Οικολογικό “έγκλημα” στον Αλιάκμονα!!! – Στην περιοχή Τσάκωνης – Χιλιοδένδρου (φωτογραφίες)

Τεράστια οικολογική απειλή για τον ποταμό Αλιάκμονα, αποτελούν οι χιλιάδες, τόνοι ασφαλτομίγματος και αδρανών υλικών, που ρίχνονται καθημερινά στην παρόχθια ζώνη μεταξύ Τσάκωνης και Χιλιοδένδρου και σε απόσταση αναπνοής από τα αντλιοστάσια των δύο αυτών οικισμών!

Τα υλικά αυτά, που στην πλειοψηφία τους θεωρούνται τοξικά γιατί αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου προέρχονται από τις εκσκαφές των δρόμων για την εγκατάσταση των αποχετευτικών δικτύων, στις δυτικές συνοικίες του δήμου Καστοριάς.

Ανάμεσά τους υπάρχουν υπολείμματα αμιαντοσκεπών  καθώς επίσης και “πλίνθοι και κέραμοι” ατάκτως εριμμένοι” , που προέρχονται από κατεδαφίσεις παλαιών σπιτιών, οι οποίες έγιναν προεκλογικά με έξοδα του δήμου, για ψηφοθηρικούς λόγους…
Οι εκφορτώσεις των μπαζών γίνονται στο συγκεκριμένο σημείο με την ανοχή – αν όχι με την υπόδειξη – του δήμου ενώ σοβαρές ευθύνες φέρουν τα τοπικά συμβούλια των δύο κοινοτήτων, τα οποία πρόσφατα επανεκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου!
Το οξύμωρο είναι ότι το αποχετευτικό δίκτυο δρομολογήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή για να απαλλάξει τον Αλιάκμονα από τα αστικά λύματα των κατοίκων που κατέληγαν σ΄ αυτον.

Ενώ τώρα ο νέος τρόπος ρύπανσης του οικοσυστήματος είναι πολύ πιο ύπουλος και πιο επικίνδυνος από τον προηγούμενο.

Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης καθώς περιδιαβαίνει το παραποτάμιο δάσος είναι τουλάχιστον αποκρουστική και προσβάλει εκτός από την αισθητική μας και τον σύγχρονο οικολογικό πολιτισμό.
Ανάμεσα σε πανύψηλες ιτιές και σκλήθρα ξεφυτρώνουν σωροί σκουπιδιών με υλικά κατεδαφίσεων, τα οποία με τις πρώτες βροχές του καλοκαιριού θα αρχίσουν να αποσυντίθενται και εισχωρούν σταδιακά στον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι από τις πιο παραγωγικές του νομού Καστοριάς.

Το φαινόμενο αυτό που μετατρέπει σταδιακά τον Αλιάκμονα σε ένα απέραντο “μπαζότοπο” είχε κάνει την εμφάνισή του και πριν μερικά χρόνια σε μικρότερη όμως έκταση.
Αλλά χάρη στις αντιδράσεις  των ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής είχε περιορισθεί σε “φυσιολογικά” επίπεδα.

Τώρα με την ανοχή των δημοτικών αρχών και στο διάστημα του κενού εξουσίας προβλέπεται να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν δεν υπάρξει παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων του κράτους προς τη σωστή κατεύθυνση.

DSC08020
DSC08021
DSC08025
DSC08027
DSC08030
DSC08032
DSC08034

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *