Οι εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης των Βυζαντινών τειχών της πόλης της Καστοριάς (ρεπορτάζ)

TravelerΕργασίες καθαρισμού και ανάδειξης των βυζαντινών τειχών της πόλης από τον Δήμο Καστοριάς. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη  συνεργασία των Αντιδημαρχιών Ποιότητας Ζωής & Τεχνικών Έργων και  Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης- Εξυγίανσης της Λίμνης και τελούν υπό την επίβλεψη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

 

Οι παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν κυρίως στο διατείχισμα, το τμήμα δηλαδή του Ιουστινιάνειου τείχους το οποίο ξεκινούσε από τη Βόρεια Παραλία, συνέχιζε στο Δημαρχείο και στην πλατεία  Δαβάκη και κατέληγε στη Νότια Παραλία.

 

Περιλαμβάνουν:  την κοπή διαφόρων  δέντρων  και  φυτών που  έχουν φυτρώσει  πάνω στα τείχη  αφού οι  ρίζες τους που αναπτύσσονται μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη  στατικότητά τους, την εγκατάσταση φωτισμού και επιδιόρθωση του στα σημεία που δεν λειτουργεί.

«Ξεκινήσαμε  από το κομμάτι που είναι γύρω από το Δημαρχείο. Αργότερα σκοπεύουμε να καθαρίσουμε τα τείχη  προς τον Μεντρεσέ. Εκεί απαιτείται μελέτη, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.Για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής μας, σκεφτόμαστε με τον Αντιδήμαρχο κ. Κωτούλα τη δημιουργία μεταξύ του 4ου Δημοτικού Σχολείου και των τειχών ενός διαδρόμου, ο οποίος θα καταλήγει στην τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ).

Το επόμενο βήμα είναι η ανάρτηση πινακίδας σε περίοπτη θέση στην οποία θα αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά η ιστορία των βυζαντινών τειχών.Παρόμοιες πινακίδες θα τοποθετηθούν αργότερα και σε άλλα μνημεία του Δήμου», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης – Εξυγίανσης της Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη  συνεργασία που έχει  για την υλοποίηση του  συγκεκριμένου έργου με τον  Αντιδήμαρχο  Ποιότητας Ζωής και Τεχνικών Έργων Δημήτρη Κωτούλα, τονίζοντας:  «αυτή τη στιγμή ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τον κ. Κωτούλα. Για να πάει μπροστά αυτή η πόλη πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας. Αυτό επιδιώκω. Άλλο, αν δεν κατάφερα πολλά πράγματα».

«Θεωρούμε ότι η προστασία του τείχους το οποίο από το 1924 έχει  κηρυχθεί ως  ιστορικό  διατηρητέο μνημείο και η ανάδειξή του, θα συμβάλλει στο να ολοκληρωθεί η εικόνα της πόλης τα βυζαντινά χρόνια», επισήμανε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Για άθλια κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Καστοριάς έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ξεκίνησε  ο ευπρεπισμός των βυζαντινών τειχών. Θα ακολουθήσει και ο ευπρεπισμός της πόλης η οποία στην κυριολεξία είναι βομβαρδισμένη.Όπου και να την επισκεφθεί κανείς θα δει την αθλιότητα να κυριαρχεί.

Εγώ δεν κατηγορώ τον εαυτό μου. Κατηγορώ την κατάσταση που προϋπήρχε και  γίνομαι  συγκεκριμένος.

Αν πάτε στον Ξενία θα  δείτε ότι  είναι  βομβαρδισμένος στην κυριολεξία. Στο πνευματικό κέντρο είναι τα πράγματα άθλια.

Θα δείτε την εικόνα της εγκατάλειψης στα στρατόπεδα που δεν λειτουργούν.Η  κατάσταση είναι τραγική και όσοι ενδιαφερόμαστε για την πόλη επί της ουσίας και όχι θεωρητικά και χωρίς  να επιδιώκουμε τον εντυπωσιασμό,  σκοπεύουμε πρώτα να αναδείξουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν  και μετά να πούμε όλα τα άλλα.

Ο Δήμος Καστοριάς σε μια δύσκολη περίοδο και χωρίς χρηματοδοτήσεις ξεκινά από τα απλά για να κάνει τα μεγάλα μέσα στην πενταετία, είτε αρέσει αυτό, είτε δεν αρέσει».

Το τμήμα του τείχους στο οποίο γίνονται οι παρεμβάσεις κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, τον 6ο  αιώνα την περίοδο που αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουστινιανός.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *