Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία: Μοσχάρι στιφάδο με σάλτσα κόκκινου κρασιού & καφέ

Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία: Μοσχάρι στιφάδο με σάλτσα κόκκινου κρασιού & καφέ

Μοσχάρι στιφάδο με σάλτσα κόκκινου κρασιού & καφέ  – Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός κόκκινου κρασιού με ρόφημα καφέ κάνουν αυτό το μοσχάρι στιφάδο μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία!

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
Κόστος: €8

ΥΛΙΚΑ
1½ κιλό κρέας από κότσι, χωρίς το κόκαλο, κομμένο σε μεγάλους κύβους (ζητήστε το έτσι από τον κρεοπώλη σας)
Αλάτι, πιπέρι
1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγ. κρασί κόκκινο ξηρό
1 φλιτζ. τσαγ. ρόφημα καφέ
1½ φλιτζ. τσαγ. ζωμό βοδινού (περισσότερο αν χρειαστεί)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο μεγάλο, κομμένο κάθετα σε ροδέλες πάχους 4 εκ.
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε κομμάτια πάχους 4 εκ. περίπου
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό (προαιρετικά)
1/4 φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καρυκεύστε τα κομμάτια του κρέατος μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με το αλάτι και το πιπέρι. Μεταφέρετε το κρέας μέσα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε από πάνω το 1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο και το 1/4 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο. Τσιγαρίστε το σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να πάρει χρώμα παντού. Με μια τρυπητή κουτάλα πάρτε το κρέας και αφήστε το σε ένα πιάτο στην άκρη.
2. Παράλληλα, πλύνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, καθαρίστε τα με ένα μαχαίρι. Κόψτε το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους και ψιλοκόψτε το σκόρδο και το σέλερι. Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσατε τώρα τσιγαρίστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με την ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να πάρετε μια πηχτή σάλτσα. Αν δείτε ότι είναι πολύ πηχτή τότε προσθέστε 1-2 κ.σ. έξτρα βούτυρο. Προσθέστε στη σάλτσα το κόκκινο κρασί και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι η στάθμη της να κατέβει στο μισό. Ετοιμάστε το ρόφημα καφέ και προσθέστε το στη σάλτσα μαζί με το ζωμό, ανακατεύοντας παράλληλα να ενωθούν μεταξύ τους.
3. Πάρτε τα κομμάτια του κρέατος πίσω στην κατσαρόλα με τη βοήθεια της κουτάλας. Κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε να βράσουν στη σάλτσα, προσθέτοντας περισσότερο νερό ή ζωμό αν χρειάζεται ώστε το κρέας να είναι πάντα σκεπασμένο με τα υγρά. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης. Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε να βράσει για 1 ώρα και 30΄ ή μέχρι να δείτε ότι το κρέας είναι τρυφερό όταν το τρυπήσετε με ένα πιρούνι και η σάλτσα να έχει δέσει.
4. Ρίξτε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Παράλληλα πλύνετε τις πατάτες και τα καρότα, καθαρίστε τη φλούδα τους με ένα μαχαίρι ή πίλερ και κόψτε τα σε κομμάτια. Ρίξτε τα όλα μέσα στο τηγάνι και παράλληλα ανακατεύετε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουν χρώμα παντού. Τώρα ρίξτε τα καρότα και τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας με τα κρεμμύδια, αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε προαιρετικά τις 2 κ.σ. βούτυρο μαζί με το 1/4 φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε ζεστό σε 6 μερίδες.

Συμβουλή:
Μην τσιγαρίσετε για περισσότερη ώρα το κρεμμύδι και το σκόρδο γιατί θα βαρύνει η γεύση του φαγητού. Αφήστε ίσα ίσα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Έξυπνη ιδέα:
Χρησιμοποιήστε μια καλή ποιότητα καφέ που σε συνδυασμό με το κρασί θα χαρίσουν μια γεμάτη γεύση στο κρέας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *