Κοινωνικό μέρισμα 2018: Γιατί και σε ποιους απορρίπτεται η αίτηση

497985f

Χιλιάδες άνεργοι αλλά και συνταξιούχοι όχι μόνο είναι «ανύπαρκτοι» στις λίστες των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, αλλά ταυτόχρονα το σύστημα στο koinonikomerisma.gr τους «πετάει» έξω με τη δικαιολογία ότι δεν είναι δικαιούχοι.

 

Οι υπεύθυνοι για το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, αποδίδουν το πρόβλημα σε «τεχνικό λάθος» που πρόκειται να διορθωθεί άμεσα.

 

Συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγοι οι δικαιούχοι που παρόλο που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος (υποβάλλουν ανελλιπώς όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους και έκαναν αίτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο) έλαβαν αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι… δεν βρίσκονταν στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος εντοπίστηκε όταν διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος λόγος απόρριψης εμφανιζόταν σε πολύ υψηλό ποσοστό επί των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

 

Τι να κάνετε εάν έχετε προβλήματα

 

Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr. Τα τεχνικά προβλήματα θα επιλύονται το συντομότερο δυνατό, οπότε και οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους θα πρέπει να δοκιμάσουν να την επανυποβάλουν μετά από μερικές μέρες και εντός πάντα της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Η διαχείριση της διαδικασίας πραγματοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, και το τηλεφωνικό κέντρο 11131 λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα.

 

Οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται:

 

-Σε ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ

-Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

-Στον ΟΑΕΔ για θέματα ανεργίας

 

Είναι μηχανογραφικό κέντρο όπου βελτιώνει ή διορθώνει συνολικά το σύστημα ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που συνήθως λύνουν μαζικά κάποια θέματα που αγγίζουν πολλούς πολίτες. Για τεχνικά θέματα των αιτήσεων, που δεν αφορούν στις παραπάνω περιπτώσεις και δεν καλύπτονται από τις Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ), μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 213-2168380.

 

Πόσες αιτήσεις έχουν απορριφθεί

 

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν απορριφθεί ήδη 129.764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22.748 (δηλαδή η 1 στις 6) εμφανιζόταν να έχει γίνει από άτομα που δεν ζούσαν στη χώρα από το 2013 και μετά.

 

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων και μέσω των λογιστικών γραφείων. Ήδη όμως έχουν υποβληθεί πάνω από 800.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περισσότερες από 500.000, δηλαδή πάνω από το 1/3 των δικαιούχων που προβλέπεται ότι θα λάβουν φέτος το έκτακτο επίδομα.

 

Ήδη ως το απόγευμα της Κυριακής –και παρότι το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων έκλεισε για ώρες το Σάββατο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που είχαν εκδηλωθεί από την Παρασκευή το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα- είχαν γίνει 705.000 ατήσεις και είχαν εγκριθεί 417.000 εκ αυτών (ποσοστό περίπου 60%) που όμως θα έπρεπε να είναι και περισσότερες αν δεν είχαν παρατηρηθεί λάθη στις εκκαθαρίσεις.

 

Επιπλέον σχεδιάζεται μέσα στην ημέρα να δοθεί στους ενδιαφερόμενους πολίτες και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα και να δίνονται λύσεις, ακόμα και με έκδοση ειδικών αποφάσεων ει δυνατόν, στον λιγοστό χρόνο που απομένει για να υποβληθούν οι αιτήσεις και να δοθούν τα εφάπαξ ποσά.

 

Όσοι κάνουν πάντως την αίτησή τους ως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να δουν τα λεφτά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα ή και μία μέρα νωρίτερα, αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά τους και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή και οι άλλοι δικαιούχοι των ειδικων μισθολογίων (Δικαστές, Διπλωμάτες ΥΠΕΞ, Σώματα Ασφαλείας, Πανεπιστημιακοί, Ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί Κρατικής Ορχήστρας κ.λπ).

 

Δείτε ΕΔΩ 48 κρίσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για να κάνετε την αίτηση

 

 via

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *