Κινδυνεύει να απενταχθεί απο το ΕΣΠΑ το 1-8ο Δημ. Σχολείο Καστοριάς!

1o-8o-DIMOTIKO-1

Ορατός  ο κίνδυνος να απενταχθεί το  1ο-8ο Δημοτικό  Σχολείο Καστοριάς από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου  της Πρωτοβάθμιας  Σχολικής Επιτροπής του  Δήμου Καστοριάς  Δημήτρη  Στυλιάδη, οι  εργασίες   ανακαίνισης του  κτιρίου έχουν διακοπεί καθώς  οι χρηματοδοτήσεις  μέσα από το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ  καθυστερούν.

«Υπάρχει προβληματισμός  γιατί οι εργασίες  που απαιτούνται είναι πολλές και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει έως τις  31 Δεκεμβρίου το έργο  να έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο, γιατί μετά σταματά η  χρηματοδότηση του μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η  προηγούμενη κυβέρνηση  δεν έλαβε παράταση  για το πρόγραμμα κάτι το οποίο  σημαίνει ότι  αν  δεν τελειώσει το έργο,  υπάρχει κίνδυνος απένταξης του.  Το  απευχόμαστε, αλλά πρέπει πρώτα να  ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις και να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Βέβαια ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με  βεβαιότητα κάτι  για το θέμα αυτό». Σημείωσε ο κ. Στυλιάδης.

Αναφερόμενος  στο  10ο Δημοτικό  Σχολείο έργο ενταγμένο  στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είπε ότι και σε αυτό, έχουν σταματήσει οι εργασίες κατασκευής του.

«Το κτίριο έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Ιούλιο. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση του εργολάβου ότι σκοπεύει να τελειώσει το έργο και να το παραδώσει  για χρήση.

Βέβαια υπάρχει  μια χρονοβόρα διαδικασία για την παράδοσή του  και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχολείο  φέτος. Αν  δεν προλάβουμε θα λειτουργήσει από την επόμενη  σχολική  χρονιά». Τόνισε.

 

Καθυστέρησαν οι  επισκευές και συντηρήσεις  των σχολικών μονάδων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη  χώρα μας είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επισκευές και συντηρήσεις στις   σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καστοριάς.

Οι απαιτούμενες εργασίες  οι οποίες  έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ξεκίνησαν  πριν από λίγες μέρες, αφού όπως ανέφερε ο κ. Στυλιάδης στον Δήμο Καστοριάς δεν  έχουν ακόμη  φτάσει τα απαιτούμενα κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο.

«  Οι χρηματοδοτήσεις  προς τις  σχολικές επιτροπές έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο , τα κονδύλια  για τις επισκευές  των σχολείων που έπρεπε να έρθουν τον Ιούνιο προκειμένου κατά τη  διάρκεια του καλοκαιριού να  γίνουν στα  σχολεία οι απαιτούμενες εργασίες ,δεν ήρθαν,  όπως δεν  έχουμε λάβει και  τα  χρήματα που απαιτούνται  για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις της προηγούμενης σχολικής  χρονιάς.

Πήραμε τη διαβεβαίωση  από τον υπεύθυνο του  υπουργείο  Εσωτερικών  ότι τα  χρήματα  θα  δοθούν.  Μέχρι στιγμής  δεν  τα έχουμε πάρει. Αναμένουμε.

Βέβαια εμείς  ξεκινήσαμε τις  εργασίες στα σχολεία, απασχολώντας για τον σκοπό αυτό  άτομα που προσλήφθηκαν μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Αυτή τη  στιγμή βάφονται όλα τα  Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Καστοριάς.

Τα υλικά που απαιτούνται για τις εργασίες μας  έδωσαν με πίστωση οι επαγγελματίες της περιοχής μας και τους ευχαριστούμε  γι΄αυτό γιατί  διαφορετικά  δεν θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε». Δήλωσε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του  Δήμου Καστοριάς.

Οι εργασίες στα σχολεία θα συνεχιστούν  και μετά την έναρξη της  νέας σχολικής χρονιάς, αφού  δεν είναι  εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ελένη  Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *