Οι οδοντίατροι απειλούνται με ανεργία. Τα δόντια μπορούν να ξαναμεγαλώσουν!

Μία δόση ακτινοβολίας laser είναι ικανή να δώσει εντολή στα βλαστοκύτταρα των δοντιών να παράγουν οδοντίνη, γεμίζοντας το κενό από την τερηδόνα ή ακόμα και δημιουργώντας νέα δόντια!

Δεν είναι τρικ και ούτε διαφημιστικό. Είναι η μελέτη που επιστήμονες του πανεπιστημίου Harvard δημοσίευσαν στο περιοδικό Science Translational Medicine υποστηρίζοντας ότι μία μικρή ακτινοβόληση των δοντιών με χαμηλής έντασης laser μπορεί να κάνει θαύματα. Για την ακρίβεια μπορεί να δώσει εντολή στα παλιά δόντια των ενηλίκων να ξαναπαράγουν οδοντίνη, δημιουργώντας νέα δόντια!

Μέχρι σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σημεία των δοντιών που χαλάνε, οι οδοντίατροι τα γεμίζουν με μία συνθετική μορφή της οδοντίνης, δηλαδή το λευκό σφράγισμα.

Η τεχνική που προτείνουν οι επιστήμονες του Harvard, μοιάζει ακραία, καθώς ένας βομβαρδισμός με laser υψηλής έντασης μπορεί και να καταστρέψει το δόντι, ωστόσο η δική τους μέθοδος είναι πιο ήπια.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το laser αναφέρεται σε επιστημονικά κείμενα. Εδώ και χρόνια, η ίδια τεχνική -υποστηρίζουν επιστήμονες- μπορεί να αναγεννήσει και τις ρίζες των μαλλιών ωθώντας τις να παράξουν νέες τρίχες.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχει κάνει πειράματα μόνο σε χαλασμένα δόντια, καταφέρνοντας να δώσουν εντολή στο δόντι να γεμίσει το κενό από την τερηδόνα δημιουργώντας οδοντίνη ενώ το επόμενο βήμα είναι να καταφέρουν να προξενήσουν την δημιουργία ενός δοντιού ακόμα και εκεί απ’όπου έχει αφαιρεθεί!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *