισθηματικό δράμα , στο οποίο θα συμπρωταγωνιστούσε με την Ούμα Θέρμαν, που η ιστορία του θα εξελισσόταν τις ώρες της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Απωθημένο του ήταν να συνεργαστεί με τον Κλιντ Ίστγουντ, όπως ο ίδιος είπε το 2011. Η ταινία για την οποία ήταν πολύ υπερήφανος ήταν η Jinnah, στην οποία υποδυόταν τον τον άνθρωπο που έφτιαξε το Πακιστάν και έλεγε για αυτόν: «Ήταν σίγουρα ο πιο σημαντικός μου ρόλος από όλους, γιατί ένιωθα την ευθύνη βαριά στους ώμους μου».

Παρακολουθήστε το βίντεο,στο οποίο βρίσκονται οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *