Ο Αβραμόπουλος έκανε το πρώτο βήμα για την ηγεσία

o-abramopoulos-ekane-to-prwto-bima-gia-tin-igesiaΑνοικτούς λογαριασμούς αφήσανε οι δελφίνοι και βαρόνοι της ΝΔ με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά μετά την δεύτερη χθεσινή τους αναμέτρηση -είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο.- στην Πολιτική Επιτροπή, ενώ τα πάντα επισκίασε η κίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Φρόντισε με τον τρόπο του να δηλώσει παρών στις εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά μένει ανοικτό το ζήτημα της επιστροφής του κάποια στιγμή

Η απόφαση του κοινοτικού επιτρόπου να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ προκάλεσε σεισμό στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια και πολλαπλές ερμηνείες, με την πιο ισχυρή ότι ο Δ. Αβραμόπουλος ανοίγει την περπατησιά του.

Η παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου ενόχλησε αρκετά την ηγεσία της ΝΔ, παρά την προσπάθεια που έγινε μετά την ανακοίνωσή της, να υποβαθμιστεί η συγκεκριμένη ενέργεια. Και μόνο η διχογνωμία μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και των συνεργατών του Δ. Αβραμόπουλου για το εάν είχε ενημερωθεί ή όχι ο Αντ. Σαμαράς είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επέλεξε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, προφανώς ούτε τον πρόεδρο της ΝΔ, να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του κόμματος, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο ίδιος φρόντισε με τον τρόπο του να δηλώσει παρών στις εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά μένει ανοικτό το ζήτημα της επιστροφής του κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, στην Ελλάδα και της ενεργού ανάμειξής του, όχι απαραίτητα στη ΝΔ, αλλά ευρύτερα στην κεντροδεξιά παράταξη.

Για έμπειρα κομματικά στελέχη, η κίνηση του Δ. Αβραμόπουλου κλείνει ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο πεντέμισι ετών, κατά το οποίο ο ίδιος στήριξε την ηγεσία

Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι το κορυφαίο στέλεχος που στήριξε εξ αρχής τον Αντ. Σαμαρά από το 2009 κατά την εσωκομματική αναμέτρησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη και ήταν αυτός που με τις κινήσεις του επέβαλλε την εκλογή από τη βάση αλλάζοντας τους συσχετισμούς και ανατρέποντας την πιθανή επικράτησή της από μια εκλογική διαδικασία στο συνέδριο.

Για έμπειρα κομματικά στελέχη, η κίνηση του Δ. Αβραμόπουλου κλείνει ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο πεντέμισι ετών, κατά το οποίο ο ίδιος στήριξε την ηγεσία, διατηρώντας τις προσωπικές του απόψεις και θέσεις και το διακριτό ρόλο.

Πως θα πορευθεί από εδώ και πέρα;

Ο ίδιος είναι φειδωλός, αλλά εάν κανείς αποκωδικοποιήσει την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή θα διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία διάθεση πολιτικού αναχωρητισμού, αλλά το αντίθετο: είναι έτοιμος να εμπλακεί ενεργά στην διαδικασία ανασυγκρότησης και έκφρασης, όχι απαραίτητα της ΝΔ, αλλά ευρύτερα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Πως θα γίνει αυτό;

Πλέον στο παιχνίδι υπάρχει και θα συμμετάσχει ενεργά και ο Δ. Αβραμόπουλος που τις τελευταίες τρεις ημέρες που ήταν στην Αθήνα συναντήθηκε με πολλούς, ενώ το Σάββατο το βράδυ είχε οργανώσει και σύναξη με βουλευτές και πολιτικούς του φίλους

Ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να το περιγράψει με σαφήνεια, καθώς όλα θα κριθούν και θα οριστούν από την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης. Πάντως το σίγουρο είναι, με βάση και ασφαλείς πληροφορίες, ότι πλέον στο παιχνίδι υπάρχει και θα συμμετάσχει ενεργά και ο Δ. Αβραμόπουλος που τις τελευταίες τρεις ημέρες που ήταν στην Αθήνα συναντήθηκε με πολλούς, ενώ το Σάββατο το βράδυ είχε οργανώσει και σύναξη με βουλευτές και πολιτικούς του φίλους.

Ο ίδιος πάντως πήρε αποστάσεις από τη βασική γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ., λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γύρισε την πλάτη στη Ν.Δ., καθώς και ότι δεν θα πρέπει να αποδίδεται η ήττα στην παροχολογία αντιπάλων.

«Στις 25 Ιανουαρίου ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία αντιπάλων μας. Πρέπει να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε λάθη που κάνουμε. Να τελειώσουμε σήμερα με την φοβική ΝΔ» σημείωσε.

Και μόνο η αναφορά σε φοβική ΝΔ με την οποία πρέπει να τελειώνουμε ήταν ένα σαφές μήνυμα στη σημερινή ηγεσία, σε συνδυασμό με την επισήμανση για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Ν.Δ. με ένα κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό προφίλ.

«Ο ιδεολογικός άξονας της παράταξης θα πρέπει να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο της φιλελεύθερης πολιτικής κοινωνικής και της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να προσδιορίζεται ως χώρος συνάντησης και διαλόγου αστικών και δημοκρατικών ρευμάτων της κοινωνίας.

Το χάσμα παραμένει

Παρά την νέα επικράτηση της ηγετικής ομάδας στην Π.Ε. έναντι των αμφισβητιών και ανεξάρτητα το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά ότι από τη στιγμή που δεν ετέθη το θέμα της ηγεσίας έχει κλείσει, αφού κανείς δεν κίνησε τις καταστατικές διαδικασίες, οι δελφίνοι και αμφισβητίες δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν το… πριόνισμα της καρέκλας του προέδρου της ΝΔ.

Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων κατά των δελφίνων και υπέρ του Αντ. Σαμαρά, εντούτοις όλοι ετοιμάζονται να συνεχίσουν να θέτουν και δημόσια στα ΜΜΕ το ατίημα περί εκτάκτου συνεδρίου κόντρα στην απόφαση του Αντ. Σαμαρά για εθνική συνδιάσκεψη.

Είναι σαφές, με βάση αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, ότι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Πάντως είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορετική στρατηγική από τους δελφίνους κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση: η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε εν μέσω αποδοκιμασιών αλλά και χειροκροτημάτων και έθεσε θέμα συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και τάχθηκε υπέρ του συνεδρίου, το διαχώρισε από τη συζήτηση για την ηγεσία και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης αποχωρήσανε χωρίς να μιλήσουν αφήνοντας αιχμές στην ηγεσία, ενώ ο Μάκης Βορίδης, από τα πρόσωπα που θέλουν να παίξουν ρόλο, ανέλαβε την υπεράσπιση του Αντ. Σαμαρά.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *