Οργή για την Amazon – Ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους εργαζόμενους ελέγχει κάθε τους κίνηση

amazon-768x512

Η Amazon κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία για το έξυπνο ηλεκτρονικό βραχιόλι. Αυτό, θα μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια πως και που τοποθετούν τα χέρια τους οι εργαζόμενοι και με μικρές δονήσεις, εάν κριθεί πως δεν είναι «σωστή» η κίνησή τους, θα τους καθοδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις κινήσεις τους.

Η νέα αυτή τεχνολογική εφαρμογή έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία καθώς αυξάνει την δυνατότητα της εταιρείας να ελέγχει καθ’ ολοκληρίαν τους εργαζομένους της.

«Η Amazon έχει επαξίως κερδίσει ήδη τη φήμη της εταιρείας που μετατρέπει τους, πενιχρώς αμειβόμενους, εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο». Αυτό γράφει η La Repubblica.

Η εταιρεία εξαφανίζει γενικότερα τον ανθρώπινο παράγοντα από τις υπηρεσίες που παρέχει. Πρόσφατα εγκαινίασε στο Σιατλ το κατάστημα που λειτουργεί χωρίς ταμεία. Ο εντοπισμός των προϊόντων από τους πελάτες γίνεται μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό τους.

Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες εργασίας στην Amazon

Η Amazon έχει βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλης πολεμικής για τους ρυθμούς και τις συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει. Οι εντατικοί ρυθμοί υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο και οι απαρέγκλιτοι στόχοι που τίθενται στους εργαζομένους, είναι φορές που δεν τους επιτρέπει να παρεκκλίνουν ούτε δευτερόλεπτο για να πάνε στην τουαλέτα.

Στα καταστήματα της Amazon στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει την Black Friday διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές. Μια δεύτερη απεργία έγινε στις 20 Δεκεμβρίου. Η εταιρεία δεν προσήλθε στη διαδικασία διαιτησίας με τους εργαζομένους και το υπουργείο Εργασίας.

Η Amazon δέχθηκε και τις επικρίσεις του ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλόνι. Η αντίδραση της Amazon ήταν άμεση. Σε σημείωμα που διένειμε στον Τύπο τονίζει: «Σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμεθα σεβόμαστε με αυστηρότητα όλους τους κανονισμούς στον τομέα της εργασίας».

Τονίζει επίσης πως «για τις ευρεσιτεχνίες οποίες απαιτούνται πολλά έτη για να εγκριθούν και δεν αντανακλούν αναγκαστικά τις τρέχουσες εξελίξεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».

Λένε τέλος, ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο όμιλος έχει εισάγει «διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους μας στη διάρκεια του ωραρίου τους και για να καταστήσει πιο εύκολες και αποτελεσματικές τις διαδικασίες της εργασίας τους».

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *