Ο Β.Σόιμπλε υπονομεύει ήδη τη συμφωνία και προτείνει παράλληλο νόμισμα (IOUs) για την χρηματοδότηση “γέφυρα” της Ελλάδας

Όσοι έσπευσαν να πουν πώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών η οποία μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα μάλλον βιάστηκαν, αφού κάποιοι, με πρωτεργάτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη την υπονομεύουν και βάζουν θέμα παράλληλου νομίσματος (IOUs) στο EuroWorking Group που εξετάζει τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας μας.

Όπως αναφέρεται, το ζήτημα της χρηματοδοτικής γέφυρας προς την Ελλάδα θα εξετάσει σήμερα το EuroWorking Group με σκοπό να ξεπεραστούν νομικές, τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup το οποίο και αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών για το εν λόγω θέμα.
Σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Eurogroup ειδική ομάδα εργασίας τεχνικών εμπειρογνωμόνων ξεκίνησαν από χθες το βράδυ να εξετάζουν πιθανούς τρόπους υπέρβασης των εμποδίων ενώ προανήγγειλε και νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να προκριθούν οι κατάλληλες λύσεις. «Δεν έχουμε βρει ακόμη το χρυσό κλειδί για την επίλυση αυτού του ζητήματος», είπε χαρακτηριστικά. 
Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, μια το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, μετά την ψήφιση της συμφωνίας και των πρώτων μέτρων από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να σταλεί σήμα στα άλλα κοινοβούλια των κρατών – μελών που θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για να εξουσιοδιοτηθούν οι θεσμοί να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι όργανο του Βερολίνου και δεν θα μπορούσε να εκλεγεί και πάλι στη θέση του προέδρου του Eurogroup αν δεν ήθελε ο κ. Σόιμπλε. Η εμπλοκή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία δεδομένου ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιδρά στο πρόγραμμα βοήθεια προς την Ελλάδα και προτείνει τη λύση του παράλληλου νομίσματος.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Σόιμπλε για να καλυφθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προτείνει τα debt certificates, ένα είδος IOU, δηλαδή παράλληλου νομίσματος. Το έκανε και στο χθεσινό Eurogroup.
Κατά τη συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν μπροστά στη Σόιμπλε που πρότεινε η κυβέρνηση της Αθήνας να εκδώσει IOUs για να εξυπηρετήσει μέρος των εγχώριων υποχρεώσεων. Η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.
H εφημερίδα γράφει πώς για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα. Ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να χρησιμοποιήσει τα IOUs για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της. Δηλαδή πρότεινε να χρησιμοποιήσει τις υποσχετικές (IOUs) για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό, που σημαίνει μισθοί και συντάξεις.
Να σημειωθεί πώς μία τέτοια λύση είχε προτείνει και ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ταυτόχρονο «κούρεμα» των δανείων προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.
Επίσης, αξίζει να προστεθεί πώς σε δημοσίευμα τους οι Financial Times επισημαίνουν πώς αυτή που αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει τελικά δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία υπό τον φόβο πώς θα πληρώσει πολύ ακριβά ένα Grexit.
«Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν την Δευτέρα διαβάζοντας πρωτοσέλιδα για την ταπείνωση της Ελλάδας, τον θρίαμβο της πανίσχυρης Γερμανίας και την ανατροπή της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ανοησίες. Αν κάποιος συνθηκολόγησε, αυτός είναι η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση μόλις ήρθε σε συμφωνία, επί της αρχής, σε μια ακόμα διάσωση δεκάδων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, την τρίτη ως τώρα», αναφέρουν οι Financial Times.
Προσθέτουν πώς ως αντάλλαγμα, έλαβε υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων από μια ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη με ότι συμφώνησε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι είναι δυνατό να υπονομεύσει την συμφωνία που μόλις υπέγραψε. Αν αυτό είναι νίκη για την Γερμανία, δεν θα ήθελα να δω την ήττα.
Απ’ ότι φαίνεται η υλοποίηση της συμφωνίας έχει ακόμη πολύ δρόμο τη στιγμή που τα σενάρια του Grexit παραμένουν στο τραπέζι έστω και αν έχουν πάρει παράταση ως προς την εφαρμογή τους μερικούς μήνες ή και χρόνια… 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *