Μεγάλη προσοχή! Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού;

Μεγάλη προσοχή! Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού;

Οι γυναίκες των οποίων ο πατέρας ή ο αδελφός έχει καρκίνο του προστάτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αναφέρει μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ασθένειες που προκαλούνται από το ίδιο ελαττωματικό γονίδιο περνούν από γενιά σε γενιά.

Μια αμερικανική μελέτη σε 78.000 γυναίκες άνω της ηλικίας των 16 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνες που είχαν πατέρα, αδερφό ή γιο που είχε νοσήσει από καρκίνο του προστάτη διέτρεχαν κατά 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος φάνηκε να αγγίζει το ποσοστό του 80% στις γυναίκες που είχαν έναν άντρα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη και μια γυναίκα συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα ή αδερφή) που είχε καρκίνο του μαστού.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer – αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού και καρκίνου του προστάτη, προκαλούνται από το ίδιο κληρονομικό, ελαττωματικό γονίδιο. Αν και οι γιατροί έχουν επίγνωση ότι καρκίνος είναι μια κληρονομική ασθένεια, η έρευνα αυτή δείχνει ότι το ελαττωματικό γονίδιο μπορεί να είναι πιο σημαντικό από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

“Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν μια προσέγγιση από τους κλινικούς γιατρούς να συλλέγουν ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό όλων των καρκίνων – ιδίως μεταξύ των συγγενών πρώτου βαθμού – προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ασθενούς”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπιμπ Ντίμερ από το πανεπιστήμιο Γουέιν Στέιτ στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

“Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού, η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο σύνδεσμος αυτός μπορεί να είναι πιο σημαντικός από ό, τι νομίζαμε προηγουμένως”, προσέθεσε.

Πηγή: news.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...