Μείωση πωλήσεων και τζίρου προβληματίζει, αλλά και κινητοποιεί τους γουναράδες (ρεπορτάζ)

f6da59f278767ecb102bb3f6e332ee8f_XL-e1460473998839

Μείωση σε ποσοστό 40% υπολογίζεται ότι σημείωσαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο, σε σύγκριση με πέρυσι, οι πωλήσεις γουναρικών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, με τον τζίρο να παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 60%, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών της περιοχής “Προφήτης Ηλίας”, Ιωάννης Κορεντσίδης

.”Η μικρότερη προσέλευση Ρώσων τουριστών στην χώρα μας έχει πλήξει σημαντικά τις δουλειές για τους Έλληνες γουναράδες στα καταστήματα που είναι εγκατεστημένα στις παραθαλάσσιες περιοχές” είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “το αποτέλεσμα είναι ότι οι καταστηματάρχες να ρίχνουν τις τιμές, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και έτσι υποχωρεί σημαντικά και ο τζίρος τους”.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, ο κλάδος της γούνας δεν πλήττεται αποκλειστικά και μόνο από τη μειωμένη προσέλευση Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, αλλά το “θέμα είναι πιο ευρύ. Γενικότερα διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κρίση έχει πλέον παγκόσμια εμβέλεια. Στις δημοπρασίες πρώτων υλών γούνας που γίνονται ανά τον κόσμο, καταγράφεται δυσκολία απορρόφησης των γουνοδερμάτων, ενώ η απουσία του κόσμου και η στασιμότητα που παρατηρείται ολοένα και εντείνονται”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η δημοπρασία πρώτων υλών στην Κοπεγχάγη Δανίας, όπου και θα υπάρχουν προς διάθεση 7,5 εκατ. γουνοδέρματα. “Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοπρασίας, όπως και κάθε άλλης που γίνεται, αποτυπώνει το κλίμα που υπάρχει διεθνώς και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να φροντίζουμε τις επόμενες κινήσεις μας” είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, παρά το “δυσοίωνο μέλλον για τον κλάδο της γούνας”, οι Έλληνες γουναράδες δεν “τα παρατάμε και συνεχίζουμε να προβάλλουμε σθεναρή αντίσταση στις πιέσεις που δεχόμαστε”, είπε ο κ. Κορεντσίδης χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “κρατάμε χαμηλούς τόνους μεν, αλλά παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις παγκοσμίως και όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, κινούμαστε με ταχύτητα προκειμένου να ευνοηθούμε από τις εξελίξεις”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι “στην Αμερική φαίνεται να έχουν πρόβλημα τα προϊόντα από την Κίνα, λόγων των υψηλών δασμών που έχουν επιβληθεί. Εμείς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προλειαίνουμε το έδαφος, ώστε να ευνοηθούμε από την κατάσταση με τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή”.

Οικονομική ανάσα για τους γουναράδες της Καστοριάς το Fur Shopping Festival

Οικονομική ανάσα σε μια νεκρή περίοδο για τις πωλήσεις γούνας αναμένεται να δώσει και φέτος στους γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας η διοργάνωση του 3ου Fur Shopping Festival, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 1-3 Νοεμβρίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα εκθεσιακό γεγονός, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO και αφορά σε χονδρικές και λιανικές πωλήσεις προϊόντων γούνας, δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ από γούνα και που αναμένεται να προσελκύσει και φέτος εμπορικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018.

Από την πλευρά του, ο κ. Κορεντσίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταγράφεται ήδη έντονο το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους “στη γιορτή αγορών” και διατύπωσε την ελπίδα ότι «η φετινή διοργάνωση θα είναι εφάμιλλη της περσινής, οπότε και έδωσαν το “παρών” 101 εκθέτες, έναντι των 47 πρόπερσι, καλύπτοντας το 100% του εκθεσιακού κέντρου του φορέα, από 3.500 τμ αντίστοιχα».

Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή διοργάνωση, τις πύλες του Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας πέρασαν 377 εμπορικοί επισκέπτες από 29 χώρες (μεταξύ άλλων από Αργεντινή, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδά, Κίνα, Λίβανος, Λευκορωσία, Μολδαβία, Μεγάλη Βρετανία, Κουβέϊτ και Ολλανδία). Ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορικών επισκεπτών είχε καταφθάσει από Ρωσία και Ουκρανία.

Ιστορική αναδρομή στον κλάδο της γούνας

Τεχνογνωσία, ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι στοιχεία που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία «μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην ΕΕ», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορεντσίδης, προσθέτοντας ότι η γουνοποιία είναι από τους ελάχιστους κλάδους εργασίας που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, με το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος να γίνεται με το χέρι.

Στο ζενίθ τους οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα έτη 2012 και 2013 στα 310 εκατ. ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκαν στα 223 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου όμως του ποσού, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που αφορά σε πρώτες ύλες από γουνοδέρματα. Το 2015 οι καθαρές εξαγωγές του παραγωγικού και μεταποιητικού τομέα της γουνοποιίας ήταν μειωμένες στα 188 εκατ. ευρώ, «ως απόρροια της επιδείνωσης των δεικτών της ρωσικής οικονομίας και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελενα Αλεξιάδου

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *