Νέα στρατηγική Τσίπρα: Ανατροπή εν αναμονή…

Πώς διαβάζει το μήνυμα η Κουμουνδούρου: Παραμένει το αίτημα για εκλογές, λείπει το «εδώ και τώρα». Πού θεωρούν ότι κέρδισαν, πού έχασαν. Τι δείχνει η επιθετική στρατηγική του Τσίπρα.Την εικόνα πρωθυπουργού εν… αναμονή έδωσε σε αρκετούς ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του χθες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και την εκφορά του λόγου του ιδίως. Πρωθυπουργός εν αναμονή μεν, δεν βιάζεται δε.

Οι καλά γνωρίζοντες στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η αρχή του φθινοπώρου μοιάζει ο ιδανικός πολιτικός χρόνος για την προσφυγή στον «τρίτο και τελικό γύρο», όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας

Παρότι η επίσκεψη στον Κ. Παπούλια ήταν η πρώτη μιας σειράς κινήσεων, ωστόσο, λένε οι καλά γνωρίζοντες στον ΣΥΡΙΖΑ, η αρχή του φθινοπώρου μοιάζει ο ιδανικός πολιτικός χρόνος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον «τρίτο και τελικό γύρο», όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη νέα κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την περιέγραψε με μια ατάκα ο ευρωβουλευτής πλέον, Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η κυβέρνηση δεν φεύγει αύριο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται» (από συνέντευξή του στον Alpha 989).

Και μπορεί το σύνθημα, «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε» να μπήκε εκ των εκλογικών αποτελεσμάτων στο κομματικό σεντούκι, εντούτοις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά το θέμα της δυσαρμονίας μεταξύ λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης. Και θεωρεί ότι με τον αέρα του πρώτου κόμματος πια, είναι σε θέση να βάζει διάφορους όρους.

Κατά την ανάγνωση του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα (για τις σημερινές συνθήκες μιλώντας πάντα), ιδιότητα που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Από ένα κόμμα της… Αττικής μετατρέπεται -όπως υποστηρίζουν- σε ένα κόμμα που έχει βάσεις σε όλη την Επικράτεια, πράγμα που προκύπτει και από τη σύγκριση των ποσοστών για την Ευρωβουλή με αυτά του Ιουνίου του 2012.

Από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει σε ποσοστά στις 44 από αυτές, από οριακά έως και το «συν» 6,21% της Ευρυτανίας

Από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει σε ποσοστά στις 44 από αυτές, από οριακά έως και το «συν» 6,21% της Ευρυτανίας. Αποτέλεσμα πάντως που δεν φαίνεται στο συνολικό ποσοστό (η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να χάνει 0,3% σε σχέση με το 2012).

Οι λόγοι αυτής της ανεπαίσθητης μείωσης είναι προφανείς: στο Λεκανοπέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποχωρεί (με εξαίρεση την οριακή άνοδο στην Α’ Αθήνας). Συγκεκριμένα 2% στην Β’ Αθήνας και τον Α’ Πειραιά, 3% στην Αττική και 4% στην Β’ Πειραιά –φαινόμενο, το οποίο μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει τους «αττικάρχες» του ΣΥΡΙΖΑ. Πτώση 1% καταγράφεται και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Η άλλη σοβαρή διαρροή εντοπίζεται στη Θράκη, με το «μείον» 21% στην Ξάνθη και το «μείον» 9% στη Ροδόπη, πτώση που οφείλεται φυσικά στην αυτόνομη κάθοδο μειονοτικού κόμματος. Τέλος, πτώση εμφανίζει και σε λίγους ακόμη νομούς, κάποιοι από τους οποίους (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Μαγνησία κ.α.) με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σημειωτέον.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *