Μάθε πώς να ξεφορτώνεσαι τους ενοχλητικούς πέφτουλες

Μάθε πώς να ξεφορτώνεσαι τους ενοχλητικούς πέφτουλεςΕίναι πολλοί. Και είναι παντού. Και σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, τόση, που πλέον αρχίζεις να βαριέσαι με την πάρτη τους, και να μην έχεις κουράγιο ούτε να τους αντιμετωπίσεις. Απλά επειδή γνωρίζεις ότι δεν θα ηρεμήσουν, δεν θα δεχτούν τη χυλοπίτα τους, ούτε θα πάνε σε μία γωνία να τη χωνέψουν με την ησυχία τους. Αλλά θα συνεχίσουν, θα γίνουν πιο επίμονοι, θα σε πρήξουν, θα σε ταράξουν και θα σε κάνουν να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για τα όρια της ευγένειας σου.

Οι πέφτουλες, φίλοι μου, είναι είδος ραγδαία αναπτυσσόμενο εκεί έξω, και η έκρηξη των social media, απλά τους έχει πολλαπλασιάσει, χωρίς να τους κάνεις λιγότερο ενοχλητικούς. Και επειδή δεν πρέπει να αφήσεις τον οποιονδήποτε να αποθρασύνεται και να προσπαθεί να καταλάβει περισσότερο χώρο από όσο του αναλογεί, σου έχω το manual για την αντιμετώπιση τους, εν είδει κατσαριδοκτόνου:

  • Το attitude σου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι αυτό που θα τους δώσει θάρρος ή θα τους αποθαρρύνει στο δρόμο, και θα διαμορφώσει την προσέγγιση τους. Αν δεν έχεις καμία όρεξη, μπορείς ευκολότατα να κρεμάσεις την ταμπέλα «μην πλησιάζετε, δαγκώνω!» και να γλιτώσεις από περιττοβλαβερές συναναστροφές.
  • Εάν παρ’ όλα αυτά, κάποιος θέλει να μετρήσει τα κυβικά του, καλώς να ορίσει. Σκάναρε τον στο ένα δευτερόλεπτο που χρειάζεσαι για να καταλήξεις σε απόφαση, κι αν το κοντέρ σου χτυπήσει την ένδειξη «απορρίπτεται», δώσ’ του το να το καταλάβει με τον πιο αδρό τρόπο, χωρίς πάντως να χάσεις ούτε την ευγένεια, ούτε το χιούμορ σου.
  • Επιμένει; Αν είναι ευγενικός, επίμενε και εσύ στην απόρριψη σου, με εξίσου πολιτισμένο, αλλά σίγουρα πιο κοφτό τρόπο. Κι αν η επιμονή του συνοδεύεται από θράσος, φρόντισε να τον βάλεις στη θέση του, βάζοντας Χ στους καλούς σου τρόπους και στέλνοντας τον από εκεί που ήρθε. Μην ντραπείς, μην φοβηθείς, μην κωλώσεις. Είναι η στάση σου αυτή τη στιγμή, που θα κρίνει το αν θα συνεχίσει να σε ενοχλεί ή αν θα φύγει από το οπτικό σου πεδίο μια και καλή…
  • Σε stalkάρει και σε έχει ταράξει σε Facebook, Viber και Instagram; Το μπλοκάρισμα και η αναφορά είναι ένα ωραιότατο μέσο για να περάσεις το μήνυμα σου, αν δεις ότι δεν συμμορφώνεται. Ενημερώνοντας παράλληλα την κοπέλα του (γιατί υπάρχουν και τέτοιου είδους θρασείς τύποι) για το ποιόν του αγοριού της, και ανάβοντας το φιτίλι για την τελική έκρηξη.
  • Από εκεί και πέρα, αν δεις ότι η επιμονή του εξελίσσεται σε εμμονή, δεν χρειάζεται να χάσεις την ψυχραιμία σου. Μία κουβεντούλα με τον αξιωματικό υπηρεσίας του πλησιέστερου αστυνομικού τμήματος θα είναι αρκετοί για να τον τρομοκρατήσει (συνήθως μιλάμε για τέτοιους χέστηδες), κι αν αυτό δεν αρκέσει, ε φαντάζομαι θα έχεις κάποιους ιδιαίτερα πειστικούς φίλους ή γνώριμους ύποπτων συναναστροφών, που θα αναλάβουν να κανονίσουν ότι δεν θα σε ξαναενοχλήσει, αν θέλει να διατηρήσει τη σωματική του ακεραιότητα. Όχι, δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια, περισσότερο ή λιγότερο επαγγελματική, αν δεν περνάς καλά, μην το σκέφτεσαι καν…
  • Από εκεί και πέρα; Ποτέ δεν ξέρεις ποιόν θα συναντήσεις στο δρόμο σου, καθώς και τι άτομα μπορείς να ελκύσεις με τη συμπεριφορά σου. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στο πώς κινείσαι, φέρεσαι και δρας σε δημόσιο χώρο, και να προσέχεις τις δόσεις πρόκλησης που επιθυμείς να εκλύεις, ώστε να μην ξεπερνούν τα ανεκτά όρια των πάσης φύσεως λιγούρηδων που κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Εντάξει, το έκανα κι εγώ λίγο ταινία τρόμου, αλλά μπήκες στο νόημα. Μην τρομάξεις και μην έρθεις σε δύσκολη θέση, με οποιοδήποτε χοντροκομμένο πέσιμο και επιμονή από όποιον μπαμπουίνο εκεί έξω. Ατσάλινη αποφασιστικότητα, και καθαρές κουβέντες ευθύς εξ αρχής είναι το δυνατό σου όπλο, που τους αιφνιδιάζει, τους αφοπλίζει, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αρκετό για να δράσει αποτρεπτικά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα plans B, αν χρειαστούν, για αμεσότερη αντιμετώπιση. Εσύ προσπάθησε να μη φρικάρεις, αλλά να αντιμετωπίζεις με το απαιτούμενο χιούμορ την κατάσταση και, όταν χρειαστεί, θα βγάλεις το θηρίο που κρύβεις μέσα σου για να τρομάζεις και να ξεφορτώνεσαι μια για πάντα τις πεινασμένες ύαινες. Που θα κοιτάξουν να το βάλουν στα πόδια και να αναζητήσουν τροφή σε πιο δεκτικά εδάφη. Ας πρόσεχαν…

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *