Οι αγορές “ζυγίζουν” το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι αγορές “ζυγίζουν” το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Εταίροι, δανειστές και αγορές θα έχου τα μάτια τους σήμερα στραμμένα στη ελληνική Βουλή αναμένοντας το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας ήδη ότι με τον συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί είναι απίθανη η εκλογή του, γεγoνός που θα ανοίξει το δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές.

Εκλογές που με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου καλείται πλέον να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση είτε αυτοδύναμα είτε μετά από διερευνητικές εντολές και το σημαντικότερο ίσως να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Η στάση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης περιόδου με τους δανειστές και τις αγορές να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις τελευταίες διαδοχικές δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, κι ότι η θέση της χώρας είναι εντός της χώρας του ευρώ.

Επίσης διερωτώνται ποια θα είναι η στάση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς πιθανότατα θα κληθεί να περάσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο δεσμεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ , ως κυβέρνηση λένε κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια σκληρή στάση των αγορών και των δανειστών και θα πρέπει, να καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Έτσι δεν αποκλείεται λένε οι ίδιοι παράγοντες σε περίπτωση παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και σεναρίου δεύτερων εκλογών να ζητηθούν υπογραφές για τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων και υλοποίησης προαπαιτουμένων και συνεπώς μπαίνει το μείζον ερώτημα “πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό του σε περίπτωση ενός -έντιμου- συμβιβασμού”

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρά τις προεκλογικές κορώνες που θα ακουστούν ο ΣΥΡΙΖΑ θα “συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις” καθώς με όπλο το γεγονός ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα εφόσον μεταπηδήσουν για ρευστότητα από την ΕΚΤ με το τέλος του μνημονίου στον ELA, όπου τα χρήματα είναι άμεσα απαιτητά.

Έτσι το μεγάλο στοίχημα για μια κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός για το οποίο οι αγορές είναι εν αναμονή σχετικών ανακοινώσεων-εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα.

Δανειστές και αγορές σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στο πλευρό μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν βάλει “χέρι” στο πελατειακό και κρατικοδίαιτο ακόμη και σήμερα σύστημα στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας στη χώρα, απ’ όπου πηγάζει η μεγάλη φοροδιαφυγή.

Πάντως οι διαχειριστές μεγάλων funds, που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αναμένοντας αποδόσεις πάνω από 10% προς το παρόν περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *