Μεγάλη σκάλα στα φώτα: Πότε επιτρέπεται να τη χρησιμοποιώ;

fota-poreias megali skala 121

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αλόγιστα τη μεγάλη σκάλα, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Τα φώτα πορείας αποτελούν τα μεγάλα φώτα των αυτοκινήτων και χρησιμοποιούνται από τον οδηγό για τον φωτισμό της οδού σε μεγάλη απόσταση μπροστά.

Όλα τα αυτοκίνητα επιβάλλεται να έχουν στο μπροστινό τους μέρος δύο λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα πορείας, ικανής έντασης, ώστε να φωτίζεται επαρκώς η οδός κατά τη νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες, σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων μπροστά από το όχημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η απόσταση μεταξύ των εξωτερικών ορίων των φώτων πορείας και του εξωτερικού ορίου του οχήματος, δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη από την αντίστοιχη απόσταση των φώτων διασταύρωσης.

Αν το όχημα δεν ενσωματώνει φώτα πορείας ή αυτά δεν συμμορφώνονται με το κριτήριο των αποστάσεων, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Πότε επιτρέπεται να τα χρησιμοποιώ;

Τα φώτα πορείας (ή κοινώς η μεγάλη σκάλα) πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, δεδομένου ότι η αλόγιστη ή εσφαλμένη χρήση τους εγκυμονεί σοβαρές κινδύνους για την ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Όπως ορίζει ο ΚΟΚ, τα φώτα πορείας πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μόνο στην περίπτωση που το οδόστρωμα δεν φωτίζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οδηγός να βλέπει τον δρόμο από ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων.

Παράλληλα, όταν ένα όχημα ακολουθεί πίσω και σε κοντινή απόσταση από ένα προπορευόμενο, τα φώτα πορείας μπορούν να χρησιμοποιούνται για δοθεί προειδοποίηση για την πρόθεση προσπεράσματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λειτουργία της μεγάλης σκάλας πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση των υπολοίπων οδηγών.

Ειδικά όταν πρόκειται να συναντηθούμε με όχημα που έρχεται αντίθετα, τα τυχόν αναμμένα φώτα πορείας πρέπει να σβήνουν ή να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχληθούν οι άλλοι οδηγοί, ή άλλα μέσα πoυ χρησιμoπoιoύν υδάτινη oδό ή σιδηρoδρoμική γραμμή παράπλευρα αυτής.

Φυσικά, τα φώτα πορείας απαγορεύονται όταν το αυτοκίνητό μας είναι σταθμευμένο, αλλά και στην στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ως σινιάλο («παίξιμο φώτων») όταν επίκειται συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα (π.χ. για μπλόκο τροχαίας). Το «παίξιμο» των φώτων επιτρέπεται μόνο κατά της διάρκειας της νύχτας ώστε να δοθεί προειδοποίηση στους άλλους οδηγούς πως ακολουθεί κάποιος κίνδυνος.

Σημειώνεται ότι αν πρόκειται να συναντηθούμε με όχημα που έρχεται αντίθετα και έχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας, ο ΚΟΚ προβλέπει χρηματική ποινή 200 έως 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα.

Από την άλλη, όποιος «παίζει» τα φώτα για να ενημερώσει άλλον οδηγό που έρχεται αντίθετα, για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τη γνωστοποίηση επικείμενου κινδύνου (π.χ. για μπλόκο τροχαίας) – τότε τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...