ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Τα μακαρόνια δεν είναι μία απλή τροφή. Δεν είναι ένα ακόμα υλικό στης κουζίνας το ντουλάπι. Τα μακαρόνια είναι αρρώστια. 

Οι λάτρεις τα καταναλώνουν σε οποιαδήποτε εκδοχή κι αν κυκλοφορούν. Ήταν όλα τους υπέροχα. Η προέλευσή τους αποτελεί ακόμα πεδίο μελέτης. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα έφερε στην Ιταλία τον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή. Υπάρχουν ακόμα αναφορές για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ. στην αρχαία Ελλάδα. Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν ένα είδος ζυμαρικού με μάκρος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους. Από εκεί προήλθε το όνομα μακαρόνι. Οι ιστορίες συνεχίζονται στη Σικελία και τους Σαρακηνούς, στο Παλέρμο, στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como, στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, στα κείμενα του Βοκκάκιου. Από τον 15ο αιώνα και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση αλλά είναι τον 18ο αιώνα που γνωρίζουν την μεγάλη τους άνθηση. Το 1700 στην Νάπολη περίπου 60 καταστήματα πουλούσαν ζυμαρικά, τα οποία έφτασαν τα 280 το 1785. Το κλίμα της Νάπολης ήταν ιδανικό για την σωστή αποξήρανση των μακαρονιών τα οποία άπλωναν σε ξύλινες βέργες στον ήλιο να στεγνώσουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Ας απολαύσει λοιπόν πρώτα το μάτι και στη συνέχεια κατευνθείτε στην κουζίνα για τις απαραίτητες ενέργειες. Τα μακαρόνια θα είναι η αιώνια αγαπημένη.
Ριγκατόνι ογκρατέν
500 γρ. ριγκατόνι
1/2 κουτί χυμός ντομάτας
250 γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρούς κύβους
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
250 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Βράζουμε τα ριγκατόνι al dente.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μισά ριγκατόνι σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα, και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ριγκατόνι και τη σάλτσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα, το ζαμπόν και την πιπεριά, ανακατεύοντας τα υλικά καλά με μεταλλικό πιρούνι.

Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.

Μακαρονάδα aglio e olio
Υλικά
  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
    1 κ.γλ. μπούκοβο
    4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    αλάτι
    πιπέρι
Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το φρεσκοκομμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.

Σερβίρουμε αμέσως.

Σπαγγέτι Καρμπονάρα
Σπαγγέτι Καρμπονάρα

ΥΛΙΚΑ

  • 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. πανσέτα κομμένη σε κύβους
  • 4 αβγά
  • 60 γρ. παρμεζάνα
  • 60 γρ. πεκορίνο
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 500 γρ. σπαγγέτι

Η σάλτσα «Καρμπονάρα»  είναι μια κλασσική Ιταλική συνταγή. Σύμφωνα με την Ιστορία, πρώτη φορά παρασκευάστηκε τις τελευταίες ημέρες του Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες προχωρούσαν στην Ιταλική χερσόνησο και στις προμήθειες τους είχαν αυγά και μπέικον. Ζήτησαν έτσι  από τους Ιταλούς να τους φτιάξουν μια σάλτσα με αυτά τα υλικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και την πανσέτα και τα σοτάρουμε μέχρι η πανσέτα να πάρει ένα χρυσό – καφέ χρώμα, αλλά προσέχουμε να μην ξεροψηθεί.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρούμε από μέσα το σκόρδο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε μέσα την παρμεζάνα, το πεκορίνο, προσθέτουμε λίγο αλάτι και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Βράζουμε τα σπαγγέτι μας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Για να γίνουν al dente ή ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα τοποθετούμε και πάλι στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Προσθέτουμε το μείγμα με την  πανσέτα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και πάλι.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα που πρώτα τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο και μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπαγγέτι με λαχανικά
Σπαγγέτι με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. παρμεζάνα
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 250 γρ. σπαγγέτι

Τρίβουμε όλα τα λαχανικά σε ψιλό τρίφτη.

Τα βάζουμε όλα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά, τόσο όσο να είναι λίγο ζουμερά ακόμα.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα λαχανικά και η παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Στο πιάτο προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι.

  • Μακαρoνάδα με σκόρδο
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 καυτερές πιπερίτσες
1 κ.σ. πάπρικα
2 κ.σ. μαϊντανός
Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα.

2. Σοτάρουμε για 2΄, έως ότου απελευθερωθούν τα αρώματα του σκόρδου. Προσοχή, να μην πάρει χρώμα! Προσθέτουμε την πάπρικα και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2΄ λιγότερο απ’ όσο πρέπει. Κρατάμε 1 φλιτζ. από το νερό τους, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας λίγο από το νερό των ζυμαρικών, για 2΄. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί.

μερίδες 7

Χρόνος Προετοιμασίας 5 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος 7 λεπτά

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *