Λάζαρος Κλετσίδης: Από το 1924 έγιναν 105 μελέτες για τη λίμνη. Καμία δεν εφαρμόστηκε.

Σ

υνέντευξη του εμπνευστή ίδρυσης της Εθελοντικής Επιστημονικής Ομάδας Καστοριάς για τη διάσωση της λίμνης και την προστασία του περιβάλλοντος Λάζαρου Κλετσίδη

Βίωμα έχει γίνει για 37 νέους επιστήμονες…
από την περιοχή μας, η σωτηρία της λίμνης.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν την εθελοντική επιστημονική ομάδα Καστοριάς, σκοπός της οποίας είναι κυρίως η διάσωση της λίμνης και η προστασία του περιβάλλοντος.
Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής λίμνης του Δήμου Καστοριάς Λάζαρος Κλετσίδης.

«Η εθελοντική επιστημονική ομάδα ξεκίνησε το Μάιο του 2007 με τρία μέλη τον προϊστάμενο της ΔΕΥΑΚ Πάνο Διαμαντόπουλο, την τότε ιχθυολόγο του Δήμου Καστοριάς Νίκη Ματζαφλέρη και μένα. Σήμερα η ομάδα αριθμεί 37 μέλη στην Καστοριά τα οποία δεν ανήκουν σε κανένα κομματικό χώρο, έχουν έναν και μοναδικό στόχο, την εξυγίανση της λίμνης». Δηλώνει ο κ. Κλετσίδης και προσθέτει ότι η δραστηριότητα της ομάδας εξαπλώθηκε και στις γειτονικές μας περιοχές με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει ς 72 εθελοντές, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εθελοντές συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν όλες τις μελέτες και έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα για τη λίμνη της Καστοριάς οι οποίες δεν είναι και λίγες.
«Από το 1924 μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν 105 μελέτες . Εκτός από δυο-τρεις που έγιναν δωρεάν από κρατικούς φορείς, οι υπόλοιπες στοίχησαν αρκετά χρήματα. Καμία όμως από αυτές δεν εφαρμόστηκε. Επρόκειτο απλά για έρευνες και διαπιστώσεις ενός προβλήματος». Σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής λίμνης.

Οι νέοι επιστήμονες δεν αρκέστηκαν μόνο στην επεξεργασία των μελετών. Διοργάνωσαν αρκετές ημερίδες και κυρίως υπέβαλλαν τις δικές τους προτάσεις για την εξυγίανση της λίμνης, οι οποίες έγινα δεκτές από τους φορείς της Καστοριάς και οι περισσότερες αναμένεται σύντομα να γίνουν πράξη.
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν την προμήθεια ενός πλωτού μηχανήματος το οποίο θα κόβει τα καλάμια και τα χόρτα της λίμνης, θα πραγματοποιεί μικρές εμβαθύνσεις, θα αφαιρεί το ίζημα από τον πυθμένα, θα συλλέγει επιπλέον αντικείμενα και το φυτοπλαγκτόν και θα οξυγονώνει τοπικά τα νερά της λίμνης.

Την προμήθεια και τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής καθ όλη τη διάρκεια του 24ωρου της ποιότητας των νερών.
Την κατασκευή περιμετρικού ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα χρησιμεύσει παράλληλα στη συγκράτηση μέρους των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων , αλλά και στην οριοθέτηση της ακτογραμμής της λίμνης.
Τα παραπάνω συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη την οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει η ΑΝΚΟ.

Μια ακόμη πρόταση της ομάδας η οποία υλοποιήθηκε άμεσα, ήταν να ανατεθεί στο ΙΓΜΕ η εκπόνηση βυθομετρικών και ιζηματολογικών ερευνών στον πυθμένα της λίμνης της Καστοριάς.

«Με Με Νομάρχη τον Κώστα Λιάντση και Δήμαρχο το Γιάννη Τσαμίση, υλοποιήθηκε αυτή η πρόταση και ήρθε το ΙΓΜΕ. Το κλιμάκιο που ήρθε στην Καστοριά, αποτελούσαν ο Τσόμπος Παναγιώτης διευθυντής γενικής γεωλογίας, Δημητριάδης Αλέξανδρος διευθυντής γεωχημείας, ο Μητρόπουλος Δημήτρης γεωλόγος, ο Ευθύμιου Γεώργιος τεχνικός υποθαλάσσιας γεωλογίας Νικολακόπουλος Κωνσταντίνος ειδικός τηλεπισκόπισης. Έμειναν στην Καστοριά δέκα μέρες. Η έρευνα αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτική όσον αφορά στην κατάσταση του πυθμένα και των νερών». Επισημαίνει ο κ. Κλετσίδης.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε τον Ιούνιο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ολοκληρωτικά, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που αναμένεται να διοργανώσει η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς μέσα στο Νοέμβριο.

Τα μέλη της ομάδας αναζήτησαν και άλλα προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί η λίμνη της Καστοριάς. Η αναζήτηση επέφερε καρπούς. Εντόπισαν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το περιβάλλον, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας!

Γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί η Καστοριά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να γίνει έλεγχος των μικροοργανισμών που υπάρχουν στη λίμνη.
«Αυτό που πέτυχε αυτή η ομάδα ήταν να συγκεντρώσει το τοπικό επιστημονικό δυναμικό εθελοντικά. Δεν ήταν δική μου επιτυχία. Εγώ είχα την ιδέα. Έδωσα και όλο μου τον εαυτό. Αλλά θέλανε και μπήκαν και δουλέψανε αυτά τα παιδιά και έφεραν αυτά τα αποτελέσματα». Υπογραμμίζει ο κ. Κλετσίδης.
Όμως παρά το έργο που έχουν προσφέρει, δεν διαθέτουν δικό της χώρο και αναγκάζονται να συγκεντρώνονται στα σπίτια τους.

Μέχρι πέρυσι στεγαζόταν σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο ΚΠΕ αλλά όπως υποστηρίζει ο κ.Κλετσίδης, μετά την αλλαγή του προέδρου της Επιτροπής λίμνης στην οποία προέβη η νέα Δημοτική Αρχή, δεν ξαναδόθηκε στην ομάδα ο συγκεκριμένος χώρος.

Παρά τις μικρές δυσκολίες, η εθελοντική επιστημονική ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί και σύντομα θα αλλάξει μορφή. Θα μετατραπεί σε μη Κυβερνητική Οργάνωση. Αυτό το διάστημα τα μέλη της επεξεργάζονται το καταστατικό το οποίο αναμένεται να το καταθέσουν για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο.

Της Ελένης Ψωμαδάκη
Εφημερίδα Φωνή της Καστοριάς 17-11-11

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *